Kolej TT

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
danielew
Kontakt:

Re: Kolej TT

Post autor: danielew »

Mam nadzieję, że zrobię i ten drugi krok jeśli czas pozwoli.
No, ale czego się nie robi dla swoich pasji :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

danielew pisze:...pierwszy krok wykonany!
Drugi krok, OBOWIĄZKOWY, to spotkanie w Poznaniu !!
:)

Jeśli tylko możesz, obejrzenie wielu różnych punktów widzenia, skal, sposobów ...no i poznanie ludzi, to bezcenna nauka.
:lol:
danielew
Kontakt:

Witam ponownie :D
Długo się nie odzywałem ale to nie znaczy, że nic nie robiłem (czytałem obowiązkową lekturę) i doszedłem do wniosku, że DCC to koniecznośc :D
Zakupiłem zestaw do sterowania cyfrowego z Ludmiłą-pierwszy krok wykonany!
Teraz powolutku będzie zmieniane całe torowisko z rurek na modelowe łącznie z rozjazdami.
danielew
Kontakt:

W takim razie biorę się za obowiązkową lekturę.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

danielew pisze:... czy wiercic dziurki w sklejce tam gdzie bedzie miał wychodzic do toru...
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=3485
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=3878& ... =lutowanie
http://as.rumia.edu.pl/tt/makieta/piwnica/20070729.asp (i następne)
...tak na początek
:P

Popatrz jak budują inni, np: http://www.strukto.de/tt/entstehung.html
WT
Kontakt:

Post autor: WT »

Danielu, pewnie już to zrobiłeś - choćby częściowo - ale poświęć czas na poczytanie tematów w dziale Makieta Modułowa. Warto. Ja też zaczynam przygodę modułową i znalazłem tam wiele odpowiedzi.
Oczywiście zostało mi jeszcze trochę pytań i w swoim czasie bedę jeszcze męczyć kolegów :)
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

danielew pisze:Tete mam nadzieje, że czytasz ze zrozumieniem.
Wiem jak przylutowac kabelek ale nie wiem jak w praktyce schowac go (tzn. czy wiercic dziurki w sklejce tam gdzie bedzie miał wychodzic do toru, czy zostaje doprowadzony w inny sposób.
Jak dla mnie to możesz go poprowadzić pomiędzy szynami na podkładach :mrgreen:
danielew pisze:Tete nauczycielem to nie mógłbys zostac :))
(...)
P.S- dziekuje za porady.
A proszę.
danielew pisze:Co do wieku to skonczyłem 22 wiosny.
Sorry, myślałem, że ze 14.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2008, 20:07 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
danielew
Kontakt:

Tete mam nadzieje, że czytasz ze zrozumieniem.
Wiem jak przylutowac kabelek ale nie wiem jak w praktyce schowac go (tzn. czy wiercic dziurki w sklejce tam gdzie bedzie miał wychodzic do toru, czy zostaje doprowadzony w inny sposób.
Może zadaje łatwe pytania, ale dla osób które zaczynają dopiero swoją przygode z modelarstwem nie jest wszystko takie oczywiste.
Tete nauczycielem to nie mógłbys zostac :))
Co do wieku to skonczyłem 22 wiosny.
P.S- dziekuje za porady.
tete
Kontakt:

danielew pisze:Arturze (jesli mogę się tak zwracac?) jak w takim razie zastosowac lutowanie w praktyce?
Pytanie nie do mnie, ale sorry - Oczekujesz, że ktoś nauczy Cię tu lutować? Chłopie nie przesadzasz? Pytam "Chłopie" ale... tzn... Ile masz lat?
danielew pisze:Nie mogę sobie wyobrazic w jaki sposób połączyc kabelki z torami (jak je ukryc aby nie było ich widac?)
Naprawdę nie możesz sobie tego wyobrazić? Ponawiam pytanie o wiek...
danielew pisze:Jeśli dobrze zrozumiałem to te wszystkie kabelki muszą zostać połączone z zasilaczem tak?
Posiadam zasilacz Fz 2 i planuje zakup Fz 1.
Oj.... podejrzewam, że aby Ci wszystko wyjaśnić, trzeba by pisać cały dzień na forum... może się znajdzie jakiś chętny z godzinami czasu w rezerwie ;)
Proponuję pooglądać spłodzone już tematy, pouczyć się czytając je, bo pytasz o błahostki, które wałkowane były tu setki razy (wystarczy poszukać na tym forum). Uzupełniaj swą wiedzę czytając, próbując... chyba czeka Cię właśnie to.

Nadmienię Ci tylko, że w przypadku "owalu" czy tam kółeczka - sprawa jest prosta bo masz dwa przewody do zasilacza. Jak dołączysz rozjazd(y) to się nieco komplikuje. Schematy znajdziesz na stronie entrakera :arrow: TUTAJ
Jak chcesz sie bawić w analogu, to w przypadku kilku torów i rozjazdów musiał bys robić sterowanie z podziałem na sekcje, czy bloki... ale lepiej się w to nie bawić w 21 wieku - tylko w DCC. Tutaj sprawa się "ułatwia" - jednak zostaje kwestia polaryzacji rozjazdów. O tym poczytaj :arrow: TUTAJ

W ogóle zanim cokolwiek zrobisz to sobie dobrze poczytaj na tym forum w dziale ELEKTRYKA i DCC, oraz Makieta Modułowa, a także Porady i techniki modelarskie. Zwykle bowiem tak jest, że człowiek na błędach się uczy.... niestety...

GOOD LUCK!
Ostatnio zmieniony 29 maja 2008, 20:09 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
danielew
Kontakt:

Arturze (jesli mogę się tak zwracac?) jak w takim razie zastosowac lutowanie w praktyce?
Nie mogę sobie wyobrazic w jaki sposób połączyc kabelki z torami (jak je ukryc aby nie było ich widac?)Ile musi byc takich połączeń?Jak te wszystkie kabelki połaczyc później w jedną całośc?Jeśli dobrze zrozumiałem to te wszystkie kabelki muszą zostac połączone z zasilaczem tak?
Posiadam zasilacz Fz 2 i planuje zakup Fz 1.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

danielew pisze:Czym różni się tor podłączeniowy 166 mm od toru podłączeniowego 166 mm dla digital?
Kondensatorem przeciwzakłóceniowym (jest w analogu).

Na makiecie nie musisz stosować torów "funkcyjnych" jak np podłączeniowy - zalecane jest LUTOWANIE przewodów, gotowe najczęściej są NA STYK i po jakimś czasie mogą przestać kontaktować. Są idealne "na stół", ale niekoniecznie "na makietę".
danielew
Kontakt:

Tete zrozumiałeś mnie dokładnie-moduły będą tworzyć sporych rozmiarów tort, ale promienie nie będą zabójcze:)
Jeśli chce zrobić główny owal z flexa to jeśli dobrze rozumiem to muszę dokupić jeszcze tor podłączeniowy?(ile ich trzeba dokupić???)
Mam dużo torów podłączeniowych do "rurek" ale chce ich wykorzystać jak najmniej.
Czym różni się tor podłączeniowy 166 mm od toru podłączeniowego 166 mm dla digital?
tete
Kontakt:

danielew pisze:(...)Naszła mnie ogromna chęć zbudowania makiety składającej się z modułów.(....)
Makieta modułowa to dobry wybór - z uwagi na:
1) możliwość łatwego złożenia,
2)... i chociażby "realizm kolejowy".
danielew pisze:(...) I tu nasówa się moje pytanie: czy istnieje możliwość zbudowania głównego owalu z torów (...)
Wiesz - owal na makiecie modułowej - da radę - ale musiałbyś naprodukować tych modułów :mrgreen: ...
No chyba że walniesz 'zabójcze' promienie dla tego owalu. No ale wtedy to raczej mamy do czynienia z tortem w formie modułów. I zdaje się, że o to Ci chodzi.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2008, 15:23 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

danielew pisze:Rurki, które posiadam są w zasadzie nie używane, a zwrotnice i semafory nawet nie zostały wyciągnięte z pudełek.
Jeśli tory rurkowe są w dobrym/bardzo dobrym stanie (chodzi o śniedź i ew. zardzewienie) to można ich użyć.
Aby zapobiec spadkom napięcia należałoby je dodatkowo połączyć lutowanymi kabelkami z magistralą zasilającą pod makietą - tak by szyny były zasilane kabelkami, a nie poprzez połączenia z poprzedniej szyny, gdyż tu dzieją się największe straty zasilania w rurkach.

Co do rozjazdów, to ich geometria powoduje problemy z niektórymi składami (BTTB oczywiście bez problemów, ale nowsza produkcja często ma uwagę o minimalnym promieniu łuków 310 mm). Z rurkowych rozjazdów można użyć tylko mechanizmy.

Oczywiście warto wymieniać tory rurkowe na modelowe, a najtaniej wychodzą flexy (1000 mm) do samodzielnego złożenia. Dobrym pomysłem jest rozłożenie w czasie zakupów i konsekwentne zastępowanie rurek modelowymi.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Rurki, które posiadam są w zasadzie nie używane, a zwrotnice i semafory nawet nie zostały wyciągnięte z pudełek.
To sprzedaj je tak jak są na allegro, a zakup nowych torów będzie łatwiejszy do przeżycia. ;) Kup sobie na początek chodźby owal torów, a jak zobaczysz różnicę to reszta pójdzie łatwiej :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 27 maja 2008, 21:52 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”