TTe ???

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krasnal
Kontakt:

Re: TTe ???

Post autor: krasnal »

Na pewno zabiorę się za budowę tego typu modeli, tylko chyba już nie w Ostrowcu. Natomiast zacząłem kombinować nad własnymi napędami. Póki jeszcze tu siedzę, mogę przygotować to i owo. To znaczy tak to wszystko zaprojektować żeby konstrukcja była powtarzalna, a silnik był stabilnie zamocowany. Takie rozwiązanie byłoby znacznie tańsze niż zakupy jakichś firmowych produktów.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2009, 17:25 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

krasnal pisze:Od biedy można zastosować z N-ki ale nie zawsze.
A nie lepiej zastosować od Z-ki, a nie od N-ki ?
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 21:34 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
bambuko
Kontakt:

Post autor: bambuko »

oelka pisze:. . .wynikające z niszowości skali i monopolu producenta.
Koszta i niszowość - tak!
Ale monopolu to Marklin już dawno nie ma :mrgreen: :lol:
Tak naprawdę to Marklin został tam gdzie był 30 lat temu, a reszta się ruszyła do przodu.
Są produkty od AZL i MTL przy których Marklin wygląda i jeździ jak okropna zabawka :evil:
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 21:33 przez bambuko, łącznie zmieniany 1 raz.
bambuko
Kontakt:

Post autor: bambuko »

Z GP35 z MTL ma rozstaw osi około 12,5mm i pomiędzy wózkami 45mm . . .
Lxd2 jest 14,2mm i 45mm :lol:
Jeżeli twoje jedyne doświadczenie Z jest Marklin, to będziesz mile zdziwiony jakością jazdy produktów MTL.
Jak byś koniecznie chciał 14,2 to, to się trochę komplikuje :? , ale jeżeli zaakceptujesz kompromisy, to za około $120 (taniej czasami na e-bay) masz gotowy mechanizm na Lxd2 (I gotowa resztę of H & W).
To byłby najłatwiejszy sposób żeby się zaczęło toczyć :P w polskiej TTe
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Nie wiem czy byliby chętni na parowóz z napędem "zdjełano u Krasnala".
Wszystko zależy od tego jak to zrobisz ( jakość) i za ile...
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 21:31 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krasnal
Kontakt:

Z-ki nawet nie biorę pod uwagę. To już lepiej byłoby chyba majstrować napędy własnoręcznie. Miniaturyzacja poszła tak daleko że taki pyci-pyci silniczek się kupi. Przełożenie napędu też wymajstruję, ale to chyba tylko mnie będzie się podobać. Nie wiem czy byliby chętni na parowóz z napędem "zdjełano u Krasnala".
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 21:31 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

krasnal pisze:Co mnie przeraża w TTe, to wielkość. Koła jeszcze się kupi, sprzęgi od N-ki, ale ten napęd. Od biedy można zastosować z N-ki ale nie zawsze. Przerabiałem to w H0.
Można i od Z, ale poważną zaporą są tu koszty, wynikające z niszowości skali i monopolu producenta.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 17:04 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krasnal
Kontakt:

Mówiąc szczerze byłoby świetnie. Po prostu szlag mnie trafia, kiedy 'zwiedzam' fora np. niemieckie i podziwiam całe tabuny lokomotyw, parowozów,j akichś tam dźwigów i wagonów.
Co mnie przeraża w TTe, to wielkość. Koła jeszcze się kupi, sprzęgi od N-ki, ale ten napęd. Od biedy można zastosować z N-ki ale nie zawsze. Przerabiałem to w H0.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 14:14 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

krasnal pisze:... cały czas siedzi mi w głowie wąski tor w skali TT.
Myślę, że nie jesteś jedynym, który to rozważa. Jednak brak czasu i za pewne umiejętności przeszkadza szerszemu gronu zapaleńców wąskiego toru wejść w zagadnienie na poważnie.
Może tym razem jakieś skutki edukacyjne się pojawią i kilku zapaleńców pójdzie Twoim tropem. POWODZENIA.
:P
Awatar użytkownika
krasnal
Kontakt:

No to widzę że Koledzy zaczęli podejrzewać się o jakieś tajne współpracownictwo, ;) a taboru po prostu nie ma. Interesujący byłby tu temat polskiego taboru.
Dlaczego rozpocząłem ten temat? Parę lat temu majstrowałem polski tabor wąskotorowy, z tym że w skali H0. Budowałem go z blachy własnoręcznie fototrawionej. Było to raczej wesołe przedsięwzięcie ponieważ okazało się, że w Polsce jest minimalne zainteresowanie rodzimym taborem, w tej skali.
Co prawda teraz majstruję skrzynki modułowe, ale cały czas siedzi mi w głowie wąski tor w skali TT. Dlatego że małe jest piękne, a już lutowanie takiego Ckb w TTe to już graniczy z rozpustą. Może jeszcze z otwieranymi burtami? WRRRRRRRRR.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 21:23 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

oelka pisze:Ludzie z natury rzeczy są gadatliwi. Wiec coś powiedzą, ale tez gryzą się w język aby nie powiedzieć zbyt dużo. W efekcie jest coś w stylu "wiem, ale nie powiem".
no... a ja mam się zastanawiać kiedy pytać, a kiedy nie? ;)
oelka pisze:Oczywiście można snuć rozważania o różnych zabiegach marketingowo-socjologicznych, ale to raczej nie przy takiej produkcji i nie z małoseryjnymi producentami.
No ok, ale więc po co to?:
oelka pisze:Chcesz zmusić ewentualnego producenta do ujawnienia planów na przyszłość? Nie każdy będzie w tej kwestii wylewny...
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 21:20 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

tete pisze:...Nikogo nie chcę zmuszać. Skąd te podejrzenie?
Nie jestem pracownikiem co niektórych służb specjalnych, czy instytucji śledczych aby snuć jakieś poważne podejrzenia, czy szukać szpionów :)
Idąc za słuszną wypowiedzią poprzednika - czysta ciekawość.
Ale ciekawość może pozostać niezaspokojona, bo przedpiszący nie musi zdradzać co zamierza robić w przyszłości, po skończeniu serii cystern, czy przeróbce M62 na lokomotywy z LHSu.
DBv pisze:Dziwić jednak w takiej sytuacji mogą takie swoiste "zajawki" wrzucane na forum - naturalne, że budzi to później szereg pytań wynikających z ciekawości potencjalnych klientów ...
Ludzie z natury rzeczy są gadatliwi. Wiec coś powiedzą, ale tez gryzą się w język aby nie powiedzieć zbyt dużo. W efekcie jest coś w stylu "wiem, ale nie powiem".
Oczywiście można snuć rozważania o różnych zabiegach marketingowo-socjologicznych, ale to raczej nie przy takiej produkcji i nie z małoseryjnymi producentami.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, 16:44 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

oelka pisze:Chcesz zmusić ewentualnego producenta do ...
...Nikogo nie chcę zmuszać. Skąd te podejrzenie? Idąc za słuszną wypowiedzią poprzednika - czysta ciekawość.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, 07:30 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Zapewne nie każdy będzie wylewny - masz rację. Dziwić jednak w takiej sytuacji mogą takie swoiste "zajawki" wrzucane na forum - naturalne, że budzi to później szereg pytań wynikających z ciekawości potencjalnych klientów ...
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

tete pisze:Widzę, że posiadasz jakąś ukrytą wiedzę ;) Coś więcej napiszesz?
Chcesz zmusić ewentualnego producenta do ujawnienia planów na przyszłość? Nie każdy będzie w tej kwestii wylewny...

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 12 mar 2009, 07:44 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”