sześciany
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: sześciany
Krawędzie szczelin w których będzie się przesuwał drut oporowy zawsze można wzmocnić kawałkiem gwoździa wbitego prostopadle do podstawy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Drewniane krawędzie ulegają uszkodzeniu od drutu (wypaleniu) i każda taka nierówność powiela się na kostki.golab pisze:Oczywiście nie musi być sklejka...
- golab
- Kontakt:
Kup styrodur o pożądanej grubości i zrób np ze sklejki korytko w kształcie litery U o głębokości 5 cm. Wkładasz, tniesz po krawędziach, masz paski 5x5. A później w ten sam sposób tniesz paski ... No i masz 5x5x5 ....
Oczywiście nie musi być sklejka, może być np wygięta blacha albo coś, ważne żeby było te 5 cm
Oczywiście nie musi być sklejka, może być np wygięta blacha albo coś, ważne żeby było te 5 cm

Ostatnio zmieniony 28 lut 2009, 07:04 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Coż, będę musiała odwiedzić sklep modelarski, lepiej ocenić 'naocznie' niż zdać się na subiektywny opis właściciela...dziękuję za zaangażowanie;
Gdyby komuś przyszedł do głowy innym pomysł - chętnie go (pomysł) wykorzystam...
Gdyby komuś przyszedł do głowy innym pomysł - chętnie go (pomysł) wykorzystam...
-
- Kontakt:
Słyszałem inne opinie...gosia pisze:ponoć rozmiar nie robi różnicy....

Są oczywiście SUBSTYTUTY 1 SUBSTYTUTY 2
-
- Kontakt:
ach... jednak będę musiała zrezygnować z planów opanowania globu,
jak śmiem się domyślać istnieje wersja mini - ponoć rozmiar nie robi różnicy....

jak śmiem się domyślać istnieje wersja mini - ponoć rozmiar nie robi różnicy....
-
- Kontakt:
Teoretycznie jeżeli zainwestujesz w TAKIE ustrojstwo to świat jest Twój.
-
- Kontakt:
Na taka odpowiedź liczyłam, a orientujesz się jakie to koszty? Chciałabym otrzymać od 40 do 60 sześcianów...
Ponawiam pytanie, które już padło wyżej: czym ciąć łuki?
Ponawiam pytanie, które już padło wyżej: czym ciąć łuki?
-
- Kontakt:
... czyli stolarni, gdzie taki materiał potną na formatówce w kilka minut 

-
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź
Niestety teraz czas mnie nagli, i czekanie na przesyłkę nie jest mi na rękę. To jest tak - jak się wszystko zostawia na ostatnią 'godzinę'. Ale... na pewno spróbuję z tym drutem przy następnym razie.
Tylko teraz potrzeba mi szybszego rozwiązania....

Niestety teraz czas mnie nagli, i czekanie na przesyłkę nie jest mi na rękę. To jest tak - jak się wszystko zostawia na ostatnią 'godzinę'. Ale... na pewno spróbuję z tym drutem przy następnym razie.
Tylko teraz potrzeba mi szybszego rozwiązania....
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Styropian/styrodur pięknie się tnie gorącym drutem.
Drut oporowy możemy uzyskać ze starego urządzenia grzejącego (żelazko, kuchenka, grzałka). Wszędzie tam w środku znajdziemy drut oporowy zatopiony w ceramice albo pokryty paciorkami ceramicznymi. Ceramikę kruszymy (tłuczemy), a drut prostujemy np przeciągając kilkakrotnie na kawałku drewna. Potrzeba nam ok 1 metr drutu.
Do uzyskania wymaganej temperatury wystarczy transformator od kolejki (np Fz 1, można go kupić na Allegro, ok 30-40 zł) albo inny, przydatne jest pokrętło, które pozwoli nam dobrać temperaturę by drut nie świecił.
Do wycinania prostych linii ściskamy materiał pomiędzy dwoma kawałkami prętów/pasków blachy najlepiej pomiędzy metalowymi linijkami i prowadzimy drut opierając go na obu blachach. Przy odrobinie wprawy uzyskujemy pięknie przecięty styropian z ostrymi krawędziami, a gdy dobrze złożymy i ściśniemy materiał - równo i prostopadle.

Poniżej styropian cięty "z ręki" - natomiast u podstawy widać bloczki cięte w/g powyżej opisanej metody.
Piszemy o tym TU. Ten niebieski drut u dołu to właśnie TO "narzędzie".
Drut oporowy możemy uzyskać ze starego urządzenia grzejącego (żelazko, kuchenka, grzałka). Wszędzie tam w środku znajdziemy drut oporowy zatopiony w ceramice albo pokryty paciorkami ceramicznymi. Ceramikę kruszymy (tłuczemy), a drut prostujemy np przeciągając kilkakrotnie na kawałku drewna. Potrzeba nam ok 1 metr drutu.
Do uzyskania wymaganej temperatury wystarczy transformator od kolejki (np Fz 1, można go kupić na Allegro, ok 30-40 zł) albo inny, przydatne jest pokrętło, które pozwoli nam dobrać temperaturę by drut nie świecił.

Do wycinania prostych linii ściskamy materiał pomiędzy dwoma kawałkami prętów/pasków blachy najlepiej pomiędzy metalowymi linijkami i prowadzimy drut opierając go na obu blachach. Przy odrobinie wprawy uzyskujemy pięknie przecięty styropian z ostrymi krawędziami, a gdy dobrze złożymy i ściśniemy materiał - równo i prostopadle.

Poniżej styropian cięty "z ręki" - natomiast u podstawy widać bloczki cięte w/g powyżej opisanej metody.

Piszemy o tym TU. Ten niebieski drut u dołu to właśnie TO "narzędzie".

-
- Kontakt:
ciag dalszy...
Nadal zmagam się z moim zadaniem...
Próbowałam sama pociąć styrodur na sześciany, ale niestety uzyskanie idealnych brył jest mało możliwe. Z tego powodu mam pytanie:
kto zajmuje się takimi spawami, lub kto posiada maszynę do cięcia - jakie to ma być urządzenie?
W agencji reklamowej żądają sobie pieniędzy niewspółmiernych do wykonanej pracy...więc co mi pozostaje?
Ach...i jeszcze jedna niewiadoma: jaki przyrząd powinnam zakupić, by powycinać łuki w styrodurze? Słyszałam o piłce woskowatej, czy to dobry pomysł?
Mam nadzieje, że forumowicze maja większe doświadczenie w kontaktach z tym konkretnym materiałem.
Próbowałam sama pociąć styrodur na sześciany, ale niestety uzyskanie idealnych brył jest mało możliwe. Z tego powodu mam pytanie:
kto zajmuje się takimi spawami, lub kto posiada maszynę do cięcia - jakie to ma być urządzenie?
W agencji reklamowej żądają sobie pieniędzy niewspółmiernych do wykonanej pracy...więc co mi pozostaje?
Ach...i jeszcze jedna niewiadoma: jaki przyrząd powinnam zakupić, by powycinać łuki w styrodurze? Słyszałam o piłce woskowatej, czy to dobry pomysł?
Mam nadzieje, że forumowicze maja większe doświadczenie w kontaktach z tym konkretnym materiałem.
-
- Kontakt:
Niestety nie posiadam własnego pociągu,to raczej pasja z niewielkim stażem...
- Marcin
- Kontakt:
A prosze o informację jakie modele Pani kolekcjonuje?
-
- Kontakt:
dziękuję za odpowiedź