Cyfrowy zestaw startowy Tillig - 01203 / 01202

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

romek tt
Kontakt:

Re: Cyfrowy zestaw startowy Tillig - 01203 / 01202

Post autor: romek tt »

loko akurat ma numer 215/93ale zestaw z br 218.naprawde polecam ten lok,ze wszystkich jakie mam jest to nr 1.pod wzgledem osiagow.Sorry-jeszcze fabryczna 180 też jest super. V100 TROCHE DRAZNI SWOIM ZACHOWANIEM./GŁOŚNA I GNUSNA/ALE TEZ FAJNA.Reszta-czyli trzy br 218 /jedna specjalna cena-sa niezle,gagarin tez robi wrazenie,br 01 -niezła.br 118 bardzo wolna,próbowałem z programowaniem,ale efekt zaden.Wszystkie na gold mini.myslę,ze zakup fabrycznych cyfrówek jest najlepszym pomysłem/jest ich mało niestety.Compact padł niestety na poczatku eksperymentow ,zwarcie od srubokręta,próba właczenie,coś jeszcze i kaplica.jak sie da z nim cos zrobić pójdzie do sterowania zwrotnicami.Bo może kiedyś bedzie wszystko cyfrowe/takie plany. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Post autor: DZIK »

romek tt pisze:Witam.Mam ten zestaw od jesieni-jest ok.lokomotywa b.dobra,wagony jak wagony,compact jak na poczatek jest niezły/mój padł po 5 dniach.moja wina,moja wina.teraz mam lh 100 i jest ok/cięzko zrobic mu krzywde
który zestaw? z BR 118 czy z BR 218?
No i wyspowiadaj się trochę ze swoich niecnych czynów, które doprowadziły do padnięcia sprzętu...
89/94
romek tt
Kontakt:

Post autor: romek tt »

Witam.Mam ten zestaw od jesieni-jest ok.lokomotywa b.dobra,wagony jak wagony,compact jak na poczatek jest niezły/mój padł po 5 dniach.moja wina,moja wina.teraz mam lh 100 i jest ok/cięzko zrobic mu krzywde
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel »

Tylko że cena chyba troche podskoczy ponieważ produktu jeszcze nie ma w sklepach.

Piko jest nawet droższe a biedniejsze (mniej funkcji) i małe możliwości rozbudowy
Obrazek
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Filip pisze:Ciekawie to wygląda... tylko że zamiast centralki jest booster, a różnica między centralką a boosterem chyba jest ;)
Dotknąłeś kilku spraw
- po pierwsze w Roco centralka jest w myszce, booster w centralce, a w boosterze... booster.
- po drugie Modelmania zna się na DCC jak Wilcza... :lol:
- po trzecie nikt nie wie z czym współpracuje nowe Roco :-), więc trudno ocenić to co napisali na stronie www Roco. Może w końcu doszli do wniosku, że przestaną oszukiwać klientów i będą wszystko nazywać poprawnie :-) (chociaż nie chce mi się w to wierzyć...)
Ostatnio zmieniony 04 cze 2006, 21:14 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Filip
Kontakt:

Post autor: Filip »

Ciekawie to wygląda... tylko że zamiast centralki jest booster, a różnica między centralką a boosterem chyba jest ;)
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

A ja bym podsunął jeszcze jeden pomysł: mianowicie
poczekać do lipca na zestaw startowy ROCO
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=9966
http://www.roco.cc/content.php?id=1476& ... 2f6ef523b5
Ten zestaw w zapowiedziach ma kosztować około 450zł... skład H0 wraz z torami sprzedać na allegro, powinno się wyciągnąć z tego około 200zł...
Więc wychodzi zestaw w cenie 250zł, a mamy w nim:
centralkę ROKO 10764
multiMOUSE
obsługa do 9999 urządzeń cyfrowych
możliwość zaprogramowania indywidualnych prędkości ruszania i hamowania
włączanie i wyłaczanie świateł
zasilacz
dekoder

Dekoder ten można bez problemu włożyć do TAURUS'A
Uważam, że cena jaka wyjdzie, jest bardzo korzystna i kusząca...
Będzie to zestaw w pełni wartościowy...
Ja sam chcę to zakupić, i podzespoły wykorzystać w makiecie...
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

ArturSwider pisze:Zostało kupić osobno zestaw Lenz 90/100 lub najnowsze Roco.
Co poradzicie?
Trudno coś radzić nt. najnowszego Roco, skoro go jeszcze nie ma. Jak będzie, to pogadamy... :lol:
W zapowiedziach jest na... czerwiec, ale w katalogu ma ciągle czerwoną kropkę i w nowościach na czerwiec jej nie ma.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 08:30 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Charakterek – w takim razie czekam. Znając Twoje testy, wiem że moja cierpliwość zostanie wynagrodzona. Swoją drogą taki test to niesamowita reklama dla „sprzętu”. Sam jestem tego przykładem, kiedy dokonałem zamówienia prawie natychmiast po jego lekturze

ArturSch – dzięki za odpowiedz, ale jeszcze Cię pomęczę – rozumiem , że mój Taurus doposażony w opisany przez Ciebie dekoder martinezo, będzie „współgrał” z fabrycznym zestawem startowym DCC z compactem Lenz’a ?
Jeśli Taurusa + dekoder można zamknąć w 300 złociszach i będzie on pełnowartościową „cyfrą” , to kupię chyba wszystkie dostępne jego wersje, / są trzy jeśli dobrze pamiętam / Dobrych maszyn w dobrej cenie nigdy za wiele....

Artur Świder – „Centralka COMPACT nie jest najnowszym sprzętem” – ale chyba wystarczającym na początek zabawy z DCC ??

Mam nadzieję, że posypią się opnie za i przeciw . Te informacje i Charakterkowy test, będą dla mnie podstawą do podjęcia decyzji. Kasiorka się już powoli zbiera....
89/94
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,

Fajnie, że poruszyłeś ten temat bo ja też od dłuższego już czasu zamierzam powolutku przesiadać się na DCC i właśnie także myślałem, o kupnie jednego z tych dwóch zestawów.

Co do Lenz "Compact" to i Andrzej Czarnak i Artur Schwartz w Radmiu mi odradzali ponieważ Lenz 90 lub Lenz 100 to o wiele lepszy sprzęt. Tylko, że przy zakupach "osobno" napewno komplet wyjdzie drożej niż w zestawie.

Co do zestawów Tilligowskich to one są bardzo fajne. Owal torów + 2 rozjazdy, BR 218/118 + 3 extra wagoniki, oraz cały komplet Lenza - wszystko razem to koszt około 1100zł (także jest troszkę...). Jednak trzeba się właśnie zastanowić czy nie lepiej kupić osobno całego sterowania DCC, a loka, wagony i tory sobie odpuścić.
Centralka COMPACT nie jest najnowszym sprzętem
No właśnie... Zostało kupić osobno zestaw Lenz 90/100 lub najnowsze Roco.

Co poradzicie?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: cyfrowy zestaw startowy

Post autor: ArturSchŁ »

DZIK pisze:tillig 01203
W skład wchodzą: Lokomotywa spalinowa BR 218 (DB) z dekoderem, 3 wagony towarowe, owal torów, cyfrowy sterownik "Compact" fimy Lenz.
DZIK pisze:lub tego 01202?
W skład wchodzą: Lokomotywa spalinowa BR 118 (DDR) z dekoderem, 3 wagony towarowe, owal torów, cyfrowy sterownik "Compact" fimy Lenz.
DZIK pisze:Przed wywaleniem tych kilku ładnych stówek, chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej o tym sprzęcie.
W tej chwili najtańszy kupny zestaw DCC to:
:arrow: Taurus - ok 180 zł,
:arrow: Dekoder - martinezo - ok 80 zł,
:arrow: Centralka Roco z eBay z jedną czerwoną myszką - ok 150 zł
:idea: razem ok 400 zł (w materiale) wiec mniej niż niejeden lok analogowy - bez konieczności włączania lutownicy :P .
Oczywiście wymaga to trochę zachodu tzn wyszukania na eBayu Roco i ściągnięcia poprzez znajomych, by nie dopłacać za przelew i transport. Nie jest to oczywiście FABRYCZNY zestaw, ale jest to pełnoprawne DCC.

Co do zakupu jednego z wymienionych powyżej zestawów - każdy z nich to PEŁNE DCC. W chwili obecnej Centralka COMPACT nie jest najnowszym sprzętem - funkcjonalnie odpowiada Roco, która zaczęła pojawiać się na aukcjach, bo DE wymieniają sprzęt na nową generację Roco. Są to startowe DCC więc przeznaczone do standardowej obsługi kilku składów (obciążalność, zakres adresów, możliwości). Można nimi zarówno sterować jak i programować lokomotywy (tzn dekodery) - czyli wszystko co jest potrzebne dla małej makiety.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2006, 17:54 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Test tego zestawu (dzięki uprzejmości Modelmanii) będzie wkrótce. Bądź cierpliwy!
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Cyfrowy zestaw startowy Tillig - 01203 / 01202

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada lub miał możliwość potestowania zestawu cyfrowego BR218 / kat. tillig 01203 / ? lub tego 01202?
Chciałbym się dowiedzieć, czy to dobry zestaw na start i zawarcie związku z DCC ?
Ze względu na to, że nie wiem nawet, w która stronę trzyma się lutownice, ;) musze skorzystać z gotowca. Przed wywaleniem tych kilku ładnych stówek, chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej o tym sprzęcie.
Z góry dziękuję za informacje.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2006, 18:32 przez DZIK, łącznie zmieniany 1 raz.
89/94
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”