Hobby MTP Poznań
Moderator: mod-Imprezy
-
- Kontakt:
Re: Poznańskie Targi Modelarskie w październiku 2008
Zgłoszenie wysłane i przyjęte. Pozwoliłem sobie wysłać do MTP kilka zdjęć, które miałem w kompie. Niestety nie wiem, czyjego są autorstwa. Mam nadzieję, że autorzy się nie obrażą.
-
- Kontakt:
Młotek i łom zawsze pod ręką. Tu się puknie, tam się naciągnie.
W tym układzie nie ma technicznych, więc nawet jeśli się nie domknie, to przestawimy Chudziny i Giemolewo na końce.

W tym układzie nie ma technicznych, więc nawet jeśli się nie domknie, to przestawimy Chudziny i Giemolewo na końce.
- hugwa
- Kontakt:
A jesteście pewni że to kółko wam sie domknie? Bo jeśli nie jesteście, to bym odradzał takie eksperymenta, chyba że na wszelki wypadek weźmiecie techniczne. I drugi rozkład.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
No nareszcie "kółeczko na stole", jak na TT przystałogemol pisze:... jedyny umożliwiający jazdę w kółko...

-
- Kontakt:
układ Poznania
Wrzucam jeden z możliwych układów na Poznań, ale jedyny umożliwiający jazdę w kółko. Starałem się zachować zgodność profili, co prawie mi wyszło.
Zaczynając od białego prostokąta: moduł Mariusza, Grabie, Pamelar, Ranger, Porąbka, Drlukasz, Ostrak, Grzegorz TT, Ostrak, Gdyniak, TKt, Chudziny, Gdyniak, Gemol, Giemolewo, TKt.
Zalety - nie ma stacji technicznych, a więc mniejsza obsługa; możliwość sprawdzenia założeń Sttandardu.
Wady - jeden tor dwutoru kończy się ślepo; niezgodność profili Chudziny-Gdyniak-Gemol;
konieczność ustawiania taboru na modułach.
Warunkiem powodzenia tego ustawienia jest zabranie ze sobą wszystkich zgłoszonych skrzynek.
Wrzucam jeden z możliwych układów na Poznań, ale jedyny umożliwiający jazdę w kółko. Starałem się zachować zgodność profili, co prawie mi wyszło.
Zaczynając od białego prostokąta: moduł Mariusza, Grabie, Pamelar, Ranger, Porąbka, Drlukasz, Ostrak, Grzegorz TT, Ostrak, Gdyniak, TKt, Chudziny, Gdyniak, Gemol, Giemolewo, TKt.
Zalety - nie ma stacji technicznych, a więc mniejsza obsługa; możliwość sprawdzenia założeń Sttandardu.
Wady - jeden tor dwutoru kończy się ślepo; niezgodność profili Chudziny-Gdyniak-Gemol;
konieczność ustawiania taboru na modułach.
Warunkiem powodzenia tego ustawienia jest zabranie ze sobą wszystkich zgłoszonych skrzynek.
-
- Kontakt:
Jak to dobrze, że można liczyć na wsparcie braci mNiejszych.
- Misiek
- Kontakt:
U N-as mnogo centralek Loconetowskich, możemy coś użyczyć ;-)
- drlukasz
- Kontakt:
Dobrym sposobem jest naklejenie na podwoziu małej samoprzylepnej karteczki z np. inicjałami właściciela lub innym jednoznacznym oznaczeniem.gemol pisze:ewentualnie jakieś oznakowanie swojego taboru
Jeśli zdąży do mnie dotrzeć centralka zgodna z Loconetem, to jeździmy z wykorzystaniem FREDI. Jeśli przesyłka się opóźni, to na sprzęcie zgodnym z XpressNet.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2008, 13:55 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Założenia rozkładowe są następujące.
Cykl dwugodzinny: w sobotę dwa cykle PKP, dwa obce /ukłon w stronę posiadaczy bogatych kolekcji/,
w niedzielę dwa PKP, jeden obcy.
Pociągów na makiecie 5-6.
Tabor jest ustawiany wyłącznie na stacjach technicznych przez osoby obsługujące daną stację.
Przydział adresów dla lokomotyw odbywa się na miejscu.
Wskazane jest posiadanie kart wagonów w celu uniknięcia poszukiwań, zamian itp. "nieprzyjemności"
po zakończeniu zabawy /ewentualnie jakieś oznakowanie swojego taboru/.
Cykl dwugodzinny: w sobotę dwa cykle PKP, dwa obce /ukłon w stronę posiadaczy bogatych kolekcji/,
w niedzielę dwa PKP, jeden obcy.
Pociągów na makiecie 5-6.
Tabor jest ustawiany wyłącznie na stacjach technicznych przez osoby obsługujące daną stację.
Przydział adresów dla lokomotyw odbywa się na miejscu.
Wskazane jest posiadanie kart wagonów w celu uniknięcia poszukiwań, zamian itp. "nieprzyjemności"

-
- Kontakt:
Nieco wyjaśnięMisiek pisze:Tylko, że w systemie FREMO nie bardzo można ot tak sobie przyjść z taborem celem popuszczania.

Nie może być tak, że Jaś Kowalski przyjdzie sobie ze swoim TGV, postawi go na stacji Pcim wykonanej w ep. 3 lub 4 przy okazji blokując tor główny, po czym z szybkością światła pomknie na czołowe z Ty2 jadącą z Pacanowa.

Ostatnio zmieniony 05 wrz 2008, 07:35 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
Na modułach jeździmy wyłącznie w DCC.Pawelec pisze: oczywiście jak będzie chodziło DCC
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2008, 21:51 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
A kto jaki tabor bierze 

-
- Kontakt:
Jak nie, to nie (chęci miałem dobre). Nie będę się wyrywał przed orkiestrę.Misiek pisze:Tylko, że w systemie FREMO nie bardzo można ot tak sobie przyjść z taborem celem popuszczania.
Przynajmniej spokojnie sobie porozmawiam z kolegami z forum, którzy na pewno będą obecni na Targach Modelarskich
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2008, 21:51 przez Pawelec, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Jak dobrze pójdzie na wróblewicach nie będzie DCC :pMisiek pisze:ZTCW to na makietach modułowych będzie TYLKO DCC.
Tylko, że w systemie FREMO nie bardzo mozna ot tak sobie przyjść z taborem celem popuszczania.![]()
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2008, 19:27 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
To zadzwonię i przekonam