Kilka pytan o DCC

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Kilka pytan o DCC

Post autor: gbbsoft »

Witek M. pisze:a druga 100Hz (zakladajac maksymalny dopuszczalny czas trawania zera - 0.01s) - no, to wychodzi srednio jakies 4,25KHz
To teoretyzując dalej.
To taczej trzeba załozyć że zero trwa 100 mikrosekund. Te "dłuższe" zera są potrzebne tylko w jednym przypadku: sterowania lokomotywami analogowymi przy użyciu adresu "0". Normalnie tego nie ma i zero trwa 100 mikrosekund i już...
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

Po przemysleniu sprawy dochodze do wniosku, ze jako czestotliwosc trzebaby wziac srednia z czestotliwosci samych "jedynek" i samych "zer" - bo transmisja jest przeciez mieszanka obu bitow - statystycznie mierzac pol na pol. Pierwsza czestotliwosc wynosi 8,5kHz a druga 100Hz (zakladajac maksymalny dopuszczalny czas trawania zera - 0.01s) - no, to wychodzi srednio jakies 4,25KHz
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Cobrix pisze:Czyli na poczatek w celach edukacyjnych i do testow gdybym nabyl zestaw moge wykorzystac FZ1 i jego wyjscie do akcesoriow?
Praktycznie: tak, wyjście do akcesoriów (rysunek zwrotnicy) na Fz1 nadaje się do zasilania centralki Lenz'a LZV100 jego wydajność prądowa rzędu 1,2 - 1,6 A wystarcza na ok 10 lokomotyw, napięcie wyjściowe ok 16 V AC jest OK.
Sam od tego rozpoczynałem, dziś mam dodatkowe trafo 7A.
:)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2006, 16:00 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Chyba sie nie zgodze. Nigdzie nie jest napisane, ze prad zmienny musi miec przebieg sinusoidy. Skoro raz plynie "tam" a raz "w druga strone" to - jak dla mnie - jest zmienny. Z czestotliwoscia rowna odwrotnosci dlugosci bitu czyli wychodzi mi 1/(116*10^-6) = 1/0.000116 = 8,5kHz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Cobrix pisze:Ten booster zmienia częstotliwość prądu?
Pojęcie częstotliwości prądu w DCC jest raczej nieopaczne. Jakaś tam częstotliwość jest, ale to nie to. Prąd w torach jest stały. Tylko co pewien czas zmienia kierunek (to chyba nie jest prąd zmienny, w którym napięcie ma kształt sinusoidalny). Czas pomiędzy zmianami kierunku określa zera i jedynki. O ile przy jedynkach jest powiedziane, że nie mają być dłuższe niż 58 mikrosekund, o tyle z zerami jest gorzej: od 100 do... 12000. Oczywiście jak się te 58/100 mikrosekund spróbuje przeliczyć na Hz, to coś wyjdzie, ale nie ma to nic wspólnego z częstotliwością prądu.
Cobrix pisze:... mogę wykorzystać FZ1 i jego wyjście do akcesoriów?
U... Uważaj. W centralce Lenz ustawia się napięcie wyjściowe! (W granicach od 12 do 22V). Jeżeli zasilanie będzie za wysokie, to centralka się będzie grzała, za niskie - nie wydolisz z niej tyle ile powinna dawać. Jest napisane, że zasilacz powinien dawać ok 14-16V

Poczytaj: http://www.lenz.com/manuals/xpressnet/lzv100.pdf - strona 18 (i okolice).

Natomiast inna sprawa, czy twoje loki na 16V pójdą. W Bielsku spaliliśmy coś w jednym pociągu, który był analogowy (i silnik bardzo wolno jeździć)... :(
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 08:26 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Witek M. pisze:Jeśli się nie mylę, to DCC pracuje na nieco wyższej częstotliwości.
Hmmm ... a mogę prosić o rozwinięcie tego? A już myślałem, że w miarę zrozumiałem idee :roll:

Mam to "coś" co steruje. To "coś" podłączam do boostera. Do boostera podłączam tez zasilacz. Booster "miksuje" komendy z manipulatora z "prądem" i wysyła wszystko do szyn. Ten booster zmienia częstotliwość prądu?

Zasilacz do DCC może ma mieć 16V ?? Nic się lokom nie stanie? Czyli na początek w celach edukacyjnych i do testów gdybym nabył zestaw mogę wykorzystać FZ1 i jego wyjście do akcesoriów?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 08:24 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Witek M. pisze:Jeśli się nie mylę, to DCC pracuje na nieco wyższej częstotliwości.
Racja !! Dzięki ...to już tylko dla Norisa :)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 08:22 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArturSch pisze:
Cobrix pisze:Martwi mnie tylko ze ten Lenz nie ma pokrętła tylko klawisze.
No to zobacz SET 90. Mam właśnie taki, jest tańszy od "setki" !!
Oczywiście różnica, to nie tylko gałka:
Tu trochę jest: http://www.garadnai.com/main/lenzstartersets.php
i tu http://www.lenz.com/products/sets/set90100.htm

Set90:
- nie obsługuje F10, F11, F12, F13
- nie obsługuje "Double heading" - pewnego sposobu obsługi jazdy dwóch lokomotyw w jednym pociągu
- nie obsługuje przycisków Fx w trybie chwilowym (o ile nie jest to ustawione w centralce przez manipulator z Set100)
- nie ma obsługi szybkiego przełączania między dwoma lokomotywami (tylko obsługa stosu)
- ma mniejszy wyświetlacz, więc mnie informacji na raz się pokazuje i są mniej czytelne (to oczywiście kwestia gustu :) )
- możliwość wydawania komend do lok podczas zatrzymania makiety (przycisk Stop)

i to co było już mówione
- przy przełączaniu między lokami trzeba synchronizować pokrętło do prędkości aktualnej loka.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 08:22 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

ArturSch pisze: [...] Diody BE˛DA˛ sie˛ zapalac´ i gasic´ 50 razy na sekunde˛[...]
Jeśli się nie mylę, to DCC pracuje na nieco wyższej częstotliwości.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 08:21 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Cobrix pisze:... juz jestem zdecydowany na DCC. Klamka zapadla.
Pochwalam !!
:)
Cobrix pisze:Martwi mnie tylko ze ten Lenz nie ma pokretla tylko klawisze.
No to zobacz SET 90. Mam własnie taki, jest tańszy od "setki" !!
Cobrix pisze:Teraz na analogu i FZ1 loki wyraznie jada wolniej gdy wszystko sie swieci.
Zapomnij o Fz1 !! Możesz z niego tylko zmienne użyć do zasilania SET 90/100 - ale to rozwiązanie TYMCZASOWE.
Cobrix pisze:Poza tym dziwnie wygladaja same wagony bez loka z oswietleniem
Z tym nie polemizuję, bo to rzecz gustu a nie techniczna. :)
Cobrix pisze:Czy to ze przy DCC bede mial teraz AC zamiast DC w szynach bedzie mialo znaczenie dla oswietlenia?
Żaróweczkom to akurat nie stanowi czy drucik się grzeje od prądu płynącego w jedną czy w obie strony :mrgreen:
Cobrix pisze:Chyba diody nie beda migac? Nie wiem co z oswietleniem konca skladu w Bipie tu juz bez dekodera chyba sie nie obejdzie?
Diody BĘDĄ się zapalać i gasić 50 razy na sekundę (chyba, że jest elektrolit) ...zauważysz to ?? Wiem, że Chuck Noris zauważy !! Natomiast lampy końca składu będą się świaciły zawsze, nieważne czy pociąg jedzie do przodu, do tyłu czy stoi. :)
Jest to widoczne TU BR 211 jedzie do przodu (białe światła czołowe), a Bipa pali czerwone końcowe, ale czy to rzeczywiście przeszkadza ??
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Cobrix pisze:A zasilacz jaki bys radzil. Lokow jednoczesnie bedzie jedzilo chwilami max 6 - ale przewaznie 3.
Ja mam normalny zasilacz Roco z zestawu startowego.
Ale też zobacz tu: http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=4111
Cobrix pisze:I jeszcze mi sie przypomnialo to co pisales o oddzielnym torze do programowania. Rozumiem ze ten tor musi byc odizolowany od reszty torow? Czy mozna do tego celu wykorzystac jakas czesc z torow tylko odseparowana elektrycznie raz za pomoca przelacznika zasilam normalnie jak reszte a raz z wyjsc do programowania?
Czy tez moze robi sie to na tyle rzadko, ze po prostu na czas programowania podpiac sobie jakies dwa flexy i juz. Ten tor powienien rozumiem miec troche dlugosci zeby pocwiczyc konfiguracje loka?
Bardzo często robi się takie rozwiązanie jak opisałeś - z przełącznikim - rozwiązanie bardzo eleganckie.
Prawda jest taka, że jak masz Lenz'a SET100, to on ma PoM, czyli programowanie na makiecie. Więc zaprogramować można na makiecie dowolne CV dowolnej lokomotywy (nawet jak jedzie). Tor oddzielny potrzebny jest do:
:arrow: programowania dekoderów, które nie obsługują PoM
:arrow: chcesz odczytać CV, bo to można tylko na torze do programowania
Ja mam oddzielny kawałek prostej. Po prostu zdejmuję loka i przestawiam na drugi tor. W dodatku stawiam go niechlujnie, aby tylko 2-3 zestawy kół się stykały i lok nie spadał jak "drga". W końcu on tam jeździć nie będzie.

Jest jedna upierdliwa rzecz (ale chyba na to nie ma rady): jak programujesz na torze do programowania, to centralka wyłącza całą makietę. Dla mnie to wada, ale jak czytam specyfikację do XPressNet, to widzę, że to jest bardzo głęboko zakorzenione i łatwo Lenz tego nie zmieni.
Cobrix
Kontakt:

O widzisz, takiej opini nie znalazlem. To co bylo w necie faktycznie dotyczylo sie operowania jednym lokiem. Jednak co praktyk to praktyk.

Tez strasznie zaluje ze mnie nie bylo. Tak jak rozmawialismy bylem nastawiony na wyjazd glownie ze wzgledu na DCC i Twoj pobyt tam ale niestety - praca.
gbbsoft pisze:Nie widziałem zestawu SET100 z czymkolwiek więcej. Mało tego - w zestawie nie dostajesz zasilacz, czego niektórzy nie zauważają.
O kurcze myslalem ze to komplet :(. A zasilacz jaki bys radzil. Lokow jednoczesnie bedzie jedzilo chwilami max 6 - ale przewaznie 3.

I jeszcze mi sie przypomnialo to co pisales o oddzielnym torze do programowania. Rozumiem ze ten tor musi byc odizolowany od reszty torow? Czy mozna do tego celu wykorzystac jakas czesc z torow tylko odseparowana elektrycznie raz za pomoca przelacznika zasilam normalnie jak reszte a raz z wyjsc do programowania?
Czy tez moze robi sie to na tyle rzadko, ze po prostu na czas programowania podpiac sobie jakies dwa flexy i juz. Ten tor powienien rozumiem miec troche dlugosci zeby pocwiczyc konfiguracje loka?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Cobrix pisze:Wiekszosc opinii jest jednoznaczna, pokretlem lepiej i szybciej sie steruje wiec chyba jednak zdecyduje sie na ten nowy zestaw Roco.
A ja jestem innego zdania. Przyciski Lenz'a są lepsze niż pokrętło, ale pod warunkiem, że sterujesz (albo zamierzasz) conajmniej dwoma lokami jadącymi w rózne strony.

Wtedy przy pokrętle jest taki problem, że musisz przy zmianie z jednej lokomotywy na drugą, ustawić pokrętło na prędkość/kierunek drugiej lokomotywy, aby nie było szarpnięcia.

W Roco (starym) w zasadzie nie dało się tego ominąć. Ja próbowałem zrobić tak, że loki miały numery nieparzyste, a na numerach parzystych przestawiałem pokrętło w drugą stronę.

U Lenz'a jest wspomaganie na wyświetlaczu, który podpowiada ci jak masz ustawić pokrętło, aby nie było szarpnięcia. Ja tylko o tym czytałem, nie miałem tego w ręku, więc nie moge powiedzieć, czy to pomaga.

Natomiast w wersja Lenz'a z przyciskami - nie ma żadnego problemu, poniewaz nie ma żadnej rzeczy mechanicznej, którego położenie ma odpowiadać prędkości lokomotywy. Po prostu zmieniasz lokomotywę i zwalaniasz ją lub przyspieszasz. Masz 4 przyciski: zwolnij o 8 kroków, zwolnij o 1 krok, przyspiesz o 1 krok i przyspiepiesz o 8 kroków.

PS. Szkoda, że nie byłeś w Bielsku w sobotę - mógłbyś sobie popróbować... :lol:
Ostatnio zmieniony 12 cze 2006, 11:19 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Spedzilem weekend przed googlami i juz jestem zdecydowany na DCC. Klamka zapadla.
Martwi mnie tylko ze ten Lenz nie ma pokretla tylko klawisze. Wiekszosc opinii jest jednoznaczna, pokretlem lepiej i szybciej sie steruje wiec chyba jednak zdecyduje sie na ten nowy zestaw Roco.
ArturSch pisze:Ale PO CO chcesz w nich gasić światła ?? Dodatkowy dekoder - funkcyjny - też parę dych kosztuje. Czy nie lepiej za to kupić wagon ?
Z pewnoscia lepiej ale tak jak pisalem obawiam sie, ze odstawione na bocznice oswietlane sklady beda zbyt pradozerne. Teraz na analogu i FZ1 loki wyraznie jada wolniej gdy wszystko sie swieci.
Poza tym dziwnie wygladaja same wagony bez loka z oswietleniem :)

I jeszcze tylko sie upewnie bo zwatpilem. Czy to ze przy DCC bede mial teraz AC zamiast DC w szynach bedzie mialo znaczenie dla oswietlenia? Chyba diody nie beda migac? Nie wiem co z oswietleniem konca skladu w Bipie tu juz bez dekodera chyba sie nie obejdzie?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Cobrix pisze:Jeszcze pytanie do Piotra. W ktorym miejscu pojawia sie Twoja GbbKolejka? Czy dobrze mysle ze jest ona alternatywa dla myszki, manipulatora czy jak tam zwal. Ulatwia sterowanie kilkoma lokami na raz, pozwala wysylac rozkazy do nich - czy takze konfigurowac?
Program można używac co najmniej na 3 rózne sposoby:
:arrow: tak jak myszkę+klawiaturkę. Sterować bezpośrednio lokomotywami, F-kami, zwrotnicami, ale także innymi urzadzeniami. Wszystko w łatwy sposób na ekranie, za pomocą myszki lub klawiszy
:arrow: możesz się zabawić w zawiadowcę stacji: wskazujesz sktórego bloku (miejsca zatrzymania pociągu) pociąg ma przejechać do którego bloku. Program sam ustawi zwrotnice, uruchomi pociąg, a gdy dojedzie do bloku końcowego - zatrzyma go (do tego jest potrzebna informacja zwrotna). Samodzielnie będzie także strzegł cię przed zderzeniami
:arrow: do tego można dołożyć jeszcze pewne automaty, które będą "przepychały" pociągi po niektórych (przez ciebie zdefiniowanych) miejscach.
(To wszystko właśnie prezentowałem w Bielsku :) )
Cobrix pisze:Czy w takim razie decydujac sie od razu na Twoj program moglbym odpusic sobie myszke i kupic osobno tylko zasilacz i booster czy jednak potrzebny jest na poczatek pelen zestaw a program jako dodatek?
W sumie są dwie możliwości:
:arrow: albo idziesz w stronę Roco/Lenz i kupujesz centralkę, manipulator (w Roco koniecznie, w Lenz trudno nie kupić w zestawie) i do tego interfejs do PC
:arrow: albo jest "tania alternatywa": kupujesz tylko centralkę Roco (żadnej myszki nie podłaczysz) i stawiasz PC z programem DDW, który robi za centralkę, i łączysz go poprzez RS z centralką (w pewien sposób...). Do tego podłączasz GbbKolejkę (i jeszcze inne programy, np: ProLok). Ale przy tej konstrukcji nie podłączysz do tego żadnej myszki i jesteś ograniczony do mozliwości (i niestabilności) programu DDW.
Cobrix pisze:Zestaw Lenz 100 to nr artykulu u Lenza 60100 tak?
Czy ten zestaw jest moze sprzedawany w komplecie z jakims zestawem taboru? Moze byloby taniej. Sam zestaw set 100 to jednak spory wydatek :(
Tak: http://www.techno-hobby.pl/cgibin/shop?show=11505
Nie widziałem zestawu SET100 z czymkolwiek więcej. Mało tego - w zestawie nie dostajesz zasilacz, czego niektórzy nie zauważają.
Jest za to zestaw: GbbKolejka + LI-101F/USB :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”