Sopockie spotkania u JarkoTT'a

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Re: Sopockie spotkania u JarkoTT'a

Post autor: jarkott »

"Rurki" sprawują się dobrze w DCC - wymagają regularnego czyszczenia, sprawdzenia połączeń. Tory muszą być równe, dobrze ze sobą złączone (zaciśnięte), napięcie podane w kilku miejscach - a wówczas nie będzie problemu. Jeżdżę na torze testowym już od ponad pół roku (tory nie są przymocowane na stałe!!!) - wykonuję manewry (jazdy przy małej prędkości na rozjazdach) i jest wszystko OK.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

No no fajowo super a jak się rurki w dcc sprawują.
Awatar użytkownika
myszka
Kontakt:

Post autor: myszka »

Odzyskałem film z majowego spotkania u JarkoTTa !! Zapraszam do obejrzenia :arrow: http://pl.youtube.com/watch?v=kfu1-iSmeeA
Miło powspominać świetną zabawę w miłym towarzystwie.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Pod koniec majowego weekendu grupa TeTetkowiczów z Trójmiasta spotkała się u mnie na strychu aby pośmigać swoimi nowymi nabytkami na przygotowanym torze testowym.
Testowaliśmy tabor w analogu i w cyfrze. W analogu jeździły modele Darka (Ernie_gdynia) - były to Desiro, modele PIKO (Herkulesy oraz Taurusy). Jednak dopiero sterowanie cyfrowe dało nam sporo frajdy - podłączyliśmy 4 myszy i jeździło jednocześnie 5 lokomotyw ze składami :shock:
ArturSch testował swoją BR86, BR204 i BR114 ze składem TEE. Były składy Darka: wagony PKP typu Y a także moje modele z dekoderami: BR110 DB, BR112 DR, BR142 DR, ER20, BR118 DR, BR218 DB.
Oto krótka fotorelacja z tego spotkania:
http://www.jarkott.martel.pl/sopockie_s ... index.html
Dziękuję kolegom za przybycie i fajną zabawę ;)
Ostatnio zmieniony 05 maja 2008, 19:53 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Maćku, zapakuj swoje zabawki i przyjeżdżaj na wiosnę ;)
Pod koniec lata może będzie przejezdna stacja na modułach, która połączy tor testowy szlakiem dwutorowym kolegów z Trójmiasta - a wówczas to będzie zabawa ;) .
A z Mariuszem kombinujemy urozmaicony szlak dwutorowy, który być może w przyszłości połączy nasze makiety. Na razie projekty - zobaczymy jak nam pójdzie z realizacją. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 05 maja 2008, 19:53 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Właśnie jesteśmy z Jarkiem na etapie intensywnych projektów, które zakończą się sporymi zakupami !!
Chyba zacznę się odchudzac :mrgreen:
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Mariusz pisze:Wrócił jednak czas na realizację mojego wcześniejszego projektu, który doznał jednorocznego opóźnienia ;)
I słusznie - możesz teraz planować swoje serpentynki na nowo i będa tylko Twoje !! Zawsze podobało mi się w Grupie Północ, to że niekoniecznie idealna makieta musi być warukiem zabawy i podziwiania naszej TT - czasami zwykły układ torowy na desce daje duuuużo radości - czego życze innym ;)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2008, 20:21 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Mnie pozostaje to samo :|
Wszystko co zrobiłem wędruje do nowego właściciela. Obawiałem się tego momentu, ale musiał kiedyś nastąpić.
Teraz pozostają do zabawy stare rurki, lub betungsy na stole.
Wrócił jednak czas na realizację mojego wcześniejszego projektu, który doznał jednorocznego opóźnienia ;)
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

I to jest właśnie piękne - jak nie ma makiety wystarczy blat :lol: (TT) i jedziemy. Ciesze się Jarek że Twoja TT jest ciągle czynna - ostatnio mało pisałeś o swojej kolekcji. ;)
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Czas zacząć nowy sezon 2008. Na strychu zaledwie 17 stopni, ale co tam. :P
Ponieważ starej makiety nie ma na strychu i jest trochę miejsca, trzeba było coś zorganizować. Trzeba jakoś pobawić się z synem :lol:
Na starych deskach, które kiedyś były przeznaczone na makietę, położyłem tory "rurki" i w ten sposób powstał tor testowy (stacja 5 torów + tory odstawcze i szlak 2-torowy).
Rurki zostały dokładnie wyczyszczone - są w idealnym stanie - szkoda było pozbywać się ich na allegro.
Podłączyłem system sterowania cyfrowego ROCO oraz zasilacz FZ1.
Do przełączania systemu sterowania analog/cyfra zastosowałem komputerowy przełącznik drukarkowy.
Próby wypadły pomyślnie - tor przygotowany jest do zabawy.
Zatem zapraszam kolegów z "grupy północ" na wspólną zabawę - termin do ustalenia telefonicznie, mailem lub na GG.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 mar 2008, 23:19 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Tak Macieju, trochę brakuje mi odwagi, ale myślę, że teraz, gdy sezon jest zakończony i tabor jest w pudełkach trzeba będzie przystąpić do przyklejenia detali w BR118 i BR112 i obu BR218-tkach.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Pełne ukłony dla chłopaków z nad zatoki - jak zwykle wypasione testy, Jarek okrasił je fotkami, ot jak mawia Artur było[glow=green] t[/glow]ak [glow=green]t[/glow]ycio.
Tam jest klimat gdzie nigdzie indziej go nie znajdziecie - moje gratulacje.
PS 118 ka choc widać że ciężko pracuje nadal nie ma poręczy - jak to może być :evil: Więcej odwagi Jarek skoro spatynowałeś loka to go "doklej" :P
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Na stronie www dodałem fotorelację z październikowego spotkania:
http://www.jarkott.martel.pl/2006-10-04/index.html
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Maćku, dwa miesiące temu wyszła nowa koncepcja budowy nowej makiety - będzie to stacja na modułach - 3 części 120 cm+90 cm+120 cm i szerokości 50 cm - do tego będą prawdopodobnie po obu stronach moduły przejściowe zakończone MP2.
Stacja będzie miała 4 tory na szlaku dwutorowym.
Będzie połączona ze starą makietą jednym torem.
Podstawa nowej makiety, którą do tej pory wykonałem, zostanie skrócona z szerokości 95 cm na ok. 50 cm. Na tej części będzie pętla dwutorowa oraz tory odstawcze.
Zatem planuję połączenie stacji na modułach (długość 330 cm) z wykonaną już podstawą (ok 450 cm długości).
Szczegóły wkrótce na forum.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

O Jarek miałem zapytać - czy na nowej makiecie przewidujesz "złącze" do modułów? Np z profilem MP1?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”