Pytania dotyczące budowy makiety...raz jeszcze :)
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące budowy makiety...raz jeszcze :)
Z innej beczki
Zrobilem układ torow (troche skomplikowany) z TT-Cada i szczerze powiedziawszy nie wszystko wyszło tak jak powinno w rzeczywistosci, tzn musialem jednak uzyc troche innych elementow aby tort miał ręce i nogi. Uzywam gotowych odcinkow oczywiscie.
Zrobilem układ torow (troche skomplikowany) z TT-Cada i szczerze powiedziawszy nie wszystko wyszło tak jak powinno w rzeczywistosci, tzn musialem jednak uzyc troche innych elementow aby tort miał ręce i nogi. Uzywam gotowych odcinkow oczywiscie.
-
- Kontakt:
Jak chcecie impulsowy da się zrobić nawet takie, że będą drgać w rytm muzyki i ustalony rytm.
Powiedzcie, czego potrzebujecie a narysuje i przedstawię schemat.
Postaram się odpowiadać jak najszybciej.
Powiedzcie, czego potrzebujecie a narysuje i przedstawię schemat.
Postaram się odpowiadać jak najszybciej.
- michuchu
- Kontakt:
Oto obrazek, o którym wspomniałem. (obrazek nie mój, znaleziony gdzieś, kiedyś w internecie)michuchu pisze:Mam w domu jeden obrazek z przykładowym schematem połączeń elektrycznym (postaram się go tu zamieścić).

Jak widać na powyższym obrazku wystarczy jednak jeden przycisk aby ustawić drogę przebiegu. Przyciski od 1 do 6 odpowiadają za ustawienie drogi przejazdu ze szlaku na poszczególne tory stacyjne od 1 do 6. Cewki Z1 do Z5 odpowiadają napędom zwrotnicowym, natomiast zestyki kontrolne są zestykami dodatkowych przekaźników odzwierciedlających położenie zwrotnicy. Dzięki wykorzystaniu zestyków tych przekaźników będzie ustalać całe drogi przebiegumichuchu pisze:W tym drugim przypadku będziesz musiał użyć raczej dwóch przycisków (a nie jednego - chociaż może jednym też się da - nie wiem). Jeden na początku drogi przebiegu, drugi na końcu.
...ale małymi literami też jakoś potrafisz...darg pisze:Piszę WIELKIMI LITERAMI BO MAM NIEDOWŁAD LEWEJ RĘKI, ale mogę małymi
nara
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2008, 09:26 przez michuchu, łącznie zmieniany 1 raz.
- darg
- Kontakt:
Piszę WIELKIMI LITERAMI BO MAM NIEDOWŁAD LEWEJ RĘKI, ale mogę małymiArturSch pisze:Wytłumacz nam darg dlaczego Ty cały czas KRZYCZYSZ
nara
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2008, 09:23 przez darg, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Wytłumacz nam darg dlaczego Ty cały czas KRZYCZYSZ 
Pisanie WIELKIMI literami oznacza KRZYK

Pisanie WIELKIMI literami oznacza KRZYK

- darg
- Kontakt:
HEJ!!! PO CO MA KIEDYŚ WJECHAĆ POCIĄG NA NIECZYNNY TOR, KTÓRY JEST ZAROŚNIĘTY ZIELSKIEM (JA DOPIERO PROJEKTUJĘ MAKIETĘ STACJI W TUCHOLI I JAK ROZUMIEM-może źle-modelarstwo ma polegać na jak najwierniejszemu odtworzeniu rzeczywistej stacji w dniu dzisiejszym-z tym zielskiem. JEŚLI MOŻNA TO ZROBIĘ NA FORUM NOWY TEMAT O BUDOWIE TEJ MOJEJ MAKIETY . DZIĘKI WSZYSTKIM ZA UWAGĘ.NARAmichuchu pisze:Jak już się bawisz w kabelkologię, to podłącz i ten rozjazd. Nigdy nie wiadomo, kiedy ci się odwidzi i będziesz chciał na tą bocznicę wjechać pociągiem.
Pozdrawiam,
Michał
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2008, 19:46 przez darg, łącznie zmieniany 1 raz.
- michuchu
- Kontakt:
Na to pytanie sam powinieneś sobie odpowiedzieć. Możesz mieć przypisaną parę przycisków do każdego napędu zwrotnicowego, albo nastawiać całe drogi przebiegów. Generalnie przy małej ilości rozjazdów - można mieć przyciski dla każdego rozjazdu, natomiast przy dużej ilości rozjazdów warto pomyśleć o nastawianiu całej drogi przebiegu.darg pisze:*1*CZY STEROWAĆ Z PULPITU KAZDĄ ZWROTNICĘ PO KOLEI (JAK NA STACJI) CZY POŁĄCZYĆ STEROWANIE TWORZĄC JEDNYM PRZYCISKIEM GOTOWĄ DROGĘ WJAZDU NP. NA KONKRETNY TOR NA STACJI
W tym drugim przypadku będziesz musiał użyć raczej dwóch przycisków (a nie jednego - chociaż może jednym też się da - nie wiem). Jeden na początku drogi przebiegu, drugi na końcu. Mam w domu jeden obrazek z przykładowym schematem połączeń elektrycznym (postaram się go tu zamieścić). W tym przypadku na pewno będzie potrzebny przekaźnik dla każdego napędu, którego styki będą odzwerciedlały położenie rozjazdu. Dzięki wykożystaniu zestyków tych przekaźników będzie można ustalać całe drogi przebiegu za pomocą dwóch przycisków.
Swoją drogą to drugie rozwiązanie też jest stosowane na stacji.darg pisze:KAZDĄ ZWROTNICĘ PO KOLEI (JAK NA STACJI) CZY POŁĄCZYĆ STEROWANIE TWORZĄC JEDNYM PRZYCISKIEM GOTOWĄ DROGĘ
Jak już się bawisz w kabelkologię, to podłącz i ten rozjazd. Nigdy nie wiadomo, kiedy ci się odwidzi i będziesz chciał na tą bocznicę wjechać pociągiem.darg pisze:*2* CO ZROBIĆ Z OBECNIE NIECZYNNYMI (ZAROŚNIĘTE TRAWĄ) TORAMI NA STACJI, KTÓRĄ CHCĘ ODWZOROWAĆ NA MAKIECIE-mogę zbudować np. ze zwrotnicami bez przełączania ?-skoro niby nic tam nie jeździ???
Pozdrawiam,
Michał
- darg
- Kontakt:
DZIĘKI ZA ODP.oelka pisze:W rzeczywistości są pewne uzależnienia i drogi przebiegu, które ustawia się jednym naciśnięciem przycisku na pulpicie. Aby nie powodować sytuacji prowadzących do wypadku.
Miałem tak kiedyś zrobione NA ZWYKŁEJ KLAWIATURCE BTTB z dodatkowym światełkiem przed klawiszem PALIŁA SIĘ LAMPKA NA KTÓRY TOR BYŁY USTAWIONE ZWROTNICE ************CO Z 2 PYTANIEM??? nara!
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2008, 14:39 przez darg, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
W rzeczywistości są pewne uzależnienia i drogi przebiegu, które ustawia się jednym naciśnięciem przycisku na pulpicie. Aby nie powodować sytuacji prowadzących do wypadku.darg pisze:*1*CZY STEROWAĆ Z PULPITU KAZDĄ ZWROTNICĘ PO KOLEI (JAK NA STACJI) CZY POŁĄCZYĆ STEROWANIE TWORZĄC JEDNYM PRZYCISKIEM GOTOWĄ DROGĘ WJAZDU
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2008, 13:42 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
- darg
- Kontakt:
Witam
mam też pytanie:
*1*CZY STEROWAĆ Z PULPITU KAZDĄ ZWROTNICĘ PO KOLEI (JAK NA STACJI) CZY
POŁĄCZYĆ STEROWANIE TWORZĄC JEDNYM PRZYCISKIEM GOTOWĄ DROGĘ WJAZDU NP. NA KONKRETNY TOR NA STACJI
*2* CO ZROBIĆ Z OBECNIE NIECZYNNYMI (ZAROŚNIĘTE TRAWĄ) TORAMI NA STACJI, KTÓRĄ CHCĘ ODWZOROWAĆ NA MAKIECIE-mogę zbudować np. ze zwrotnicami bez przełączania ?-skoro niby nic tam nie jeździ???
mam też pytanie:
*1*CZY STEROWAĆ Z PULPITU KAZDĄ ZWROTNICĘ PO KOLEI (JAK NA STACJI) CZY
POŁĄCZYĆ STEROWANIE TWORZĄC JEDNYM PRZYCISKIEM GOTOWĄ DROGĘ WJAZDU NP. NA KONKRETNY TOR NA STACJI
*2* CO ZROBIĆ Z OBECNIE NIECZYNNYMI (ZAROŚNIĘTE TRAWĄ) TORAMI NA STACJI, KTÓRĄ CHCĘ ODWZOROWAĆ NA MAKIECIE-mogę zbudować np. ze zwrotnicami bez przełączania ?-skoro niby nic tam nie jeździ???
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2008, 13:28 przez darg, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tak, w przypadku diod LED oraz żaróweczek - jak najbardziej (klawisz w klawiaturce postawiony na sztorc). Natomiast ja mówiłem o sygnałach kształtowych gdzie jest konieczny ruch mechanizmu.lucero pisze:... wszak jakoś diody muszą świecić

To są PRZEłączniki utrzymujące cały czas napięcie na jednej z dwóch możliwych końcówek - nadają się do przełączania sygnalizacji świetlnej ale tylko dwóch kolorów (przełącznik ma dwa położenia). Co z bardziej skomplikowanymi sygnałami220w pisze:Tu jednak wklejam zdjęcie włącznika tak dla zachęty.

-
- Kontakt:
[quote="solar"]Witam!
A może Koledzy 220w i Lucero zastanowicie się nad przełącznikami impulsowymi?
Toz wlasnie po to piszemy na forum aby dostac np taki kierunek. Wedlug mnie ciekawe i do rozwazenia
A może Koledzy 220w i Lucero zastanowicie się nad przełącznikami impulsowymi?
Toz wlasnie po to piszemy na forum aby dostac np taki kierunek. Wedlug mnie ciekawe i do rozwazenia
- solar
- Kontakt:
Witam!
A może Koledzy 220w i Lucero zastanowicie się nad przełącznikami impulsowymi? Np. takimi , a Tu dokładniej pokazany (podane parametry elektryczne). Ja podobnych użyłem do swojego pulpitu, zamiast klawiaturek do sterowania napędami podmakietowymi (czas trwania impulsu - podawania napięcia na cewkę napędu - zależy od tego jak długo trzymam przycisk). Przełączniki impulsowe (o takich lub zbliżonych gabarytach i parametrach elektrycznych) można też kupić na Allegro.
Pozdrawiam
Robert
A może Koledzy 220w i Lucero zastanowicie się nad przełącznikami impulsowymi? Np. takimi , a Tu dokładniej pokazany (podane parametry elektryczne). Ja podobnych użyłem do swojego pulpitu, zamiast klawiaturek do sterowania napędami podmakietowymi (czas trwania impulsu - podawania napięcia na cewkę napędu - zależy od tego jak długo trzymam przycisk). Przełączniki impulsowe (o takich lub zbliżonych gabarytach i parametrach elektrycznych) można też kupić na Allegro.
Pozdrawiam
Robert
-
- Kontakt:
Ja nie jestem za klawiaturami moim zdaniem można zrobić łatwiej i taniej systemy zmieniające polaryzacje(kierunek płynięcia prądu).
Jako młody elektronik zapytałem o to na elektrodzie, i sam nie wiem jak wcześniej nie mogłem pomyśleć o takim rozwiązaniu.
Jeśli ktoś jest zainteresowany zabawom w lutowanie to jestem wstanie przestawić schematy połączeń.
Tu jednak wklejam zdjęcie włącznika tak dla zachęty.

dla zachęty cena około 1-2 zł.
Jako młody elektronik zapytałem o to na elektrodzie, i sam nie wiem jak wcześniej nie mogłem pomyśleć o takim rozwiązaniu.
Jeśli ktoś jest zainteresowany zabawom w lutowanie to jestem wstanie przestawić schematy połączeń.
Tu jednak wklejam zdjęcie włącznika tak dla zachęty.

dla zachęty cena około 1-2 zł.
-
- Kontakt:
Wlasnie nie wiem czy te klawiaturki Roco umożliwiają impuls czy tez nie, dla pewności może zakupie TilligaArturSch pisze:Ważne by po puszczeniu klawisza/guzika prąd przestał płynąć bo elektromagnes zasilany bez przerwy, grzeje się i może doprowadzić do uszkodzenia (stopienia) obudowy mechanizmu.
Co do semaforów, nawiązując do części wypowiedzi, to jednak rozumiem ze ma być prąd stały, wszak jakoś diody muszą świecić
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2008, 21:40 przez lucero, łącznie zmieniany 2 razy.