Styropian jako grunt makieTTy

Zieleń na makiecie: trawa, drzewa itd. góry, skarpy itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Re: Styropian jako grunt makieTTy

Post autor: Ciamosław »

Grzegorz TT pisze:Ja swoich kilka pierwszych płyt styropianowych kupiłem. Koszt paczki 0,25 m³ (to jest ilość handlowa) wynosi około 55 PLN. Ale to już przeszłość Styropian jak wiadomo jest używany do ocieplania budynków. Zawsze są jakieś resztki i te właśnie mogą być "mrocznym obiektem naszego pożądania" :mrgreen: Często wykonawca ocieplenia ma problem z pozbyciem się takowych...

"Pytajcie a znajdziecie, proście a będzie Wam dane" :mrgreen:
Właśnie, ja styropian wziąłem z resztek które zostały z ocieplania biurowca w centrum miasta. Sporo tego uzbierałem starczyłoby żeby wyłożyć całą moją makietę na 10 cm wysokości ale wykorzystałem tylko kawałek z tego wszystkiego.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Ja swoich kilka pierwszych płyt styropianowych kupiłem. Koszt paczki 0,25 m³ (to jest ilość handlowa) wynosi około 55 PLN. Ale to już przeszłość Styropian jak wiadomo jest używany do ocieplania budynków. Zawsze są jakieś resztki i te właśnie mogą być "mrocznym obiektem naszego pożądania" :mrgreen: Często wykonawca ocieplenia ma problem z pozbyciem się takowych...

"Pytajcie a znajdziecie, proście a będzie Wam dane" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 09 cze 2006, 21:44 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

drlukasz pisze: Nie używamy z powodu groźby eksmisji z domu.
A właśnie że używamy!! :mrgreen: Tylko tniemy odpowiednim sprzętem i sprzątamy :mrgreen:
Filip
Kontakt:

Post autor: Filip »

No właśnie z tymi składami to jest problem, bo tam jest zazwyczaj w paczkach po X sztuk i to drogo :|
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Filip pisze:Jakiej grubości arkuszy styropianu używacie na swoich makietach jako grunt i w jakich sklepach można go dostać (najlepiej jeszcze w jakiej cenie :P ) ??
Nie używamy z powodu groźby eksmisji z domu.
Zainteresuj się styrodurem - nawet całkiem spore kawałki do dostania za darmo w miejscach w których cięte są litery kasetonowe do reklam zewnętrznych. Można go też kupić w większości marketów budowlanych/
Filip
Kontakt:

Bujager pisze:To zależy co ma odwzorowywać Twoja makieta. Na terenie nizinnym gdzie nie ma pagórków i wzniesień spokojnie wystarczy płyta 2cm.
dokładnie taki teren będzie miała moja makieta
Bujager pisze:
jakich sklepach można go dostać (najlepiej jeszcze w jakiej cenie)
Wszytkie budowlane markety, składy budowlane itp. Co do ceny... może byś tak ruszył się z przed komputera i sam zobaczył :P
No, tylko troszkę kilometrów mam do OBI czy Castoramy. Ale rozejrzę się w mieście.
Awatar użytkownika
Bujager
Kontakt:

Post autor: Bujager »

To zależy co ma odwzorowywać Twoja makieta. Na terenie nizinnym gdzie nie ma pagórków i wzniesień spokojnie wystarczy płyta 2cm. Tam gdzie góry itd. to raczej grubsza płyta, albo klejona warstwami.
jakich sklepach można go dostać (najlepiej jeszcze w jakiej cenie)
Wszytkie budowlane markety, składy budowlane itp. Co do ceny... może byś tak ruszył się z przed komputera i sam zobaczył :P
Filip
Kontakt:

Styropian jako grunt makieTTy

Jakiej grubości arkuszy styropianu używacie na swoich makietach jako grunt i w jakich sklepach można go dostać (najlepiej jeszcze w jakiej cenie :P ) ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zieleń i ukształtowanie terenu”