tomdar pisze:Czyli to że jest dekoder, nie zmniejsza ilości kabli.
zaczynam rozumiec
jedne kable do dekoderów zwrotnic, jedne kable do dekoderów semaforów, ..... Czysą jakieś źródła książkowe, czy trzeba szukać na takich właśnie forach?
Początki z DCC, za dużo informacji... Pomocy!
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Re: Początki z DCC, za dużo informacji... Pomocy!
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Gbbsoft pisze:Tu chyba popełniasz pewien błąd. Masz generalnie takie urzadzenia DCC:tomdar pisze:...do bostera. Dalej gdzie? z bostera leci kabelkami na kazdy rozjazd, semafor, itd, oraz na tory na których latają kolejki (sztuk kilka)??? Wtedy każde z akcesorii ma swoj dekoder?
- dekoder lokomotywy (przeważnie 1 dla każdej lokomotywy)
- dekoder do urządzeń/zwrotnic (przeważnie od 6 do 8 wyjść, co daje 6-8 urządzeń na dekoder albo 3-4 zwrotnic na dekoder)
Więc nie prawdą jest, że każda zwrotnica ma swój dekoder. Z drugiej strony istnieje takie rozwiązanie (która np: ja posiadam), że pod zwrotnicą (ROCO z gumą) jest JEDEN dekoder - rozwiązanie drogie, ale bardzo wygodne.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Gbbsoft pisze:Dużo pytań - dużo odpowiedzi...tomdar pisze:zapomniałem jeszcze o tym!
Taki sobie np rozjazd ma 3 kabelki. z bostera wtedy leci wtedy 1 kabel do dekodera zwrotnicy a z niego do samej zwrotnicy 3 kable?
Czy np w tym programie gbbkolejka (niezdążyłem jeszcze go poznać) da się zrobić sekwencję np zielone światło na semaforze porusza pociąg, zmienia na danym torze odpowiednią zwrotnicę itd...
z góry dzięki za odpowiedzi.
pozdrawiam znad morza.
Z boostera lecą 2 kable do dekoderów zwrotnic (do wszystkich dekoderów te same 2 kable z sygnałem DCC i dodatkowe 2 kable z zasilaniem - ale mogą być także 2 te same kable z sygnałem DCC do obu rzeczy). Z tego dekodera wychodzą (przykładowo) 9 kabli: 1 wspólny i 8 do 4 zwrotnica. Więc bierzesz 1 kabel wspólny i 2 kable i to są twoje 3 kable do zwrotnicy.
Między GbbKolejką a boosterem muszą być (jedno z 2 rozwiązań)
a) program DDW, który robi za centralkę
b) centralka Roco/Lenz i interfejs LI101F/LIUSB
Można, ale do tego jest potrzebna informacja zwrotna. Bo o ile uruchomić lokomotywę jest łatwo i tyle zatrzymać ją w wyznaczonym miejscu jest trudniej i bez informacji, że przyjechała w "pewne" znane okolice miejsca docelowego, jest to niezmiernie trudne.Czy np w tym programie gbbkolejka (niezdążyłem jeszcze go poznać) da się zrobić sekwencję np zielone światło na semaforze porusza pociąg, zmienia na danym torze odpowiednią zwrotnicę itd...
PS. Jak znasz świat, to nigdy nie znajdziesz jednego rozwiązania dla kazdego problemu, stąd może twój zawrót głowy - spokojnie - trzeba trochę poczytać, pogłówkować, popytać - będzie łatwiej...
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
tomdar pisze:zapomniałem jeszcze o tym!
Taki sobie np rozjazd ma 3 kabelki. z bostera wtedy leci wtedy 1 kabel do dekodera zwrotnicy a z niego do samej zwrotnicy 3 kable?
Czy np w tym programie gbbkolejka (niezdążyłem jeszcze go poznać) da się zrobić sekwencję np zielone światło na semaforze porusza pociąg, zmienia na danym torze odpowiednią zwrotnicę itd...
z góry dzięki za odpowiedzi.
pozdrawiam znad morza.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Początki z DCC, za dużo informacji... Pomocy!
tomdar pisze:witam, wytargałem z piwnicy, stara makieta tt'ki ze sterowaniem analogowym. Chce rozbudować to i przerobić na DCC.
Powiedzmy, że komputer będzie kontrolerem czyli jakiś program (np: gbbkolejka). sygnał leci z kompa przez rs232 albo usb do bostera. Dalej gdzie? z bostera leci kabelkami na kazdy rozjazd, semafor, itd, oraz na tory na których latają kolejki (sztuk kilka)??? Wtedy każde z akcesorii ma swoj dekoder? Ja to tak rozumiem, że z kompa przez bostera adres leci do wlasciwego dekodera. Reasumując, muszę kupić bostera i dekodery do koażdego "czegoś". Jak zasilane jest to, bo wyczytałem że FZ1 chowam do szafy?
Gdzie można znaleźć jakieś normalnie opisany przez 1 osobe od poczatku do konca sposób przejscia na dcc albo założenia takiego sterowania, bo po pzejrzeniu kilku stron, czacha zaczyna dymić. Każdy wie jak robic i ilu ludzi tyle rozwiązań.