Obciążenie wagonu będzie stanowiła żywica, która wypełni wolne miejsce pod moją podłogą
Pytanie o Y pocztowego DR Postm
Moderator: mod-Tabor
- golab
- Kontakt:
Re: Pytanie o Y pocztowego DR Postm
Oczywiście że brałem
Podwozie raczej nie pochodzi oryginalnie od poczty, bo jest troszkę inna niż ta którą widać na wklejonym przez jednego z Kolegów zdjęciu- moja ma jakby "rynienke" po środku i imitacja podłogi właśnie ją będzie wypełniać. Drzwi suwają się po krawędzi podwozia - nie ma z tym problemu (musiałem tylko troszkę wyprofilować podwozie w tych miejscach - myślę, że oryginalne podwozie ma w tym delikatną przewężkę)
Obciążenie wagonu będzie stanowiła żywica, która wypełni wolne miejsce pod moją podłogą
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Nie tyle z "Ewa wzywa 07" a z "Wagonu pocztowego Gm 38552"...
- Witek M.
- Kontakt:
A mowilem, ze Borewicz (vel Malanowski) jest nie zastapionyArturSch pisze:[...] Z "Ewa wzywa 07" tak wynika ....
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A czy podłoga wagonu nie była pokryta jakimś linoleumgolab pisze:...teoretycznie miały to być zużyte zabrudzone deski...
-
zygus9
- Kontakt:
Świetny efekt przy zastosowaniu tak prostych narzędzi i materiałów.
Udało Ci się uzyskać fakture starej,zużytej podłogi.Sposób pomalowania też swoje zrobił.
Widać że obsługa tego wagonu nie ma lekko a i paczki dość cieżkie były.
Udało Ci się uzyskać fakture starej,zużytej podłogi.Sposób pomalowania też swoje zrobił.
Widać że obsługa tego wagonu nie ma lekko a i paczki dość cieżkie były.
- krzysztof
- Kontakt:
no nawet fajnie to wygląda ale teraz chlust zimnej wody:
a brałeś po uwagę przesuwane drzwi w tym wagonie? czy aby w tej podłodze nie powinno być delikatnych zwężeń w tych miejscach? przymierz do nadwozia.
ja nie wiem - to tylko moje pytanie.
aha - i nie dociążaj pod dachem, przyklej ciężarki do podłogi!
pozdrawiam.
a brałeś po uwagę przesuwane drzwi w tym wagonie? czy aby w tej podłodze nie powinno być delikatnych zwężeń w tych miejscach? przymierz do nadwozia.
ja nie wiem - to tylko moje pytanie.
aha - i nie dociążaj pod dachem, przyklej ciężarki do podłogi!
pozdrawiam.
- golab
- Kontakt:
Dociążanie przede mną. Na razie gotowa jest podłoga
) Pewnie określicie to jako partyzantkę, ale mnie sie podoba.
Do produkcji użyłem przyciętego na miarę kawałka starego pudełka po płycie CD, tarnika do drewna którym uzyskałem fakturę materiału taką o jaką mi chodziło, ostrego gwoździa do ponacinania "desek", później lekkie szlifowanie papierem ściernym i malowanko
(wagonik jest po przejściach, dlatego wózki zamocowane są na śrubkach ...)
Poniżej parę zdjęć, jak już będzie zamontowana, wkleję efekt końcowy
Tak to wyglądało przed pomalowaniem:

a tak po malowaniu i delikatnej "waloryzacji"

i zbliżenie podłogowej faktury (teoretycznie miały to być zużyte zabrudzone deski) (bez lampy - fotograf ze mnie kiepski ...)

Do produkcji użyłem przyciętego na miarę kawałka starego pudełka po płycie CD, tarnika do drewna którym uzyskałem fakturę materiału taką o jaką mi chodziło, ostrego gwoździa do ponacinania "desek", później lekkie szlifowanie papierem ściernym i malowanko
Poniżej parę zdjęć, jak już będzie zamontowana, wkleję efekt końcowy
Tak to wyglądało przed pomalowaniem:

a tak po malowaniu i delikatnej "waloryzacji"

i zbliżenie podłogowej faktury (teoretycznie miały to być zużyte zabrudzone deski) (bez lampy - fotograf ze mnie kiepski ...)

Ostatnio zmieniony 24 lut 2009, 10:19 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysztof
- Kontakt:
tak wygląda wnetrze każdej poczty Y od zeuke/bttb do tilliga.
jedno, co musisz zrobić (tak uważam i tak zrobiłem), to dociążyć ten wagon - bo jest on lżejszy od pozostałych Y o ciężar imitacji wnętrza.
niby ciężar niewielki ale jednak powoduje problemy w ruchu gdy pocztowy jest zaraz za lokomotywą.
to doskonała okazja ukryć ciężarek (ciężarki) za paczkami czy innymi elementami imitacji wnętrza.
jedno, co musisz zrobić (tak uważam i tak zrobiłem), to dociążyć ten wagon - bo jest on lżejszy od pozostałych Y o ciężar imitacji wnętrza.
niby ciężar niewielki ale jednak powoduje problemy w ruchu gdy pocztowy jest zaraz za lokomotywą.
to doskonała okazja ukryć ciężarek (ciężarki) za paczkami czy innymi elementami imitacji wnętrza.
- Witek M.
- Kontakt:
Parafrazując: Im bardziej zaglądał do poczty tym bardziej podłogi tam nie było...Na załączonym obrazku ukazuje wnętrze swojej poczty: [...]
(bo jej tam nigdy nie było
- golab
- Kontakt:
Mam tak samo ... Czyli biorę sie za dorobienie jakiej podlogi
- Marcin
- Kontakt:
Ooooo o oo te imitacje po bokach...
- biker
- Kontakt:
- Marcin
- Kontakt:
Cos mi sie kojarzy że na końcach wagonu jest cos jakby imitacja wnetrza wykonana z żółtawego tworzywa, poza tym dziury w podłodze i cała czarna.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
O ile dobrze zrozumiałem to wszyscy udzielający odpowiedzi pisali o tym samym - brak czegokolwiek wewnątrz modelu (czy to imitacji ładunku, wyposażenia czy chociażby podłogi).
- golab
- Kontakt:
Panowie, chodzi mi o wygląd PODŁOGI
) jest gładka ? czy widać tak jak u mnie góre platformy z ochydnym miejscem nadlewki formy