Projekt Nowej makiety i dużo pytań.

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Projekt Nowej makiety i dużo pytań.

Post autor: ArturSchŁ »

SWBT.S.A. pisze:...gdzie się bardziej opłaca kupować w sklepach internetowych ...
To zależy od sklepu,
najlepsze ceny znajdziesz w sklepach internetowych (część z nich jest także sklepami murowanymi).
Najczęściej ceny w murowanych, które NIE mają witryny Internetowej, są najwyższe.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

SWBT.S.A. pisze:Mam pytanko o tory typu G1, 2, 3 itp. czy opłaca się je kupować?
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem i bardziej opłacalnym jest kupienie 1m flexa.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2008, 13:35 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
SWBT.S.A.
Kontakt:

Post autor: SWBT.S.A. »

Dzięki.
Mam pytanko o tory typu G1, 2, 3 itp. czy opłaca się je kupować? czy lepiej kupić 1m toru i sobie odpowiednio pociąć? czy ze względu na geometrię lepiej kupić gotowe odcinki?

I drugie pytanie, gdzie się bardziej opłaca kupować w sklepach internetowych czy w tych które są w dużych miastach? chodzi tu o ceny.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

SWBT.S.A. pisze:Ps. Może zna ktoś stronę itp. z wskazówkami/schematami dla początkującego elektryka TT.
Na dobry tor z TT-tką
Na dobry tor z TT-tką 2
Gleisplane BTTB
oraz inne poradniki.
Pozdrawiam,
Michał
SWBT.S.A.
Kontakt:

Nie chciałem pisać o pieniądzach... ale torowisko i parę budynków wynosi do 1000zł.
Na razie tylko patrzyłem za wagonami, lokomotywami i tylko się upewniłem w cenach ale na tabor pewno 2500zl pójdzie.

Zgodnie z planem prace ruszą za rok, niestety tak późno bo w lecie nie mam chęci, ani czasu na makietę.
Teraz mam pewne fundusze, ale po co mam kupować za parę złotych i wydawać niepotrzebnie na przesyłkę.
Pewnie teraz dodacie że: "a co z innymi wydatkami, szkoła itp.", spokojnie wszystko zaplanowałem.

Tak ogólne chcę się we wszystkim rozeznać by potem nie pytać.
Nie lubię robić rzeczy na ostatnią chwile.
SWBT.S.A.
Kontakt:

Z pomysłami niema problemu ja narysowałem parę rożnych makiet (mniej dokładnych od tej).
Te "Gleisplany" przeglądałem i wiele innych rzeczy zamieszczonych na tej stronie i z niektórych "wyciągnąłem" pomysły do swojej makiety,
co do torów bardzo pomógł mi ten katalog: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi.asp?kat=2007 [Str 164/5]

Na moim rysunku nie jest wszystko tak dokładnie narysowane Ja rozumiem że tam musi być odpowiednia geometria, że muszą być konkretne tory itp.
Ja wiem jak i co będzie umieszczone na makiecie, robiłem małe próby z torów rurkowych.
Bo tak ogólnie chciałem znać odpowiedzi na pytania które zadałem, bo nie za bardzo znalazłem odpowiedzi w internecie.

Ps. Może zna ktoś stronę itp. z wskazówkami/schematami dla początkującego elektryka TT.
Bo szukanie w internecie nie przyniosło mi zadowalający efektów.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Szukając pomysłów, przejrzyj stare "Gleisplany", czyli przykłady układów torowych, np. http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi.asp?kat=p_01
Są tam propozycje od najprostszych kółeczek do dość złożonych pętli wraz z przykładami aranżacji terenu. Podane są też wymiary makiety, rozpiska dotycząca potrzebnych szyn (niestety rurki!) i podłączeń elektrycznych. Pozwoli Ci to zorientować się w możliwościach i oszacować wielkość niezbędnej powierzchni. Potem wystarczy zaadaptować układ torowy do obecnie dostępnych szyn modelowych (różnice w długościach odcinków i promieniach łuków).
Dawno temu ja też marzyłem o makiecie oglądając "Gleisplany" :)

Pozdrawiam
PiotrZ
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Witam!

co do pytań

1 - można
2 - lepiej zmienić - mogą być problemy na rozjazdach ze starymi kółkami
3 - jakie systemy?????
4 - EW1 wystarczy zasilanie poprzez tory - tutaj są dodatkowe połączenia - zdublowane. Poprawia to połączenia elektryczne ;)
5 - 310mm - nowoczesny tabor wymaga poświęceń :mrgreen: patrz opisy na taborze ( maja zaznaczony minimalny promień skrętu )
6 - oksydowany - proces chemiczny polegający na zbrązowieniu torów - takie postarzanie toru aby wyglądał realistyczniej
7 - zrób konstrukcje drewnianą - szkoda się bawić - wystarczy co jakiś kawałek dać wręgi dla wzmocnienia konstrukcji.

dodatkowo - pobaw się TT-CADem :) - programik do projektowania torowiska w skali TT - masz tam wszystkie elementy do projektowania!

pozdrawiam
Paweł
SWBT.S.A.
Kontakt:

Projekt Nowej makiety i dużo pytań.

Witam. (mam nadzieję że to dobry dział)

Ostatnio dużo myślałem o nowej makiecie z dzisiejszymi standardami (cyfrowe sterowanie, tory modelowe.)
I zrobiłem projekt, niestety ręcznie, bo jak pościągałem rożne programy do projektowania to jakoś mi nie pasowały, więc wziąłem kartki papieru itp.
Oto projekt (nie jest on zrobiony perfekcjonalnie):
Obrazek
Legenda:
Żółty- krańce makiety
Zielony- podwyższenie 10cm

Podstawowe dane:
(jedna kratka to ok.5 cm (1:10))
Wymiary: 3800 x 1250 mm.
Tory: Modelowe.
Zasilanie: analogowe/cyfrowe.
Materiał: płyta wiórowa albo sklejka.

18 m- torów modelowych.
19 szt. rozjazdów EW1 15° (7 szt. P i 12 szt. L)
20 szt. luk 30°
10 szt. luk 15°
+ jeszcze złączki i parę gotowych odcinków itp.

I teraz pytanie:
1. Czy można ułożyć tory modelowe i zasilać je analogiem?
(zrobić przygotowanie pod Cyfrowe, ale z braku takich funduszy zasilać analogicznie?)
2. Jeżeli mamy już tory modelowanie to czy opłaca się na chwilę dawać tam stary tabor z plastikowymi kołkami, czy dokupić koła metalowe?
3. Jeżeli chcę mieć na razie prostą makietę bez skomplikowanych systemów to czy potem jak będę je dawał to będzie mi się to opłacało?
(czy lepiej dać je teraz czy bez obawy można dać je potem?)
4. I przy rozjazdach widziałem trochę kabli (zdjęcie wkocierz) http://img143.imageshack.us/img143/918/lutowanievv2.jpg
I pytanko czy do każdego rozjazdu trzeba tak robić? Bo na rurkowych to były blaszki u dołu.
5. Czytałem trochę o łukach, i jaki najlepiej dać żeby się nic nie klinowało?
6. Np. Zwrotnica EW1 15° prawa, oks., do montażu. to co to jest ''oks"?
7.Ostatnie pytanie do konstrukcji, czy można dać zamiast belek drewnianych pod ,,stół’’ dać "szyny" do mocowania płyt gipsowych?

Za odpowiedź serdecznie dziękuje.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, 15:06 przez SWBT.S.A., łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”