Zasilanie na makiecie - pulpity sterowania
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Zasilanie na makiecie - pulpity sterowania
No to pulpit jest w pełni gotowy! W końcu wszystko działa jak należy, łącznie z samoczynnym przestawianiem rozjazdoów. Sprawność można było zobaczyć i przetestować w Bielsku co niektórzy skrzętnie wykorzystali 

- DBv
- Administrator
- Kontakt:
U mnie wyglada to tak:

Po prawej pokrętło, wiadomo do czego. Wysłużony FZ2, który trzeba by czymś zastapić.
U góry przełączniki hebelkowe, włączające/wyłączające określone sekcje. Włączenie/wyłączenie sekcji jest sygnalizowane zapalenie/zgaśnięciem LEDów na schemacie stacji (to to białe po środku, pod pleksi). Czerwone przełączniki po lewej to włączenie/wyłączenie określonych elementów oświetlenia (latarnie zwrotnicowe, oświetlenie peronowe, oświetlenie poszczególnych zabudowań). Tradycyjne BTTB "klawiaturki" na ścianie czołowej to sterowanie położeniem zwrotnic.
Górna pokrywa, oczywiście na zawiasach, aby można było w każdej chwili sięgnąć w otchłań kabli i kabelków, jak kryje sie wewnątrz
W najbliższym czasie w związku z dołączeniem segmentu "wjazdowego" z sygnalizacją, poczynione zostaną pewne zmiany, ale poki co i tak wszystko z tym segmentem nie jest jeszcze połączone.
No i oczywiście brakuje jeszcze opisu, ale to szczegół.
Zasilanie całości w zasadzie z FZ2, jedynie elementy oświetlenia makiety (przełączniki po lewej) sa zailane oddzielnie zasilaczem na 9V.

Po prawej pokrętło, wiadomo do czego. Wysłużony FZ2, który trzeba by czymś zastapić.
U góry przełączniki hebelkowe, włączające/wyłączające określone sekcje. Włączenie/wyłączenie sekcji jest sygnalizowane zapalenie/zgaśnięciem LEDów na schemacie stacji (to to białe po środku, pod pleksi). Czerwone przełączniki po lewej to włączenie/wyłączenie określonych elementów oświetlenia (latarnie zwrotnicowe, oświetlenie peronowe, oświetlenie poszczególnych zabudowań). Tradycyjne BTTB "klawiaturki" na ścianie czołowej to sterowanie położeniem zwrotnic.
Górna pokrywa, oczywiście na zawiasach, aby można było w każdej chwili sięgnąć w otchłań kabli i kabelków, jak kryje sie wewnątrz

W najbliższym czasie w związku z dołączeniem segmentu "wjazdowego" z sygnalizacją, poczynione zostaną pewne zmiany, ale poki co i tak wszystko z tym segmentem nie jest jeszcze połączone.
No i oczywiście brakuje jeszcze opisu, ale to szczegół.
Zasilanie całości w zasadzie z FZ2, jedynie elementy oświetlenia makiety (przełączniki po lewej) sa zailane oddzielnie zasilaczem na 9V.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Fajne! Gratuluję cierpliwości...
To steruje makietą przez ten cieniutki drucik, który widać po lewej stronie?
PS. Więcej fotek: z tyłu, w środku itp...
To steruje makietą przez ten cieniutki drucik, który widać po lewej stronie?
PS. Więcej fotek: z tyłu, w środku itp...
Ostatnio zmieniony 08 cze 2006, 09:24 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:

Przyciski -> ATTiny2313 -> ATMega16

Przyciski -> ATTiny2313 -> ATMega16 -> Analiza przebiegu -> ULN2803A -> przekaźnik bistabilny -> tory

dość podobnie jak to co powyżej tylko muszę przetestować układ wykonawczy w postaci mostka H ale nie dałem rady go do tej pory dostać (a mam ostatnio dość ograniczoną mobilność

ATMega16 -> 74HC164 -> Diody Led
Narazie chyba tyle

Ostatnio zmieniony 07 cze 2006, 21:59 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
- jarkott
- Kontakt:
Ładnie wygląda.
Czy można prosić o zdjęcia wewnątrz pulpitu i nieco lepszy opis zasady działania (w jaki sposób wykonana jest logika - na jakim układzie, może jakiś schemacik).

Czy można prosić o zdjęcia wewnątrz pulpitu i nieco lepszy opis zasady działania (w jaki sposób wykonana jest logika - na jakim układzie, może jakiś schemacik).
-
- Kontakt:
Hej, No to i ja dodam coś od siebie. Pulpit jeszcze świeży, acz działa
Jego cechy:
- możliwość pracy w trybie analog lub Dcc / możliwość zmiany trybu
- obsługa 7 odcinków izolowanchy, 6 rozjazdów ( z czego 2 x po 2 sprzężone)
- intuicyjna obsługa (przyciskasz klawisz wybranego odcinka)
- automatyczne ustawiania przebiegu (sam zmienia odpowiednie rozjazdy)
- eliminacja niewykonalnych przebiegów (np. z toru 1 na tor 3)
- automatyczne podawanie sygnalów wjazdowych w zależności od ustawionego przebiegu i kolejności wciskanych przycisków.
- obsługa jednego składu/przebiegu (nie ma opcji aby w analogu jechać dwoma skladami na raz - ustawić dwa przebiegi... taki kompromis)
A obsługa jest banalna:
Zielona kontrolka - można ustawić przebieg.
Wystarczy wcisnąć przyciski odcinków, po których kolejno ma jachać skłąd i już.
Jeśli są niewykonalna układ sam je odrzuci.
Aby skasować przebieg wystarczy wciskąc "czerwony guzik" i układ doprowadza stację do domyślnych ustawień.
Fotki są daremne no ale mam nadzieję, że oddają zasadę działania....

Jego cechy:
- możliwość pracy w trybie analog lub Dcc / możliwość zmiany trybu
- obsługa 7 odcinków izolowanchy, 6 rozjazdów ( z czego 2 x po 2 sprzężone)
- intuicyjna obsługa (przyciskasz klawisz wybranego odcinka)
- automatyczne ustawiania przebiegu (sam zmienia odpowiednie rozjazdy)
- eliminacja niewykonalnych przebiegów (np. z toru 1 na tor 3)
- automatyczne podawanie sygnalów wjazdowych w zależności od ustawionego przebiegu i kolejności wciskanych przycisków.
- obsługa jednego składu/przebiegu (nie ma opcji aby w analogu jechać dwoma skladami na raz - ustawić dwa przebiegi... taki kompromis)
A obsługa jest banalna:
Zielona kontrolka - można ustawić przebieg.
Wystarczy wcisnąć przyciski odcinków, po których kolejno ma jachać skłąd i już.
Jeśli są niewykonalna układ sam je odrzuci.
Aby skasować przebieg wystarczy wciskąc "czerwony guzik" i układ doprowadza stację do domyślnych ustawień.
Fotki są daremne no ale mam nadzieję, że oddają zasadę działania....

- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Zbigniew Leppert pisze:Do sterowania prędkością używamy: ja, syn oraz wnuk regulatora z kompletu startowego TT Zeuke z roku 1960 typu ME002g produkcji PIKO z automatycznym bezpiecznikiem. Regulator działa bezbłędnie do dzisiaj. Do urządzeń używam typowych trafo z napięciami dopasowanymi do potrzeb czyli 16V~ oraz 18=.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
fox pisze:Ja wykorzystuję transformator 2x12V. Z niego zasilane są zarówno urządzenia zrk jak również dwa regulatory napięcia, a z nich szyny.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Cobrix pisze:To i ja wkleję swoje monstrum. Układ torów na makiecie jak na sterowniku. Sterowane dwoma FZ1.
Normalnie jeden zasila najmniejszy okrąg oraz środek czyli bocznice i obrotnice, a drugi dwa zewnętrzne okręgi. Mogę wtedy puszczać składy w przeciwnych kierunkach.
Na czas manewrów i wymiany składów między okręgami przełacznikiem zmieniam zasilanie i wtedy calość torów zasilana jest z jednego FZ1.
Diody wskazują przełożenia zwrotnic. Makieta duża więc trudno dojrzeć. Pokretło steruje anglikiem i dwoma przylegającymi do niego rozjazdami. Możliwe są 4 położenia i dla każdego z nich ustawiane są odpowiednio rozjazdy.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArturSch pisze:To pół biedy, gorzej, że fota poruszonamarjas pisze:Trochę brudno bo makieta w przebudowie
:-(
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Karol pisze:U mnie są dwa fz1 oba także podają prąd zmienny,natomiast sterownie odbywa sie za pomocą sterownika PWM , sprawadza sie wysmienicie przy jezdzie manewrowej gdzie potrzebne sa bardzo male predkosci.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
marjas pisze:Transformator do zwrotnic, oświetlenia FZ1/FZ2. A co do pulpitu sterowniczego to na pierwszej makiecie mam jeszcze klawiaturki BTTB (robi je jeszcze Tillig). Ale na drugiej są pozakładane mikroprzełączniki (tańsze i chyba lepsze). Zwrotnice są podłączone do przełączników z zerem (włącznik w jedną stronę i powrót do środka - na zero; wiadomo że do elektromagnesów musi być prąd chwilowy, bo się spali). Semafory na przełącznikach zielone albo czerwone. I jeszcze włącznik torów też na przełącznikach, ale w lokomotywowni są włączniki chwilowe (żeby był prąd trzeba go trzymać). Foty niebawem
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Zasilanie na makiecie - pulpity sterowania
jarkott pisze:Drodzy forumowicze! W tym wątku chciałbym abyśmy wypowiedzieli się na temat zasilania naszych makiet/modułów. Ile i jakie stosujecie zasilacze, oraz jak wyglądają Wasze pulpity.
Na mojej makiecie (torcie) od lat stosuję zasilacz FZ1, który odpowiedzialny jest tylko za ruch lokomotyw - wykorzystywane 12 V stałego, drugi zasilacz własnej konstrukcji do sterowania zwrotnicami, semaforami z wyjściami 16 V zmiennego oraz 18 V stałego do kontaktronów i przekaźników.
Jeśli stosujecie więcej niż jeden zasilacz to jak wygląda sprawa sekcji (odcinków izolowanych) na Waszych makietach oraz zabezpieczeń przed zwarciem.