Parowóz z Wolsztyna w Bydgoszczy 22/23.08

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Re: Parowóz z Wolsztyna w Bydgoszczy 22/23.08

Post autor: Marcin »

Tu już o tym pisałem.

Wysłany: 19 Sierpień 2008, 12:12

--------------------------------------------------------------------------------

Właśnie dzwoniłem do Wolsztyna i rozmawiałem z maszynistą, który miał jechać parowozem z tym pociągiem do bydgoszczy. Przejazd jest z nieznanych przyczyn odwołany. Więc nie zobaczę parowozu na moście w Bydgoszczy-Fordonie
Ołgierd
Kontakt:

Post autor: Ołgierd »

W informacji PKP raczej nieprędko się dowiesz czegoś o tym pociągu ;)

Z tego co wiem, to impreza miała (i nadal chyba ma) być promocją reaktywowanej linii kolejowej. Linia odżywa dzięki staraniom i w znacznej mierze za kasę sejmiku wojewódzkiego i stąd też wyszedł pomysł tej imprezy, więc PKP na dworcu w Bydgoszczy raczej nic nie powie na ten temat, skoro sam pomysłodawca milczy.

Można chyba bez większego ryzyka przypuszczać że kasa na parowóz "promocyjny" miała być z sejmiku i od szczęśliwego zwycięzcy przetargu. Sytuacja jest jednak taka, że przetargu nie dało się tak prosto rozstrzygnąć i po prostu wskazać tańszą ofertę. Za wcześnie więc przesądzać kto wygrał i kto przegrał.

Teraz (zgodnie z przepisami) sejmik musi zaproponować podpisanie umów "ramowych" obu startującym (Arriva PCC i PKP PR), a o tym kto do końca tego roku będzie faktycznie jeździł i potem każdego roku z osobna od nowa) mają decydować dodatkowe negocjacje. Trudno więc ustalać dzień imprezy, skoro nie wiadomo kogo ona będzie promować (a więc za czyją kasę się odbędzie) i co będzie promować, bo na razie nie wiadomo od kiedy faktycznie trasa odżyje (na pewno nie od 20 sierpnia ani 1 września, no może 15 września jest bardziej prawdopodobny ale tylko troszeczkę). Na razie jest cisza nawet w sprawie umów "ramowych" a co dopiero w sprawie dodatkowych negocjacji :evil:

W kazdym razie raczej nikt się na nikim nie "mści". Jak ktoś da kasę, to Cargo parowóz podstawi, choćby Arrivie :mrgreen:
Jak coś będę wiedział, dam znać w tym wątku
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

Próbowałem się dzisiaj dowiedzieć czegoś o tym pociągu dzwoniąc wielokrotnie na informację kolejową w Bydgoszczy.
Ponieważ pytanie było o nietypowy pociąg, więc oczywiście nikt nic nie wiedział na jego temat. Obiecano mi, że się dowiedzą i że mam oddzwonić po kwadransie. Oczywiście po tych kilkunastu minutach, gdy udało mi się dodzwonić do informacji drugi raz, nadal nic nie wiedzieli, więc dali mi kolejne 15 minut czasu....
no a potem mimo kilkudziesięciu prób w ogóle nie udało mi się już doddzwonić, więc się poddałem i niczego nie dowiedziałem :(
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

:oops:
Mimo wszystko szkoda.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Mariusz pisze:Skoro PKP przegrały to parowoza nie budziet.
Cargo bedzie sie mscilo za Przewozy Regionalne? :D

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 23 sie 2008, 09:01 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Skoro PKP przegrały to parowoza nie budziet.
Ołgierd
Kontakt:

Z racji tego, że sprawa rozstrzygnięcia przetargu się odwleka (patrz dział o kolei 1:1 w zakładce o Arrivie) to i o imprezie na razie cicho :/
Dotychczas jedyne, co wydawało się prawdopodobne, to to, że wolsztyński skład retro pociągnie Ok1. czy do tego dojdzie, czy coś innego przyjedzie i kiedy - sie dopiero okaże. Na razie ze strony sejmiku, który imprezę zapowiadał, cisza. Jak coś powiedzą, to dam tu znać...
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

Witam,
Czy przejazd parowozu w tych dniach na tej trasie jest aktualny?
Czy znane są godziny przejazdu pociągu retro?
Pozdrawiam,
Michał
Ołgierd
Kontakt:

Parowóz z Wolsztyna w Bydgoszczy 22/23.08

Z informacji rozsyłanej dziś do mediów:

" Promocja ponownie uruchomionej linii odbędzie się 22 i 23 sierpnia. W tych dniach trasą przejedzie skład złożony z wagonów retro, prowadzony przez zabytkowy parowóz wypożyczony z Parowozowni Wolsztyn w Wielkopolsce. Dla uczestników kolejowej wycieczki przez lasy i pola, a także wsie, miasta i miasteczka tej części regionu zaplanowano między innymi festyn w bydgoskim Fordonie. Jego głównymi atrakcjami będą cuda techniki kolejowej sprzed prawie stu lat"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”