Początkujący

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
cezarro2
Kontakt:

Re: Początkujący

Post autor: cezarro2 »

Ostatnio zmieniony 27 paź 2008, 14:35 przez cezarro2, łącznie zmieniany 1 raz.
cezarro2
Kontakt:

Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

cezarro2 pisze:A wystarczy na 12 V? Jestem zupełnym laikiem. jak mam podłączyć 12 żarówek, szeregowo czy równolegle?
A to zależy od napięcia przy jakim mogą pracować i napięcia w linii zasilającej nasze odbiorniki. Na przykład 12 żarówek na 12V połączonych szeregowo będzie świecić bardzo słabym światłem przy napięciu w sieci 12V. W takim przypadku można spokojnie zastosować układ równoległy. Z kolei żarówki na na 1,1 - 1,2V należy połączyć w powyższej sytuacji szeregowo. Przy połączeniu równoległym można je bardzo szybko spalić.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 27 paź 2008, 19:10 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
cezarro2
Kontakt:

A wystarczy na 12 V? Jestem zupełnym laikiem. jak mam podłączyc 12 żarówek, szregowo czy równolegle?
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

a na co aż 24 V ?
cezarro2
Kontakt:

A czy taki zasilacz sie nadaje?
ZASILACZ 24V / 5,41 A
http://allegro.pl/item462526064_zasilac ... _41_a.html
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

cezarro2 pisze:Czy dobrze zrozumiałem? Wystarczy zasilacza FZ1.
Jak wspomniał Kolega Krzysztof F cyt: "jest on za mały", a mi chodziło o szybkie i praktyczne sprawdzenie ile tak naprawdę pobierają prądu żaróweczki w latarniach.
Krzysztof F pisze:a ty potrzebujesz ok 2,5 A
Nie wiem ile tak naprawdę pobierają prądu żaróweczki, 2,5 A to wynik z obliczeń, które dałem jako przykład. Przypuszczam, że te Latarnie pobierają o połowę mniej prądu, ale to tylko przypuszczenie.
Ale będąc na miejscu Kolegi Cezarro2, zakupił bym trafo o uzwojeniu pierwotnym 230V, wtórnych 12V i 6V - czyli 230/12/6 V, z kolei gdyby miał do tego podłączyć jakiś układ prostowniczy to szukał bym trafo 230/14/8 V lub podobnych i oczywiście prądzie uzwojenia wtórnego nie mniej niż 5A. Bo od 12-tu latarni się zaczyna, a na całym zasileniu oświetlenia makiety kończy! :mrgreen:
P.S.
Kliknij na to
Pozdrawiam
Robert
cezarro2
Kontakt:

Dzieki serdeczne za podpowiedź. Jesteście wielcy. Pozdrawiam
Krzysztof F
Kontakt:

Latarnie....

Post autor: Krzysztof F »

Zasilacz FZ 1 jest "za mały" - wydajność prądowa - 1,2 A a ty potrzebujesz ok 2,5 A. Jeśli dasz inny zasilacz - pamietaj, że teraz tylko do oświetlenia potrzebujesz 2,5 A a jeśli dodasz jeszcze latarń, semaforów świetlnych itd?
Dobrym rozwiązaniem jest zbudowanie prostego zasilacza - tarafo na rdzeniu tzw. toroid
(do nabycia w niektórych marketach budowlanych - dział oświetlenie) - z tym, że uzwojenie wtórne powinno byc na prąd obciążenia ok 5 A. napięcie typowe 12 V .Tyle Ci chyba wystarczy.
Do tego trzeba dodać mostek prostowniczy - dodiowy - tzw. Gretza ( dostepne 4 diody w jednej obudowie - kostka monolit) oraz kondensatory elektrolityczne do filtru a także układ stabilizatora. To praca dla odrobinę zaawansowanych w elektronice. Albo wybrać się na zakupy np. Allegro.Zajrzyj do działu makieta - tam jest zdjęcie z latarniami - chyba takimi samymi jak Twoje.
Pozdrawiam ;)
cezarro2
Kontakt:

Czy dobrze zrozumiałem? Wystarczy zasilacza FZ1.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

O! Tutaj masz coś ciekawszego,
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Zakładam, że kupiłeś "latarnie" z żarówkami, a nie na diody LED. Jeżeli z żarówkami to sprawa jest prosta, ponieważ żarówki świecą zarówno na prąd stały (=) jak i przemienny (~). Aby to zasilić poszukaj na Allegro, albo u znajomych (może nawet w garażu u sąsiada) ;) transformatorka, który będzie pracował na napięcie 230/6V, albo 230/12/6 V lub zerknij na tą aukcję allegro . Nie wiem jakiej mocy są żaróweczki w tych Latarniach. Jeżeli masz jakieś ich parametry: prąd (w amperach [A]), moc (w watach[W], napięcie w voltach[V] już masz. Teraz trzeba to jakoś obliczyć i dopasować transformator. Czyli... zrób to najprościej, najogólniej i najszybciej: pomnóż prąd i napięcie wyjdzie Ci moc - P=U * I. Dla przykładu:
Jeżeli masz 12 latarni o napięciu 6,5 V i prądzie każdej z nich 0,2A, to moc wszystkich żarówek wynosi 15,6 W, a prąd pobierany przez 12 żarówek (12 * 0,2) wynosi 2,4 A.
Możesz też zrobić jeszcze prościej: podłączyć 12 żarówek równolegle do np. zasilacza FZ1 (ustaw pokrętło zasilacza na 1/3) i wpiąć w układ amperomierz. W związku z czym do zasilenia tylu żarówek potrzebujesz transformatora o prądzie uzwojenia wtórnego conajmniej 2.5 A. Im więcej żarówek planujesz wpiąć tym większego szukaj transformatora. Pamiętaj, iż do trafo możesz w przyszłości podpiąć nie tylko żaróweczki - pomyśl o tym!
cezarro2
Kontakt:

Początkujący

Witam wszystkich serdecznie i błagam o pomoc. Zakupiłem latarnie na makietę , jest ich 12 sztuk 6,5 Vol każda, nie wiem do czego mam podłączyć. żeby nie popalić. Szukam odpowiedzi, ale nie mogę niestety nigdzie znaleźć. Gość od którego kupiłem też nie wie. Chyba wtopiłem kasę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”