TTe ???
Moderator: mod-Tabor
- krasnal
- Kontakt:
Re: TTe ???
Na pewno zabiorę się za budowę tego typu modeli, tylko chyba już nie w Ostrowcu. Natomiast zacząłem kombinować nad własnymi napędami. Póki jeszcze tu siedzę, mogę przygotować to i owo. To znaczy tak to wszystko zaprojektować żeby konstrukcja była powtarzalna, a silnik był stabilnie zamocowany. Takie rozwiązanie byłoby znacznie tańsze niż zakupy jakichś firmowych produktów.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2009, 17:25 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
A nie lepiej zastosować od Z-ki, a nie od N-ki ?krasnal pisze:Od biedy można zastosować z N-ki ale nie zawsze.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 21:34 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Koszta i niszowość - tak!oelka pisze:. . .wynikające z niszowości skali i monopolu producenta.
Ale monopolu to Marklin już dawno nie ma

Tak naprawdę to Marklin został tam gdzie był 30 lat temu, a reszta się ruszyła do przodu.
Są produkty od AZL i MTL przy których Marklin wygląda i jeździ jak okropna zabawka

Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 21:33 przez bambuko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Z GP35 z MTL ma rozstaw osi około 12,5mm i pomiędzy wózkami 45mm . . .
Lxd2 jest 14,2mm i 45mm
Jeżeli twoje jedyne doświadczenie Z jest Marklin, to będziesz mile zdziwiony jakością jazdy produktów MTL.
Jak byś koniecznie chciał 14,2 to, to się trochę komplikuje
, ale jeżeli zaakceptujesz kompromisy, to za około $120 (taniej czasami na e-bay) masz gotowy mechanizm na Lxd2 (I gotowa resztę of H & W).
To byłby najłatwiejszy sposób żeby się zaczęło toczyć
w polskiej TTe
Lxd2 jest 14,2mm i 45mm

Jeżeli twoje jedyne doświadczenie Z jest Marklin, to będziesz mile zdziwiony jakością jazdy produktów MTL.
Jak byś koniecznie chciał 14,2 to, to się trochę komplikuje

To byłby najłatwiejszy sposób żeby się zaczęło toczyć

- brovarek
- Kontakt:
Wszystko zależy od tego jak to zrobisz ( jakość) i za ile...Nie wiem czy byliby chętni na parowóz z napędem "zdjełano u Krasnala".
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 21:31 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- krasnal
- Kontakt:
Z-ki nawet nie biorę pod uwagę. To już lepiej byłoby chyba majstrować napędy własnoręcznie. Miniaturyzacja poszła tak daleko że taki pyci-pyci silniczek się kupi. Przełożenie napędu też wymajstruję, ale to chyba tylko mnie będzie się podobać. Nie wiem czy byliby chętni na parowóz z napędem "zdjełano u Krasnala".
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 21:31 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Można i od Z, ale poważną zaporą są tu koszty, wynikające z niszowości skali i monopolu producenta.krasnal pisze:Co mnie przeraża w TTe, to wielkość. Koła jeszcze się kupi, sprzęgi od N-ki, ale ten napęd. Od biedy można zastosować z N-ki ale nie zawsze. Przerabiałem to w H0.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 17:04 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
- krasnal
- Kontakt:
Mówiąc szczerze byłoby świetnie. Po prostu szlag mnie trafia, kiedy 'zwiedzam' fora np. niemieckie i podziwiam całe tabuny lokomotyw, parowozów,j akichś tam dźwigów i wagonów.
Co mnie przeraża w TTe, to wielkość. Koła jeszcze się kupi, sprzęgi od N-ki, ale ten napęd. Od biedy można zastosować z N-ki ale nie zawsze. Przerabiałem to w H0.
Co mnie przeraża w TTe, to wielkość. Koła jeszcze się kupi, sprzęgi od N-ki, ale ten napęd. Od biedy można zastosować z N-ki ale nie zawsze. Przerabiałem to w H0.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 14:14 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Myślę, że nie jesteś jedynym, który to rozważa. Jednak brak czasu i za pewne umiejętności przeszkadza szerszemu gronu zapaleńców wąskiego toru wejść w zagadnienie na poważnie.krasnal pisze:... cały czas siedzi mi w głowie wąski tor w skali TT.
Może tym razem jakieś skutki edukacyjne się pojawią i kilku zapaleńców pójdzie Twoim tropem. POWODZENIA.

- krasnal
- Kontakt:
No to widzę że Koledzy zaczęli podejrzewać się o jakieś tajne współpracownictwo,
a taboru po prostu nie ma. Interesujący byłby tu temat polskiego taboru.
Dlaczego rozpocząłem ten temat? Parę lat temu majstrowałem polski tabor wąskotorowy, z tym że w skali H0. Budowałem go z blachy własnoręcznie fototrawionej. Było to raczej wesołe przedsięwzięcie ponieważ okazało się, że w Polsce jest minimalne zainteresowanie rodzimym taborem, w tej skali.
Co prawda teraz majstruję skrzynki modułowe, ale cały czas siedzi mi w głowie wąski tor w skali TT. Dlatego że małe jest piękne, a już lutowanie takiego Ckb w TTe to już graniczy z rozpustą. Może jeszcze z otwieranymi burtami? WRRRRRRRRR.

Dlaczego rozpocząłem ten temat? Parę lat temu majstrowałem polski tabor wąskotorowy, z tym że w skali H0. Budowałem go z blachy własnoręcznie fototrawionej. Było to raczej wesołe przedsięwzięcie ponieważ okazało się, że w Polsce jest minimalne zainteresowanie rodzimym taborem, w tej skali.
Co prawda teraz majstruję skrzynki modułowe, ale cały czas siedzi mi w głowie wąski tor w skali TT. Dlatego że małe jest piękne, a już lutowanie takiego Ckb w TTe to już graniczy z rozpustą. Może jeszcze z otwieranymi burtami? WRRRRRRRRR.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 21:23 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
no... a ja mam się zastanawiać kiedy pytać, a kiedy nie?oelka pisze:Ludzie z natury rzeczy są gadatliwi. Wiec coś powiedzą, ale tez gryzą się w język aby nie powiedzieć zbyt dużo. W efekcie jest coś w stylu "wiem, ale nie powiem".

No ok, ale więc po co to?:oelka pisze:Oczywiście można snuć rozważania o różnych zabiegach marketingowo-socjologicznych, ale to raczej nie przy takiej produkcji i nie z małoseryjnymi producentami.
oelka pisze:Chcesz zmusić ewentualnego producenta do ujawnienia planów na przyszłość? Nie każdy będzie w tej kwestii wylewny...
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 21:20 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Nie jestem pracownikiem co niektórych służb specjalnych, czy instytucji śledczych aby snuć jakieś poważne podejrzenia, czy szukać szpionówtete pisze:...Nikogo nie chcę zmuszać. Skąd te podejrzenie?

Ale ciekawość może pozostać niezaspokojona, bo przedpiszący nie musi zdradzać co zamierza robić w przyszłości, po skończeniu serii cystern, czy przeróbce M62 na lokomotywy z LHSu.Idąc za słuszną wypowiedzią poprzednika - czysta ciekawość.
Ludzie z natury rzeczy są gadatliwi. Wiec coś powiedzą, ale tez gryzą się w język aby nie powiedzieć zbyt dużo. W efekcie jest coś w stylu "wiem, ale nie powiem".DBv pisze:Dziwić jednak w takiej sytuacji mogą takie swoiste "zajawki" wrzucane na forum - naturalne, że budzi to później szereg pytań wynikających z ciekawości potencjalnych klientów ...
Oczywiście można snuć rozważania o różnych zabiegach marketingowo-socjologicznych, ale to raczej nie przy takiej produkcji i nie z małoseryjnymi producentami.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, 16:44 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
...Nikogo nie chcę zmuszać. Skąd te podejrzenie? Idąc za słuszną wypowiedzią poprzednika - czysta ciekawość.oelka pisze:Chcesz zmusić ewentualnego producenta do ...
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, 07:30 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Zapewne nie każdy będzie wylewny - masz rację. Dziwić jednak w takiej sytuacji mogą takie swoiste "zajawki" wrzucane na forum - naturalne, że budzi to później szereg pytań wynikających z ciekawości potencjalnych klientów ...
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Chcesz zmusić ewentualnego producenta do ujawnienia planów na przyszłość? Nie każdy będzie w tej kwestii wylewny...tete pisze:Widzę, że posiadasz jakąś ukrytą wiedzęCoś więcej napiszesz?
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 12 mar 2009, 07:44 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.