darg buduje
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- krasnal
- Kontakt:
Re: darg buduje
Witam Panowie.
Moim zdaniem Płyta OSB nie nadaje się zbytnio do konstrukcji skrzynek modułowych. Jest tania, to fakt ale zbyt ciężka. Nawet użycie sklejki 4mm wspartej podporami co 15,20cm jest już wystarczające. Wiąże się to z budową dosyć przemyślaną. Można by było zbudować ze sklejki kratownicę i na tym wesprzeć całą resztę, ale każdy ma własne przemyślenia konstrukcyjne.
Natomiast ODRADZAM płyty wiórowe, OSB, pilśniowe. Wyjdzie po prostu mała katastrofa.
Moim zdaniem Płyta OSB nie nadaje się zbytnio do konstrukcji skrzynek modułowych. Jest tania, to fakt ale zbyt ciężka. Nawet użycie sklejki 4mm wspartej podporami co 15,20cm jest już wystarczające. Wiąże się to z budową dosyć przemyślaną. Można by było zbudować ze sklejki kratownicę i na tym wesprzeć całą resztę, ale każdy ma własne przemyślenia konstrukcyjne.
Natomiast ODRADZAM płyty wiórowe, OSB, pilśniowe. Wyjdzie po prostu mała katastrofa.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, 07:34 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie chcę Cie martwić, ale w np. przypadku moich Grabi St. 35zł to był około 1,2 % kosztu materiałów... A to nie jest duża stacja...
- darg
- Kontakt:
Nie kupie sklejki bo za droga chcą 35 zł za m/kw sklejki 6mm a tak mam materiał na całą stację ok???
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, 07:33 przez darg, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Witam, zrobiłem kilka skrzynek z płyty OSB, fakt że 0,5 i wszystkie poszły do kosza.
Później zrobiłem dwie ze sklejki i jest o niebo lepiej. Tylko sklejka!!!
Później zrobiłem dwie ze sklejki i jest o niebo lepiej. Tylko sklejka!!!
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, 07:32 przez Jakub Ukleja, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zdecydowanie lepsza od pilśniowej ale do zwykłej sklejki jej jeszcze trochę brakuje.
Nie idź na "skróty" bo zabłądzisz
Nie idź na "skróty" bo zabłądzisz

- darg
- Kontakt:
Witam
i serdecznie dziękuję za opinie .
Sprawdziłem dzisiaj w Tucholi sklep z płytami, sklejkami itp i okazało się, że tanie są płyty OSB i nawet przytną na wymiar więc pytam czy na płaszczyznę segmentu może być płyta OSB 8mm-zamiast tej nieszczęsnej miękkiej pilśni, a na konstrukcję skrzynki paski płyty o grubości 12mm (teża na profile). Segmenty będą 60x90cm. Wyliczyłem,że na 6 segmentów może wystarczy 50zł.
DZIĘKI
pozdr. Darek
i serdecznie dziękuję za opinie .
Sprawdziłem dzisiaj w Tucholi sklep z płytami, sklejkami itp i okazało się, że tanie są płyty OSB i nawet przytną na wymiar więc pytam czy na płaszczyznę segmentu może być płyta OSB 8mm-zamiast tej nieszczęsnej miękkiej pilśni, a na konstrukcję skrzynki paski płyty o grubości 12mm (teża na profile). Segmenty będą 60x90cm. Wyliczyłem,że na 6 segmentów może wystarczy 50zł.
DZIĘKI
pozdr. Darek
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, 07:31 przez darg, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zielonek
- Kontakt:
Dzięki 

-
- Kontakt:
Płyta sklejki stanowiąca w tym wypadku podstawę stacji.
- Zielonek
- Kontakt:
Pytanko małe. Co to "płycina" 

-
- Kontakt:
Moim zdaniem przy zastosowaniu co 30 cm wręg "wewnętrznych" 5 do 10 mm.
Skrzynki stacyjne lepiej zrobić stosując konserwatywne metody:
profile przejściowe - sklejka 10mm
boki - sklejka 8 - 10mm
płycina - 5 - 10mm
wręgi - 5 - 10mm
Całość powinna zostać sklejona i dodatkowo skręcona wkrętami.
Polecam wkręty do płyt kartonowo-gipsowych z gwintem do drewna (KŚGD 25x3,2). Pod wkręty oczywiście należy wywiercić otwory wiertlem ø 2-2,5mm.
Skrzynki stacyjne lepiej zrobić stosując konserwatywne metody:
profile przejściowe - sklejka 10mm
boki - sklejka 8 - 10mm
płycina - 5 - 10mm
wręgi - 5 - 10mm
Całość powinna zostać sklejona i dodatkowo skręcona wkrętami.
Polecam wkręty do płyt kartonowo-gipsowych z gwintem do drewna (KŚGD 25x3,2). Pod wkręty oczywiście należy wywiercić otwory wiertlem ø 2-2,5mm.
- darg
- Kontakt:
Chyba dostanę sklejkę 3mm czy taka sklejka przykręcona zamiast tej miękkiej płyty wystarczy??? Tak już jestem przyzwyczajony by zbierać resztki i robić z odpadów -nawyk z komuny gdy kupić cokolwiek nie było można no i nie kupuję by zaoszczędzić.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2009, 18:02 przez darg, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Bo płyta pilśniowa miękka jest materiałem wygłuszająco-izolacyjnym, a nie konstrukcyjnym 

Ostatnio zmieniony 22 lut 2009, 12:11 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Nawet jeśli będziesz przybijał za pomocą gwoździ wbijanych co kilka centymetrów płytę pilśniowa do deski, nie ma gwarancji, że będzie idealnie przylegać do tejże deski. Miałem okazję to kiedyś przećwiczyć.darg pisze:[chciałem dać pod płytą dodatkowy profil pod torami i wtedy będzie podobnie jak wszyscy robią
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 22 lut 2009, 12:13 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
darg buduje
Starzy górale powiadają "Jak sie nie psewrócis to sie nie naucys".
Przedpiścy już wyrazili swoją opinię w tym temacie.
Ty zrobisz jak uważasz. Ostatecznie to Twój cyrk i twoje małpy.
Nie oczekuj jednak od nas aprobaty dla swojego na siłę forsowanego pomysłu z miękką pilśnią.
Przedpiścy już wyrazili swoją opinię w tym temacie.
Ty zrobisz jak uważasz. Ostatecznie to Twój cyrk i twoje małpy.
Nie oczekuj jednak od nas aprobaty dla swojego na siłę forsowanego pomysłu z miękką pilśnią.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2009, 12:14 przez eremiTTa, łącznie zmieniany 1 raz.
- darg
- Kontakt:
[chciałem dać pod płytą dodatkowy profil pod torami i wtedy będzie podobnie jak wszyscy robią, tylko nie wiem jak z napędem zwrotnicy mogę też zrobić ramkę z profila z tym dodatkowym profilem podtorowym a po bokach styropian,ale myślę że z tą płytą jednak lepiej dla płaskiej stacji
(dam foto z dołu później)
(dam foto z dołu później)