Proxxon kontra Dremel kontra inni.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Proxxon kontra Dremel kontra inni.

Post autor: oelka »

Viramir pisze:Mi Dremel spalił się podczas cięcia 2 metrów pleksi o grubości 1mm (nie był specjalnie przeciążany).
Ponad dziesięć lat używam Dremela ciąłem, szlifowałem i wierciłem otwory w różnych materiałach od milimetrowej blachy po cienką sklejkę i nic. Mój ma sie jak najlepiej.
(...) natomiast uważam że ich tarcze, frezy oraz inne elementy zużywające są warte swojej ceny.
A z tym sie zgadzam.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 27 paź 2008, 10:02 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Jestem od dnia dzisiejszego posiadaczem zestawu Dremel 300. Nie robiłem nim zbyt wiele, ale praca nim jest bardzo przyjemna. Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą, a mianowicie jak bym go nie trzymał w garści, to zasłonie albo wlot albo wylot powietrza do wirnika... :( Jakoś to nieciekawie rozwiązali!?
Może właśnie to było przyczyną spalenia się Dremel'ka u Kolegi Viramira? Przy długiej pracy (nie koniecznie ciężkiej) wystarczy, że braknie chłodzenia, a uzwojenie wirnika (lub stojana) dostaje moment temperatury. Tu jest - tak uważam - problem konstrukcyjny, nie wytrzymałościowy.
Awatar użytkownika
Viramir
Kontakt:

Post autor: Viramir »

Mi Dremel spalił się podczas cięcia 2 metrów pleksi o grubości 1mm (nie był specjalnie przeciążany).

Moja filozofia jest taka aby kupować od danego producenta to jest mi najbardziej optymalne a nie patrzeć żeby wszystko miało tą samą nalepkę. Ponadto jak kupuje różne „zabawki”, to jeżeli wiem, że danym narzędziem nie będę pracował osiem godzin i to codziennie, to raczej wybieram narzędzia ze średniej pułki cenowej, bo są one już porządne, a nie potrzeba przepłacać.

Co do samego Dremela to urządzenia jako takiego specjalnie nie polecam, natomiast uważam że ich tarcze, frezy oraz inne elementy zużywające są warte swojej ceny.
xdamian
Kontakt:

Post autor: xdamian »

Na narzędziach się nie oszczędza, lepiej kupić porządne. Ja polecam dremela. Nie do zajechania, a proxon przy wycinaniu kafelek w łazience padł.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2008, 10:01 przez xdamian, łącznie zmieniany 1 raz.
kizior555
Kontakt:

Proxxon kontra Dremel kontra inni.

Post autor: kizior555 »

Witam.
Z racji, że powoli przymierzam się do budowy makiety, szukam opinii n.t. elektronarzędzi modelarskich.
Podzielcie się swoimi wrażeniami z używania, jakich innych producentów brać pod rozwagę i ew. wszelkie inne sugestie na temat elektronarzędzi będą mile widziane ;-)
Pozdrawiam
Kizior
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i narzędzia”