Zielony jesteś a mądrzysz się to tu tam, weź wrzuć na luz.
Odnośnie tematu - ma ktoś pomysł na opakowania modułów łukowych,
które mają trapezowy kształt (u mnie często nieforemny bo różne szerokości profili)?
Np. jak usztywnić narożniki.
Opakowania robię z MDFu.
Transport modułów
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
- Zielonek
- Kontakt:
Re: Transport modułów
O.K. Spoko
Nie będę się kłócił z doświadczonym

Nie będę się kłócił z doświadczonym

To jest moje osobiste zdanie gdyż z własnego doświadczenia zawiodłem się trochę na kartonieRanger pisze:Bzdury opowiadasz. Niektórzy koledzy transportują skrzynki w tych samych kartonach już 2 lata a byli na wielu zlotach i wszystko jest całe.

Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 18:15 przez Zielonek, łącznie zmieniany 2 razy.
- drlukasz
- Kontakt:
Kolega to oczywiście z własnego doświadczenia mówi?Zielonek pisze:Ale karton nie jest, ani wytrzymały, ani dobry(na długi czas użytkowania)
(...)
Według mnie najlepszą formą jest zastosowanie skrzyni.
Proponuję porównać: masę, koszt i "skuteczność ochronną" materiału takiej skrzyni (pewnie jakiejś sklejki) i tektury falistej (opakowaniowej)...
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 09:18 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Bzdury opowiadasz. Niektórzy koledzy transportują skrzynki w tych samych kartonach już 2 lata a byli na wielu zlotach i wszystko jest całe.Zielonek pisze:karton nie jest, ani wytrzymały, ani dobry
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 09:18 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zielonek
- Kontakt:
Najtaniej jest skombinować karton(y) (najlepiej wymiarowe) i wsadzić moduł(y). Ale karton nie jest, ani wytrzymały, ani dobry
(na długi czas użytkowania)
Jeśli chodzi o skręcanie za pomocą listew jak to na Kozaku to dobre jest to i proste ale zawsze jest ryzyko,że coś wpadnie do wewnątrz, uszkodzi etc.
Według mnie najlepszą formą jest zastosowanie skrzyni. Trochę trzeba się pobawić robiąc skrzynie ale nic nie uszkodzi ani nic nie wpydnie i nie wypadnia, a taka skrzynia może służyć przez długi okres
Ja poleca "trumny"

Jeśli chodzi o skręcanie za pomocą listew jak to na Kozaku to dobre jest to i proste ale zawsze jest ryzyko,że coś wpadnie do wewnątrz, uszkodzi etc.

Według mnie najlepszą formą jest zastosowanie skrzyni. Trochę trzeba się pobawić robiąc skrzynie ale nic nie uszkodzi ani nic nie wpydnie i nie wypadnia, a taka skrzynia może służyć przez długi okres

Ja poleca "trumny"

-
- Kontakt:
Skręcenie modułów zielenią do siebie ma tę zaletę, że zajmują mniej miejsca niż osobno pakowane w kartony. W moim wypadku /15 skrzynek/ jest to jedyne rozwiązanie, abym mógł się zmieścić do swojego samochodu.
-
- Kontakt:
he he.... TT-tkę do trumny chcesz już wsadzać? Niech jeszcze pożyjeMisiek pisze:Wariant 3 - trumienki z sklejki ;-) (...)

Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, 08:04 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- Misiek
- Kontakt:
Wariant 1 (jak na Kozaku) - plus owinięte stretchem
Wariant 2 - jak Rangera
Wariant 3 - trumienki z sklejki ;-)
http://www.pbase.com/misiek_m/image/86684965
Wariant 2 - jak Rangera
Wariant 3 - trumienki z sklejki ;-)

- Ranger
- Kontakt:
Tak. Możesz jeszcze zapakować w zrobione pod wymiar kartony.
-
- Kontakt:
Transport modułów
Niedługo czeka mnie konieczność przewiezienia moich kilku modułów na dość sporą odległość. W związku z tym nasuwa mi się pytanie jak się do tego przygotować. Prosiłbym o porady jak zabezpieczyć moduły, czy je jakoś skręcać ze sobą. Na forum kozaka widziałem moduły skręcone "do siebie" elementami wystroju, połączone kawałkiem sklejki. Czy to wystarczy?