Moje skrzynki - WT

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Moje skrzynki - WT

Post autor: Kilkujadek »

No sie widzi !! Epoki - od późny Gierek do Mazowiecki, a nawet wczesny Buzek :mrgreen:
Siatka z pończochy ??
WT
Kontakt:

Post autor: WT »

Dawno nie pisałem, bo i nie było specjalnie o czym - nawet nie znalazłem czasu na wyprawę do Poznania..

Nie znaczy to jednak, że całkiem próżnowałem. Pracowałem nad technologią wykonania takiego czegoś:
Obrazek Obrazek Obrazek
Jak Wam się to widzi? Można zgadnąć, co autor miał na myśli?
(Niedoróbki lakiernicze poprawię po postawieniu całości.)

Dostałem wreszcie sławetnego Fallera 766. Nie jest nawet taki zły - po Waszych komentarzach oczekiwałem większej orgii kolorystycznej.

Zatem dłubię sobie powoli...
Ostatnio zmieniony 06 lis 2008, 11:01 przez WT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

I o to chodzi. Transport musi miec zatrudnienie !!
Kilkujadek
Kontakt:

WT pisze:...grunt sprzedano prywatnemu inwestorowi, który chyba planuje w tym miejscu budowę placu składowego na jakieś tajemnicze coś.
Tylko żeby nie wyszło z tego coś w rodzaju Cukrowni Glinojeck (typowy nonsens PRL - największa w Europie) w okolicy której tylko żytko daje sobie radę :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008, 10:08 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

Za pijaństwo odebrano rolnikowi prawo jazdy na talerze latające, a ziemię odrolniono (z dyskretną pomocą Andrzeja L.) i grunt sprzedano prywatnemu inwestorowi, który chyba planuje w tym miejscu budowę placu składowego na jakieś tajemnicze coś.

Właściwie, to nie ma wiele do pokazania, bo robota idzie powoli, ale przypominam się Wam, aby rozwiać wszelkie złudzenia, że przestałem psuć drewno i karton ;)
Położyłem trochę maty trawiastej. Ma ona pełnić rolę podkładu pod elektrostatyczną trawę "sianą". Stąd takie ostre kontrasty - chciałbym, żeby po posianiu trawy widać było te bardziej wilgotne miejsca. Po stronie północnej (obok byłego pola) jest wzgórze, które chcę obsadzić krzakami i może niskimi drzewkami liściastymi - ot, taki niby młodnik. Na południu będzie łąka z kępkami wyższej roślinności.
Ponadto podsypałem torowisko. Może jeszcze pobawię się z jego barwą, a może nawet już nie...

Wybaczcie podłe zdjęcia, ale wobec niedostępności słońca, robiłem fotki z lampą lub przy sztucznym oświetleniu:
Obrazek Obrazek

Kombinuję dalej, no i czekam na paczkę z legendarną matą sTTandardową. Jak ją położę, to dam lepsze zdjęcia.

Pozdrawiam,
Waldek
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008, 10:07 przez WT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Post autor: Zbyszek Zajner »

Grzegorz TT pisze: Bronowanie już niekoniecznie ....
Bronowanie wykonywało się pod kątem do grzbietów odwróconych skib w celu wyrównania powierzchni przed siewem. Teraz się już tego nie stosuje gdyż są agregaty siewne lub agregaty do siewu bezpośredniego (w ściernisko). :P
Ostatnio zmieniony 31 sie 2008, 17:58 przez Zbyszek Zajner, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

WT pisze:...specjalnie starałem się powykrzywiać, żeby sztucznej równoległości nie wprowadzać
Orka zawsze jest równoległa do jakiegoś punktu odniesienia którym zazwyczaj jest miedza. Bronowanie już niekoniecznie ale po nim pole jest znacznie równiejsze niż to które wykonałeś.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2008, 18:35 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

He, a ja specjalnie starałem się powykrzywiać, żeby sztucznej równoległości nie wprowadzać. Widocznie przesadziłem :) Dzięki za sprowadzenie na ziemię (nomen omen) :mrgreen:
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Obstawiam 4 i pół promila i latający talerz w charakterze ciągnika :mrgreen: Jakby je tak poprostować, te bruzdy, żeby nie latały z jednej w drugą to pod kartofel by się nadało.... Grzebieniem - byle by miał równe i wszystkie zęby !! - w miękkim materiale się dobrze robi. Ja to chyba w szpachli rzeżbiłem. Potem trza posypać.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

No to wygląda jak pole po bronowaniu :) tylko wystającego rżyska brakuje do kompletu

pozdrawiam
Paweł
Kilkujadek
Kontakt:

Jak wyrównasz te bruzdy to ujdzie za bronowane ale...
najnowsze zalecenia sTTandardu będą mówiły o wykonaniu zieleni "wczesne lato".
Ja bym na Twoim miejscu zaorał, porobił redliny (z tektury falistej „drobnej”) i posadził ziemniaki. ;)
WT
Kontakt:

To tylko kobyła się ochwaciła :mrgreen:

Co do warsztatów, to zamierzam sie pojawić w sobotę, bo jutro chyba nie zdążę, chociaż...
Kilkujadek
Kontakt:

WT pisze:Wakacyjną przerwę odrobiłem w polu...
:shock: Takiego pola to ja jeszcze nie widziałem. Gość musiał mieć ze 4 promile żeby tak zaorać :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 09:08 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Mam nadzieję, że przyjedziesz na warsztaty i pokażesz nam swoje moduły.
WT
Kontakt:

Wakacyjną przerwę odrobiłem w polu:
Obrazek
Wziąłem się za podsypywanie tłucznia. Na razie idzie mi średnio, ale chyba nabieram wprawy...
Ostatnio zmieniony 28 sie 2008, 15:11 przez WT, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”