Montowanie fleksow

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Re: Montowanie fleksow

Post autor: tydzial »

Jak dwa podkłady bez śrub się zejdą to nie ma mocnych rzuca się w oczy jak diabli i święty boże nie pomoże , chociaż wiele takich widziałem w "realu" ale to jest defekt torowiska i ograniczenie prędkości.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Co do długości podkłady-szyny, to na 2 mb szyn wchodzi 9 podkładów 220 mm.
:)

Żadnych bez klamer podkładów nie obcinałem, można je ładnie ułożyć (równolegle) do pozostałych i praktycznie ich nie widać (przed zasypaniem tłuczniem). Później to i tak nie ma znaczenia.
:P
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Nie radzę zakrywać braki tłuczniem za dużo tłucznia nasypiesz i będzie kłopot z obcieraniem obrzeża koła o tłuczeni i może się wykolejać tabor a zwłaszcza na łukach a więc obcięcie jest tu najlepszym rozsądnym wyjściem. Ja poszedłem dalej i wsuwki docinam do dostępu pomiędzy podkładami i nie widać braku podkładów bez śrub mocujących.To tak w skrócie.
andsaw
Kontakt:

Post autor: andsaw »

Jak na razie mam wystarczającą ilość szyn i podkładów i myślę, że rozwiązanie "solara" jest tym o którym sam myślałem.
Podsypka powinna również zakryć ewentualne braki.
Pozdrowienia
Andrzej
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 07:46 przez andsaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Dzięki Solar, własnie miałem napisac że trzeba na łukach przesuwać względem siebie.Tu głownie chodzi o to żeby na złączu szyn w łuku nie zrobił się "dziób" na zewnątrz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Ja na swojej makiecie mam ułozone 30 mb flex'a i wszędzie ucinałem końcówki podkładów. W miejscach gdzie potrzebowałem połączyć dwa odicnki torów, flex'y - podkłady - ucinałem nawet w połowie ich długości, aby w miejscu połączoenia były te końcówki bez "prowadnic" - dla łagodnego wsunięcia złaczek. Ogólnie obliczałem, że na 1 mb torów (szyn) przypadało 5 podkładów 220 mm. Uznałem, że lepiej kiedy mi coś zostanie podkładów, niż jak mam "sztukować" ze "ścinek". Sprawdza się to przy odcinkach prostych, natomiast na łukach musisz to przemyśleć jak pokoazano w tym katalogu , czyli wykonać przesunięcie o około 10 podkładów połaczenie jedej szyny z drugą. Masz wówczas pewność, że nie zwęży Ci się w tym miejscu odległość pomiędzy szynami na łuku.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Luźny podkład na końcu to normalna sprawa, umożliwia to wsunięcie złączki łączącej dwie szyny miedzy podkład i stopkę szyny. Możesz go na makiecie zawsze dodatkowo podkleić klejem jeśli ci przeszkadza jego ruch, poza tym po zaszutrowaniu też nie będzie miał prawa się ruszać. Jeśli brakuje podkładów do szyn to.... należy kupić ich więcej albo mocniej je rozciągnąć.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 07:45 przez Gloow, łącznie zmieniany 1 raz.
andsaw
Kontakt:

Montowanie fleksow

Post autor: andsaw »

Witam
Zakupiłem właśnie partię fleksów do samodzielnego montowanie 1m, ponaciągałem podkłady o dl. 22 cm ale..
każdy segment ma na początku i końcu luźny podkład i na makiecie nie wygląda to najlepiej.
Mam pytanie do doświadczonych budowniczych makiet z fleksów:
czy obcinać każdą końcówkę?
Jak przycinać podkłady np. długość szyny 1m 4xpodklad po 22 cm daje 88 i co dalej?
Pozdrowienia
Andrzej Sawicki
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 07:44 przez andsaw, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”