Brak stabilizacji napięcia na wyjściu

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Wojtekj
Kontakt:

Re: Brak stabilizacji napięcia na wyjściu

Post autor: Wojtekj »

Witam,
Dziękuję serdecznie Kolegom za pomoc, znalazłem schemat na ciekawej stronie T. Bormmanna.
Pozdrawiam, Wojciech Jakubiak
P.S. W odpowiednią ilość żarówek 10V i 16V już się zaopatrzyłem.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Wojtekj pisze:... wagonów (typu eilzugwagen z oświetleniem żarówkowym
Pamiętaj by fabrycznych wagonów z żaróweczkami nie stawiać na DCC przed wymianą na 2 x 10 V !! bo się dach wytopi.
Wojtekj pisze:Z wypowiedzi Artura - "Amplituda tego napięcia, jest stabilizowana na konkretnej wartości ustawionej CV, typowo 16V"
Mój błąd. Opis dotyczy LENZ'a a nie Roco: "6.3 Configuring the LZV100 power station", str 16.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Wojtekj pisze:Z wypowiedzi Artura (...) - zrozumiałem, że jest jakaś CV dotycząca centralki, nie dekodera,
Dekoder ma swoje CV, centralka ma swoje CV (albo może się jakoś inaczej nazywają - w każdej pewnie inaczej, ale chodzi o pewne ustawienia zapamiętywane w komórkach ponumerowanych, które mogą przyjmować wartości od 0 do 255).

Czy można odczytać CV centralki za pomocą PC? W sumie nie wiem - pewnie zależy od centralki, tylko po co? Przeważnie CV centralki zmienia się za pomocą manipulatora (tej samej firmy) i ten manipulator najczęściej pokazuje przed zmianą aktualną wartość tam wpisaną.
Wojtekj pisze:natomiast "układzik do odczytu" to nie wiem jaki, czy jest gdzieś jego schemat, czy jest to gotowiec do kupienia?
Schemat jest na stronie www Proloka (o ile mnie pamięć nie myli).
Gotowiec sprzedaje Blue, tak jak napisał Andrzej...
Ostatnio zmieniony 16 gru 2008, 17:20 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Pogadaj z kolegą Blue z forum Kozaka on robi mini bosterki które podłączone do
portu RS232 z pomocą ProLoka który można pobrać z netu, pozwoli Ci programować
i odczytywać dekodery. Mini bosterek kosztuje śmieszne pieniądze.
Wojtekj
Kontakt:

Witam,
Z wypowiedzi Artura - "Amplituda tego napięcia, jest stabilizowana na konkretnej wartości ustawionej CV, typowo 16V" - zrozumiałem, że jest jakaś CV dotycząca centralki, nie dekodera, bo ustawić wartość przemiennego napięcia w boosterze można chyba bez lokomotywy- ale może jest tak, że to w dekoderze ustawia się jakie ma być podawane napięcie - taki wzorzec do którego dekoder dostosowuje swoje parametry.
1) - chyba nie miałoby sensu kupowanie innego systemu DCC służącego li tylko do odczytu CV? To już bym wolał machnąć ręką na Roco.
2) - O Proloku gdzieś się przewija na Forum, więc sobie poczytam, natomiast "układzik do odczytu" to nie wiem jaki, czy jest gdzieś jego schemat, czy jest to gotowiec do kupienia?
PS2 jest zaprzeczeniem 2) albo ja czegoś nie potrafię zrozumieć.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Wojtekj pisze:Czy jest jakiś sposób (poza podłączeniem komputera i softu, choć i o tym w przyszłości myślę - stare P1/DOS/W95 czeka) na odczytanie CV z systemu DDC Roco?
np:
1) zakup systemu DCC, który umożliwia odczyt
2) program Prolok + układzik do odczytu

PS.
1. CV odczytuje się z Dekodera, a nie z systemu DCC
2. Przy użyciu systemu DCC Roco (czarnego pudełka) nigdy nie odczytasz CV (nawet jak sobie 3 PC postawisz :mrgreen: ), bo tam w środku nie ma po prostu odpowiednich układów elektronicznych, które by to wykonywały, nie mówiąc o braku przewodów, żeby ta informację przesłać do czerwonego manipulatora...
Ostatnio zmieniony 16 gru 2008, 17:08 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtekj
Kontakt:

Witam,
Zgoda, zresztą tak informuje instrukcja do centralki. Ja planuję na początek ruch 4-ch składów (tyle póki co mam dekoderów) w tym dwóch osobowych po 5 wagonów (typu eilzugwagen z oświetleniem żarówkowym, a w niedalekiej przyszłości na LED-ach). Mam nadzieję, że do tego wystarczy sama centralka. Jednak jestem również szczęśliwym posiadaczem min. dwóch E95, których prądożerność jest zdecydowanie większa niż typowych loków, dlatego też myślę przyszłościowo o dodatkowym boosterze. Stąd moje wcześniejsze zapytanie.
Czy jest jakiś sposób (poza podłączeniem komputera i softu, choć i o tym w przyszłości myślę - stare P1/DOS/W95 czeka) na odczytanie CV z systemu DDC Roco?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

gbbsoft pisze: 2-4 to nie ma sprawy - będzie działać.
Ja mam 15...
Mówimy o maksymalnym obciążeniu 3,5 A.
Z moich pomiarów wynika, że lokomotywa bez obciążenia pobiera średnio około 350 mA na silnik (!), a przy dużym obciążeniu prąd wzrasta do 500-800 mA.

Z prostych wyliczeń wynika, że set Roco jest w stanie zasilić 4-7 składów. Jeśli wagony będą dodatkowo oświetlone to jeszcze mniej.
Wojtekj
Kontakt:

Witam,
Serdecznie dziękuję Kolegom za wyczerpujące wyjaśnienia.
P.S. A ja mam 22 lokomotywy, w tym dwie z dekoderami + 2 wolne dekodery czekające na 23-cią i 24-tą loczkę oraz dużo chęci (i zdecydowanie mniej kasy) by w przyszłości "zdigitalizować" przynajmniej połowę taboru.
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Brak stabilizacji nie ma wpływu na obciążenie. Bardziej chodzi tu o wyższe napięcie
niż to 16V. Na wyjściu bostera ROCO może pojawić się napięcie nawet 20V i większe
zależnie od podłączonego transformatora. A taki wzrost napięcia może być szkodliwy
dla dekodera.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Zależy ile loków chcesz na tym pociągnąć. 2-4 to nie ma sprawy - będzie działać.
Ja mam 15... :mrgreen:

(Tylko później Martinezo opowiada mi, jak przychodzą do niego spalone czarne pudełka Roco... :mrgreen: :mrgreen: )

Podsumowując: zestaw Roco jest super na początek... Każdemu polecam jako rozpoczęcie zabawy...
Ja też tak zaczynałem i zestaw startowy mam do dzisiaj...
ArturSch pisze:Nie martwił bym się tym wogóle. Tak na mój wid, to o wiele gorszy jest brak odczytu wartości CV.
No... bardzo przydatna funkcja... Szczególnie jak coś nie działa i nie wiadomo co jest powpisywane...
Ostatnio zmieniony 16 gru 2008, 13:03 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Wojtekj pisze:... chciałem dowiedzieć się, jakie skutki dla mnie jako użytkownika systemu DCC z setu Roco będzie niosło eksploatowanie urządzenia bez stabilizacji napięcia...
IMHO : żadne.
Prawdopodobnie nie zauważysz niczego.

Moim zdaniem czarnowidztwo Gbb jest trochę przesadzone (mówię o samym secie, a nie o ewentualnej innej eksperymentalnej konfiguracji z konkurencyjnymi składnikami włącznie).
Zwiększone obciążenie może powodować obniżenie amplitudy przebiegu zasilającego tory jednak nie powinno mieć jakiegokolwiek wpływu na kształt przebiegów = nie powinno być przekłamań na dekoderach.
Co do uszkodzenia "czarnej puszki" to układy zasilające posiadają zabezpieczenia przed nadmiernym obciążeniem zasilacza, co sami zaobserwowaliście w systemach DCC : przy zwarciu torów centralka przechodzi w stan STOP.

Podsumowując: brak stabilizacji napięcia wyjściowego w niczym nie umniejsza funkcjonalności sytemu Roco. Jest to po prostu INNE rozwiązanie (tańsze) niż konkurencji.

Nie martwił bym się tym wogóle. Tak na mój wid, to o wiele gorszy jest brak odczytu wartości CV.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Wojtekj pisze:P.S. Czy do centralki Roco ktoś podłączał skutecznie inne alternatywne (tańsze) boostery?
1. Centralka Roco (czyli to czarne, bo to tak naprawdę booster) nie jest szczytem techniki. Dla zabaw w domu się w sumie nadaje, ale mieliśmy już nie jeden przypadek spalenia się jakiegoś elementu w środku...
2. Do centralki Roco możesz podłączyć booster Martinezo lub Lenz. Jedynie myszka nie będzie zgłaszała (dla niektórych - na szczęście) zwarcia, gdy będzie zwarcie wykryte przez te boostery.
3. Nie wolno wykonywać operacji odwrotnej: podłączać boostera/centralki Roco do systemów Lenz (i innych), właśnie ze względu na nienormalny system zgłaszania zwarcia przez te "czarne pudełka".
Ostatnio zmieniony 15 gru 2008, 20:44 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtekj
Kontakt:

Witam,
Punkt c) mnie mnie mocno zasmucił. Wydawało mi się, że centralka jeśli już nie stabilizuje napięcia, to chociaż posiada jakiś układ przeciwprzeciążeniowy - sygnalizujący, że należy zakupić kolejny booster.
P.S. Czy do centralki Roco ktoś podłączał skutecznie inne alternatywne (tańsze) boostery?
Oryginał kosztuje prawie tyle co komplet centralka + zasilacz +multimaus.
domyślam się, (po ilości wejść) że centralki jako drugiego boostera nie da się wykorzystać.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Wojtekj pisze:... inne firmy tokowe posiadają)
Aha... :roll:
Wojtekj pisze:Czy ktoś już "na żywo" w systemie Roco widział jak to się objawia.
Przy dwóch lokach - niczym
Czym więcej loków będzie tym mniejsze napięcie na torach, więc:
a) loki będą jeździły coraz wolniej
b) światła np: w wagonach będą świeciły się co raz słabiej
c) albo spalisz jakiś układ w czarnym pudełku
b) albo któryś z dekoderów zacznie dziwnie się zachowywać (bo napięcie spadło poniżej pewnej granicznej wartości)

A jeszcze jak z tego samego boostera będzie np: zasilał przerzucanie rozjazdów, to np: przy przerzuceniu rozjazdu lok ci zatrzyma się, bo dekoder się zresetował...

Pytanie otwarte: przy ilu jeżdżących lokach na makiecie tak będziesz się działo?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2008, 20:43 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”