Gbbsoft pisze:No pewnie że jest...:ArturSch pisze:Nie ma w Necie opisu XPressNet-uandrzejc pisze:Manipulator z XPressNet wymaga zwalczenia protokółu .
http://www.lenz.com/manuals/xpressnet/xpressnet.pdf
i dodatek dla LI-USB
http://www.lenz.com/manuals/xpressnet/L ... lement.pdf
DCC i mcu
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Re: DCC i mcu
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArturSch pisze:Nie ma w Necie opisu XPressNet-uandrzejc pisze:Manipulator z XPressNet wymaga zwalczenia protokółu .
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Gbbsoft pisze:A czy manipulator własnej produkcji nie wymaga wymyślenia własnego...andrzejc pisze:Manipulator z XPressNet wymaga zwalczenia protokółu .
A u ciebie jaki jest protokół?
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
andrzejc pisze:Manipulator z XPressNet wymaga zwalczenia protokółu .
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArturSch pisze:A może by się udało podpiąć manipulatory po XPressNet - byłby to dostęp do Roco/Lenz manipulatorów oraz np USB interface - a racja, już jest :-)andrzejc pisze:Współpracuje z prostymi manipulatorami, aby było można zrobić ich kilka dla każdej lokomotywy.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
andrzejc pisze:Zrobienie centralki nawet w rozumieniu GBB nie jest trudne, ale wymaga
trochę doświadczenia i pokonania pewnych problemów.
Ja właśnie testuję własną centralkę opartą co prawda na PIC-u ale spełnia
wszystkie wymagania GBB. Współpracuje z prostymi manipulatorami, aby było można zrobić ich kilka dla każdej lokomotywy. Ma połączenie z PC poprzez port USB, ma własną magistralę opartą o I2C do komunikacji z
zapleczem. W planach mam manipulator podobny do pilota PICO
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Gbbsoft pisze:Pogadaj z Martinezo - on prawie seryjnie produkuje dekodery...
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
bobie pisze:ArturSch:
bardzo dziękuję za info o dekoderze na Atmelu. Ze screena wynika, że jest on na ATmeg8 - a to bardzo dobrze, bo świetnie się nadaje do programowania w C.
Proszę Cię o informację gdzie - ewentualnie i za ile to cacko można kupić!
Co do Bascoma - to powiem tylko tyle, że naukę programowania zacząłem od Basica - zresztą rewelacyjnego: Borland TurboBasic. Jednak dawno zaprzestałem już zabawy z nim bo brak mi elastyczności (czytaj wskażników i zarządzania pamięcią). Swoją drogą jak Bascom optymalizuje RAM - w końcu MCU za wiele to jej nie mają? A na koniec, to Bascom jest chyba komercyjny i nie ma go na Linucha - więc kompletnie odpada.
Pozdrawiam,
Robert
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
bobie pisze:GBBSOFT:
absolutnie się zgadzam, że to co ja planuję zrobić nie jest centralką w tym sensie, że funkcjonalność którą ja jestem w stanie zaimplementować - przynajmniej na początku- ni jak się będzie się miała do tej, jaką dostarczają prducenci. To jest oczywiste. Mi chodziło o stworzenie jakiegoś elementu elektronicznego, który by dostarczał pewnej logiki sterowania. Nie chcę na razie snuć planów o urządzeniu, które zarządza całą rozproszoną infrastrukturą makiety ponieważ nie jest to mój poziom. Na razie chodzi mi o kawałek logiki - za to własnej, nie dlatego, że jest ona taka dobra tylko dla tego, że zrobienie czegoś takiego dałoby mi dużo satysfakcji.
Sterowania makietami kolejek - akurat - najtepiej się do tego ndaje a poza tym, kiedyś w dzieciństwie miałem kolejkę PIKO i zawsze chciałem do tego wrócić. Teraz - wydaje mi się - jest odpowiedni moment![]()
!
Pozdrawiam,
Robert
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
TomekW pisze:Oczywiście że wymaga RS, ale nikt nie powiedział że musi być tsały.bobie pisze: Jeżeli chodzi o DDW to on wymaga chyba RS-a, a jam tylko laptopa z USB (no i oczywiście Eth, RJ11, VGA jeszcze). Adaptery USB2RS232 chyba nie są też zalecene!!!
Działa (sprawdzone) przez przejściówki USB-RS.
Prolok (do programowania) zresztą też (choć ponoć nie ze wszystkimi przejściówkami)
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
TomekW pisze:Przeca ja go nie wyrzucam - tylko doradzamArturSwider pisze:Hi,
Nieważne, zasady DCC to jedno i to samo niezależnie od skali.Jeżeli H0 to nie to forum
Jeśli nie jest to trzeba kolegą zachęcić, a nie od razu wyrzucać na inne niewdzięczne fora...Gdybyś był TT-kowiczem
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Gbbsoft pisze:Wiesz... musielibyśmy ustalić nomenklaturę.bobie pisze:Wydawało mi się że centralka to nic innego jak logika sterowania i driver do DCC. Znając protokół DCC da się chyba zrobić takie cudo. Chodziło też mi o element samokształcenia. Oczywiście, jeśli zrobienie takiej centralki miałoby mi zająć 5 lat i zero przyjemności ze streowania w tym czasie kolejką - to lepiej dać sobie spokój i kupić orginał. Ale jeżeli potrafię już sterować obrotami silniczka, posługiwać się LCD itp. to może warto pomyśleć o czymś bardziej ambitnym. Nie będę przecież przez całe życie sterował wężem oświetleniowym na choince).
Ja pod pojęciem "centralka" uważam trochę bardziej skomplikowane urządzenie. Dla mnie centralka to pudełko które (a) generuje sygnał DCC dla boosterów (b) zarządza urzadzeniami "na zapleczu", z kórymi łączy się po jakiemś protokole (np: u Lenz/Roco jest to XPressNet).
Zwykły układ, którym możesz generować sygnał DCC, i który ma przyciski i jakiś wyświetlacz, dla mnie nie jest centralką, tylko raczej prostym manipulatorem.
Centralką jest np: (a) centralka Lenz (b) myszka Roco podłączona do gniazda Master (c) serwer DDW.
Centralkę charakteryzuje jeszcze przechowywanie pewnych "wspólnych" informacji i dzielenie się nimi z "urządzeniami na zapleczu". Np: aktualny kierunek jazdy i prędkość lokomotywy, stan ich funkcji i świateł, stan akcesoriów, tryb działania (np: wejście w tryb programowania) itd.
Oczywiście są systemy uproszczone, które nie posiadają rozwiniętej infrastruktury na zapleczu i tu powstaje pytanie, czy to jeszcze jest centralka. Samo posiadanie jakiegoś mikroprocesora nie wystarczy, aby to coś nazwać centralką, bo wtedy każdy manipulator Lenz'a można by nazwać centralką (a centralkę Lenz'a: podwójna cetralką, bo ma dwa mikroprocesory![]()
). Myślę, że urzadzenie, które potrafi się komunikować z róznymi urządzeniami na zapleczu (nawet jeżeli używa do tego kilku protokołów) można by nazwać centralką.
PS. Oczywiście sa to moje przemyślenia, nie koniecznie niezmienne...
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
bobie pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Jeżeli chodzi o wybór Atmela to rzeczywiście miałem przeczucie, że może być za duży - choć nie ukrywam - nadzieje najbardziej wiązałem z ATtiny. Wybrałem tego producenta, ponieważ dobrze on wspiera język C - a dokładniej GCC (AVR-GCC). Kiedyś sobie powiedziałm, że poniżej C nie schodzę dlatego assembler nie jest chwilowo na horyzoncie.
Jeżeli chodzi o wybór H0, to nie kierowałem się jakimiś dogmatami modelarskimi, tylko pragmatyką: jestem wielkim chłopem i mam słaby wzrok, dlatego H0 jest dla mnie leprzym wyborem - choć nie wiem, może się mylę.
Jeżeli chodzi o pomysł o zrobienia centralki wydawało mi się, że zagadnienie nie jest makabrycznie trudne w dodatku można skorzystać z gotowej płytki bazowej wyposażonej w LCD (2x16 lub 4x16) i klawiatrurę (4, 8 przycisków). Wydawało mi się że centralka to nic innego jak logika sterowania i driver do DCC. Znając protokół DCC da się chyba zrobić takie cudo. Chodziło też mi o element samokształcenia. Oczywiście, jeśli zrobienie takiej centralki miałoby mi zająć 5 lat i zero przyjemności ze streowania w tym czasie kolejką - to lepiej dać sobie spokój i kupić orginał. Ale jeżeli potrafię już sterować obrotami silniczka, posługiwać się LCD itp. to może warto pomyśleć o czymś bardziej ambitnym. Nie będę przecież przez całe życie sterował wężem oświetleniowym na choince).
Jeżeli chodzi o DDW to on wymaga chyba RS-a, a jam tylko laptopa z USB (no i oczywiście Eth, RJ11, VGA jeszcze). Adaptery USB2RS232 chyba nie są też zalecene!!!
Pozdrawiam,
Robert
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArturSch pisze:Witamy na Forum :-)bobie pisze:Witam wszystkich, na początek przedstawię się: mam na imię Robert.
To akurat nie jest problem, tylko kwestia czasu.bobie pisze:Absolutnie jestem zielony z tematyki modelarstwa kolejkowego oraz ze sterowania DCC.
Tak. W miejscu dekodera jest płytka z elementami przeciwzakłóceniowymi. Zobacz np TU i TU.1. jeżeli jest napisane, że lokomotywa (cena ok. 250 PLN) wyposażona jest gniazdo dekodera to oznacza to, że dekoder należy sobie dokupić - a więc standardowo nie ma go w lokomotywie
2. czy są dekodery oparte na AVR MCU Atmela np. ATmega128, AT90S2313, ATtiny.
3. - byłoKłania się BASCOM :-)chcę zrobić w oparciu o gotową płytkę bazową (która posiada już RS232, I2C 1-Wire, USB)
Dowolny dekoder MUSI współpracować (prawidłowo) z dowolnym boosterem :-) ... i tak się dzieje, np dekodery martinezo czy Lenza działają zarówno z centralkami Roco jak i Lenz.4. Jak wygląda problem kompatybilności pomiędzy Boosteremi a dekoderami
Tak, ale jest to chronione tajemnicą producenta :-)5. czy ktoś posiada gotowe programy lub algorytmy dla dekoderów i centralek - chciałbym jednak wzorować się na rozwiązaniach już sprawdzonych
6. Było, popieram -> TAURUS'a za ok 200 zł.
Zajrzyj TU :-)jaką państwo polecacie kolejkę (w granicach 250 PLN, PIKO, ROCO), oraz jakie akcesoria np. elektryczne zwrotnice tory.
To jest właściwe miejsce na Twoje pytania.Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi ...