o słupkach hektometrowych

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: o słupkach hektometrowych

Post autor: oelka »

tak na marginesie:
miki pisze:Aha, linia 2-torowa zelektryfikowana do Mórd a dalej już nie..... 10 lat prądu w drutach nie ma a nie zginął ani kawałeczek czegokolwiek.
Prąd jest.
Z pięć lat temu w Mordach odbyło się powitanie nowego roku z wykorzystaniem EN57 z Grochowa.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2008, 09:11 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Jestem świeżo po wyprawie na grzyby pod "ruską granicę". "Swoją" linią. I tak:
1.Każdemu kto znajdzie między Mordami a Czeremchą słupek w tym samym miejscu po obu stronach stawiam flaszkę
2.Każdemu kto między semaforem "M" osłaniającym Pksp Ujrzanów - niegdyś wieś, obecnie przedmieście Siedlec - a semaforem wjazdowym do Mórd - 15 km będzie - znajdzie choć 1 (słownie : jeden ) słupek hektometryczny, stawiam flaszkę za każdy słupek.
Aha, linia 2-torowa zelektryfikowana do Mórd a dalej już nie..... 10 lat prądu w drutach nie ma a nie zginął ani kawałeczek czegokolwiek.
Awatar użytkownika
WM-MODEL
Kontakt:

Post autor: WM-MODEL »

tydzial pisze:Na szlaku jednotorowym są na prawej dla parzystych poc. parzyste a po lewej nieparzyste,a na dwutorowy po prawej stronie każdego z torów a czemu żeby poc. jadący po sąsiednim torze nie zasłaniał tych że hektometrów,względy bezpieczeństwa.
Coś Ci się pojeżyło :lol:

Przepisy techniczne utrzymania i eksploatacji nawierzchni na liniach kolejowych normalnotorowych użytku publicznego D1

12
Znaki drogowe
1.Linia kolejowa jest podzielona na kilometry i hektometry, które należy oznaczać wzdłuż linii odpowiednimi znakami.
1) Rodzaj i typ stosowanych znaków kilometrowych i hektometrowych oraz miejsce ich ustawienia określają "Przepisy o wykonaniu kilometrowania i profilu podłużnego na liniach kolejowych" - D49.
2) Znaki kilometrowe i hektometrowe ustawia się tak, aby nie przeszkadzały w pracy maszyn torowych, tj. w odległości nie mniejszej niż 2,50 m od osi najbliższego toru z tym, że znaki kilometrowe i hektometrowe parzyste należy ustawiać po prawej stronie, zaś znaki hektometrowe nieparzyste - po lewej stronie torowiska, patrząc w kierunku wzrostu kilometrażu linii.

2. Znaki kilometrowe i hektometrowe
...
2) Słupki betonowe ustawia się na ławie torowiska w odległości 2,50 m od osi toru, z uwzględnieniem następujących zasad:
- znaki kilometrów i hektometrów parzystych ,ustawia się po prawej stronie linii kolejowej, a znaki hektometrów nieparzystych, po lewej stronie (rys. 6.3);
- słupek maluje się bdalą farbą olejną, a oznaczenia cyfrowe farbą czarną, po obydwu stronach słupka w kierunku kilometrowania;
- wysokość cyfr oznaczenia kilometra i hektometra jest jednakowa i wynosi 140 mm, szerokość - 60 mm, grubość i odstęp między cyframi - 20 mm.

Zróbcie sobie słupki na szpilkach, nie będzie problemu :P
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Słupki słupkami, ale co na tych słupkach ?? !! :mrgreen:
Jakie wartości ?? Każdy swoje, jak komu się podoba ??
Czy puste białe słupki, a na zlocie coś naklejamy czy jak ??
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

To może generalnie przyjąć środek modułu/segmentu /w modułach kilku segmentowych/ jako punkt umiejscowienia słupka.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

U siebie dałem co 80 cm, skrajne ok 40 cm od krawędzi modułu. O ile w przypadku dużych modułów jest jakieś pole do manewru w dopasowaniu słupków, to w przypadku małych, zazwyczaj 1-segmentowych wstępna propozycja do dyskusji mogłaby być taka:
:arrow: 90 cm: słupek na środku - bo wychodzi ok 40 cm od krawędzi
:arrow: 60 cm: bez żadnych słupków bo się zrobi burdel nie do ogarnięcia
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2008, 13:42 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

tydzial pisze:...a jak kto uparty to co 83,3333....3
Można też i co 10 cm :P słowem...
Nie popadajmy w skrajności. Różnice rzędu 1-2 mm bym pominął.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2008, 09:43 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Na szlaku jednotorowym są na prawej dla parzystych poc. parzyste a po lewej nieparzyste,a na dwutorowy po prawej stronie każdego z torów a czemu żeby poc. jadący po sąsiednim torze nie zasłaniał tych że hektometrów,względy bezpieczeństwa.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Człowiek z natury jest leniwy ja skopiowałem te hektometry z niemieckich stron miłośników oni mają co dwieście a co do tego co ile ma być na module , jak by chciał zgodnie ze skalą to strasznie to wygląda znika ja zrobiłem co 30cm.owszem można co 60cm a jak kto uparty to co 83,3333....3
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

gemol pisze:Obecna wersja Sttandardu - jeszcze nie opublikowana - też nie mówi o słupkach hektometrowych, czy słupach telegraficznych. Jest to temat do przedyskutowania. Osobiście skłaniam się do min. 60 cm między słupkami.
Sprawę słupków proponuje wydzielić jako nowy wątek.
60 cm byłoby ok, ale siatka modułu to 30 cm (czyli mogą być moduły 30, 60, 90 cm uważane za dopuszczalne). Jeżeli tak, to może przecząc nieco (bardzo) realizmowi dać jednak słupki co 30 cm? Będzie też problem: z której strony toru...
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2008, 09:43 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Obecna wersja Sttandardu - jeszcze nie opublikowana - też nie mówi o słupkach hektometrowych, czy słupach telegraficznych. Jest to temat do przedyskutowania. Osobiście skłaniam się do min. 60 cm między słupkami.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
tete
Kontakt:

Ja tam był nie skracał aby utrzymać model (w miarę) w skali. Myślę, że 83 [cm] to i tak wcale nie tak dużo. Sam fakt, że najlepsze ogólnodostępne rozjazdy do TT - EW3 Tilliga i tak są "skrócone" wszerz i wzdłuż oraz nasze stacje zwykle tak samo (wzdłuż) - wystarczy. Ja swoją tak samo mam skróconą wzdłuż (z możliwością wydłużenia). Trzymajmy skalę jak się da. Tzn. ja tak myślę... nie skracajmy wszystkiego ;)

Widać jednak, że mnóstwo modułów powstaje na ciasnych rozjazdach tramwajowych co świadczy, że gros osób nie jest zwolennikami realizmu ale dobrej zabawy w TT-tce.
I to wcale nie jest złe ;)

Słowem - obecny brak zapisów w normie o np. takich słupkach świadczy, że osoba nie obeznana z tematem albo zrobi to zgodnie ze skalą (i swoją wiedzą o tym jak jest w rzeczywistości) albo strzeli na oko. I tak i tak będzie więc dobrze - bo skoro norma nic o tym nie mówi... sTTandard - ostatnia wersja 1.1d z 2005 roku - zatrzymała się na rozdziale 4, który "dotyka" spraw wyglądu. Na razie brak w nim tekstu... więc...
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

tete pisze:w oryginale są na przemian po jednej i drugiej stronie toru co 100 [m]
OK, tak jest w skali 1:1 i przeliczenie na TT-kę daje dystans 833mm. Ale na makietach stosuje się umowne skrócenie długości, w przeciwnym razie stacje wypadałyby co kilkadziesiąt metrów szlaku. Musielibyśmy makiety modułowe stawiać na stadionach.
I w związku z tym pytam, o ile możnaby skrócić odległości między słupkami na modułach?
tete
Kontakt:

Z tego co wiem w oryginale są na przemian po jednej i drugiej stronie toru co 100 [m]. W tym dokumencie pdf na stronie 18 jest rysunek, który co prawda dotyczy Normy dla H0-owców, ale naniesione są na nim wymiary więc łatwo można by sobie przeliczyć do TT-tki ;)
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Pomijając sprawę żandarmów i zieleni, moją uwagę na Twoich modułach zwróciły słupki hektometrowe. Wspominałem już o tym w temacie waszych spotkań szczecińskich, ale tu powtórzę swoje pytanie, bo tam zginęło w dyskusji.
Chodzi mi o to w jakich odstępach powinny stać słupki hektometrowe na makiecie (w szczególności modułowej). Ustawienie ich w skali 1:120 oznacza raz na kilka modułów !! Trzeba częściej. Ale co ile cm? 50? 60?
Do sTTandardowej siatki modularnej pasowałoby co 30cm, ale to chyba trochę za gęsto. Niemniej wówczas w sTTandardzie byłoby, że pierwszy słupek stawiamy 15cm od czoła modułu, a kolejne co 30cm i dla popularnych długości modułów 60 lub 90 cm pasowałoby idealnie. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam
PiotrZ
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”