"Tłuczenie baniek" ma ta przewagę nad używaniem domowych solariów, ze te z reguły mają dość małą moc rzędu 50W, a najmniejsza rtęciówka "od latarni ulicznej" ma 125.ArturSch pisze:[...] Nie wiem czy w Waszej technologii kwarcówka sie˛ nada, ale na pewno jest to lepsze niz˙ t?uczenie baniek.
prośba niemodelarza fototrawienie!!!
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- Witek M.
- Kontakt:
Re: prośba niemodelarza fototrawienie!!!
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 09:55 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Dawno, dawno temu, gdy bawiłem się w trawienie płytek drukowanych używaliśmy lampy kwarcowej do opalania (chodziło chyba o ultrafiolet).Witek M. pisze:A stłukłeś bańkę, czy świecisz przez luminofor?
Nie wiem czy w Waszej technologii kwarcówka się nada, ale na pewno jest to lepsze niż tłuczenie baniek.

- krasnal
- Kontakt:
RACJA
Trawienie blach zaczęło mi wychodzić po paru miesiącach, mniej lub bardziej udanych prób. A i to zawsze podchodzę do tego z pewną dozą nieśmiałości.
Na początku miałem problem z grubością blachy. Facet wetknął mi jakiś wybrak i różnica wahała się w granicach 0,1 mm. No ale człowiek całe życie się uczy, następny zakup zrobiłem z suwmiarką i wszystko zagrało.
I tak jeszcze odnośnie żarówki i bańki. Teraz bańki nie ma. Z tym że i do jej rozbicia trzeba dojrzeć.

Na początku miałem problem z grubością blachy. Facet wetknął mi jakiś wybrak i różnica wahała się w granicach 0,1 mm. No ale człowiek całe życie się uczy, następny zakup zrobiłem z suwmiarką i wszystko zagrało.
I tak jeszcze odnośnie żarówki i bańki. Teraz bańki nie ma. Z tym że i do jej rozbicia trzeba dojrzeć.

Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 21:29 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Z mojej praktyki zawodowej wiem, ze nie da się wszystkiego napisać w przepisie na wykonanie jakiegoś doświadczenia, czy procesu chemicznego (biochemicznego itp). A podane tam ilości, czy stężenia i tak trzeba dopasować samemu. Kosztem kilku, kilkunastu, a może i czasem większej ilości prób.krasnal pisze:... w internecie i (...) literaturze papierowej. I dosłownie wszędzie były jakieś kwiatuszki, które za nic nie chciały pasować do moich wymagań.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 07:43 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witek M.
- Kontakt:
A stłukłeś bańkę, czy świecisz przez luminofor?krasnal pisze: [...] Uz˙ywam wie˛c rte˛ciówki do os´wietlania ulic [...]
Bo jak nie stłukłeś to już wiem czemu te 2 minuty to za mało...

Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, 21:08 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
- krasnal
- Kontakt:
Nie,nie nie.wcale nie olewać.A jak słusznie zauważyłeś,wypracować własne metody.Tu gdzie mieszkam,miałem np.koszmarne problemy z ultrafioletem.Pewnie,w końcu wyszło na jaw ,że to w sumie zwyczajna rtęciówka.Pewnie że lepszy byłby np.filtr UV.Tylko że jak zwykle problem.Używam więc rtęciówki do oświetlania ulic i jest ok.zapewne filtr UV będzie miał inny czas naświetlania.
Ale ad rem.Swoją wiedzę,na temat fototrawienia, zdobywałem w internecie i dostępnej mi literaturze papierowej.I dosłownie wszędzie były jakieś kwiatuszki,które za nic nie chciały pasować do moich wymagań.Dlatego moja rada dla 'rybaka',rób swoje i nie trzymaj się kurczowo teorii.Czytaj i ucz się ,a jeżeli to co zrobiłeś nie pasuje do tego co wyczytałeś to oznacza że masz własny sposób na przebrnięcie problemu.
Ale ad rem.Swoją wiedzę,na temat fototrawienia, zdobywałem w internecie i dostępnej mi literaturze papierowej.I dosłownie wszędzie były jakieś kwiatuszki,które za nic nie chciały pasować do moich wymagań.Dlatego moja rada dla 'rybaka',rób swoje i nie trzymaj się kurczowo teorii.Czytaj i ucz się ,a jeżeli to co zrobiłeś nie pasuje do tego co wyczytałeś to oznacza że masz własny sposób na przebrnięcie problemu.
- Witek M.
- Kontakt:
To akurat zależy od mocy i po części od zakresu widma lampy. Także od odległości. A każdy używa innej lampy, wiec trudno o szczegółową receptę na czas naświetlania. Ale pomysł, żeby olewać doświadczenia innych nie wydaje mi się być trafiony...krasnal pisze: [...] Bo okaza?o sie˛ z˙e zalecane 2 minuty to by?o super za ma?o [...]
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, 21:06 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
- krasnal
- Kontakt:
I ma rację Kolega 'rybak', najlepiej samemu dochodzić do wprawy. Znam to z autopsji. I jedna rada, nie słuchaj nikogo. To co robisz rób po swojemu i tak będzie najlepiej. Sam, z duszą na ramieniu, wydłużałem czas naświetlania. Bo okazało się, że zalecane 2 minuty to było super za mało. Więc ucz się i chwal osiągnięciami, czekamy.
A z tą rurką i grzałką masz rację. Musisz mieć gdzie dosuszyć blachę pokrytą emulsją. Więc albo piekarnik albo na noc wstaw w pudełko i w ciepłe miejsce. A, uwaga na paprochy, powstaną w tym miejscu sympatyczne dziurki.
A z tą rurką i grzałką masz rację. Musisz mieć gdzie dosuszyć blachę pokrytą emulsją. Więc albo piekarnik albo na noc wstaw w pudełko i w ciepłe miejsce. A, uwaga na paprochy, powstaną w tym miejscu sympatyczne dziurki.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, 21:03 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No i sukces znalazłem firme tną laserem moje detale mają 110 mm długości 15 mm szerokości i dostałem cene 1.5 za szt. przy ilości 450 szt. dla mnie super ale i tak będe kombinował z foto trawieniem domowym sposobem na razie zdobywam wiedze z tego co do tej pory poczytałem ... klisze do naświetlenie zrobie bez problemów i mam już kilka rad jak uniknąc błędów akwarium do trawienia w pozycji pionowej też zrobie weżne jest podobno by w tym akwarium była rurka napowietrzająca po to by wywoływać ruch medium trawiacego i grzałka akwarystyczna metodą prób i błędów może do czegoś dojde...
jak będe zadowolony z efektów opisze jak do tego doszedłem
wielkie dzieki za posty
jak będe zadowolony z efektów opisze jak do tego doszedłem
wielkie dzieki za posty
- krasnal
- Kontakt:
Witam. Kwestia trawienia tak grubej blachy odpada w zupełności. Cieńszą do 0.3 można domowo, ale polecam w tym wypadku kwas. Dokładny opis mikstury jest zamieszczony na ulotce puszki z emulsją światłoczułą. Natomiast w wypadku blach grubszych potrzebna jest inna metoda. Można i laserem to pociąć. Podejrzewam, że laserowe cięcie metalu jest dosyć drogie. Ostoje do Pt-31 są robione z blachy 1 milimetrowej metodą skrawania. Polecam Koledze Rybakowi kontakt z panem Klubą. Albo wykona, albo pokieruje.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 20:18 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Panowie, (może i Panie
) czy ktoś z was może orientuje się jak wyglądają ceny ciecia laserem kiedyś około 10 laty temu zlecałem wycinanie laserem ale płyt z polistyreny popularna plexi materiał kruchy co w moim przypadku ma duuże znaczenie negatywne potem próbowałem z poliwęglanem ale nie dało tego sie tak dobrze ciąć ceny o ile pamiętam za metr ciecia 2 mm plexi to było 90 groszy ale to 10 lat temu i moc lasera w porównaniu z mocą potrzebną do ciecia mosiądzu chyba na pewno nie ta sama ((
czy ktoś z Was zna może godną polecenia firmę w Wawie która by chciała sie zając takimi zleceniami typu 4-5 arkuszy formatu a-4 do wypalenia...
? i jak sie ma cena za 1 metr bo o ile pamiętam to tak to kiedyś liczyli??? a tak przy okazji zapytam z czystej ciekawości czy ktoś z forum może korzystał już z "drukarek 3 D" projekt w auto-cadzie potem na drukarkę 3 D i mamy całkowicie gotowy model z drobniutkimi szczegółami ale czy to jest w dalszym ciągu modelarstwo???

czy ktoś z Was zna może godną polecenia firmę w Wawie która by chciała sie zając takimi zleceniami typu 4-5 arkuszy formatu a-4 do wypalenia...

Ostatnio zmieniony 09 mar 2009, 07:51 przez rybak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Tam stało jak przysłowiowy wół: że w tzw. "firmie" jest niebo a w tzw. "domu" ziemia co jest bzdurą jak stąd do jutra....
- tydzial
- Kontakt:
Chyba nie umiesz czytać Witku przeczytaj dokładnie a będziesz wiedział o czym piszę ja widziałem na własne gały nie wiem jak Ty jeżeli nie widzisz różnicy to masz coś z oczami.Wjęcej nie dyskutuję koniec kropka.....
- Witek M.
- Kontakt:
Zawsze obustronnie. Ale myślę, że w tym wypadku i przy tej grubości laser jest optymalną i najtańszą technikąrybak pisze:[...]trawione to było obustronnie???[...]
G... prawda, mimo wieku chyba mało widziałeś.tydzial pisze:Wielu próbowało domowym sposobem i nie wiele wyszło, widziałem blachy trawione domowym sposobem i zlecone do trawienia niebo a ziemia! tylko zlecenie profesjonalnej firmie.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2009, 15:15 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
- tydzial
- Kontakt:
Wielu próbowało domowym sposobem i nie wiele wyszło, widziałem blachy trawione domowym sposobem i zlecone do trawienia niebo a ziemia! tylko zlecenie profesjonalnej firmie.