Pytania dotyczące budowy makiety...raz jeszcze :)

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Pytania dotyczące budowy makiety...raz jeszcze :)

Post autor: ArturSchŁ »

lucero pisze:... nadają sie one do napędów nad makietowych?
Mechanizmy elektromagnetyczne do rozjazdów lub sygnalizacji to po prostu 2 elektromagnesy z jednym rdzeniem, który dzięki przepuszczeniu prądu przez jeden lub drugi elektromagnes (cewkę) powoduje ruch rdzenia w jedną z dwóch dozwolonych pozycji.

Do przerzucenia wystarczy krótki impuls (ok sekundy). Stąd KAŻDY łącznik chwilowy (guzik/klawisz/przekaźnik) jest w stanie prawidłowo współpracować z mechanizmami elektromagnetycznymi, a także z silniczkowymi (pod makietowymi).
Ważne by po puszczeniu klawisza/guzika prąd przestał płynąć bo elektromagnes zasilany bez przerwy, grzeje się i może doprowadzić do uszkodzenia (stopienia) obudowy mechanizmu.
lucero
Kontakt:

Post autor: lucero »

Może ten temat pociągniemy dla celow dydaktycznych dla kazdego :)

Ja mam podstawowe pytanko dotyczace klawiaturek. Pomimo DCC zdecydowalem, iz latwiej bedzie mi jednak pozostac przy "analogowym" sterowaniu zwrotnicami, semaforami itd

Kiedys uzywalo sie klawiaturek Tilliga, teraz czytalem ze to przezytek, ale jako, iz sa dalej w sprzedazy moge ich uzyc dla celow malo profesjonalnego pulpitu. Jakie sa inne mozliwosci klawiaturkowe, znalazlem jeszcze Roco 10521, nadaja sie one do napedow nadmakietowych?
Furia
Kontakt:

Post autor: Furia »

Wiesz, dobrze jak trochę więcej zmieścisz na tej mijance niż jednego loka;)
Obrazek
Czy masz miejsce na taki układ?
Kolejna sprawa. Widziałem że budujesz w TT-Cad'zie układ szynami firmy BTTB (są to tak zwane "rurki"), które jakością nie grzeszą. Ale jak trafisz na tory w całkiem niezłym stanie, to możesz ćwiczyć na tym wiele umiejętności modelarskich ;)
Potrafisz lutować kabelki i znasz podstawy elektryki? Jeśli tak to możesz jeszcze ten układ torowy fajnie wzbogacić. Robiąc odcinki izolowane na np. bocznicach, czy torach mijanki zwiększysz możliwości zabawy. Pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony 24 sie 2008, 15:05 przez Furia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Wojtekkon pisze:niezbyt skomplikowany o wymiarach 130x70 i daj tu na forum. :)
To jest możliwe, lecz schemat będzie się opierał na torach łukowych Tillig'a - w tym przypadku - o promieniu R=310, większe się nie zmieszczą w postaci pętli. Chyba, że planujesz "torty" 3x 130x70, a to zmienia postać rzeczy...

Odpowiedz na e-maila, którego Ci wysłałem z zapytaniem, a prześlę załacznik ze schematem w TT-Cad'zie dla Ciebie.
220w pisze:TTcad to naprawdę fajny program
Także uważam go za świetny program pomocny przy tworzeniu projektów makiet !! Ukłony dla Kol. Tadeusza !!

Pozdrawiam
Robert
220w
Kontakt:

Post autor: 220w »

Czy o to chodziło z mijanką ??
Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 sie 2008, 08:33 przez 220w, łącznie zmieniany 1 raz.
Furia
Kontakt:

Post autor: Furia »

Schemat okej, ale zrób z tej jednej bocznicy mijankę. Poza tym fajną sprawą są strefy izolowane, nie ma problemów z ich zrobieniem. Mogę Ci zrobić schemat połączeń elektrycznych, same banały. Sam poradzisz sobie z pulpitem sterowniczym. Powodzenia;)
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

220w pisze:Proszę oto schemat...
a mnie on też wygląda na rurko-zgodny. Może jakieś bardziej dokładne "zdjęcie"?
220w
Kontakt:

Proszę oto schemat, jeśli chcesz mogę przesłać na e-maila w innej formie będziesz mógł sobie sprawdzić ilość torów.
Obrazek

Proszę starszych jednak o sprawdzenie poprawności zamontowanych torów zasilających, bo robiłem projekt na szybko i nie miałem czasu sprawdzić.
lucero
Kontakt:

Post autor: lucero »

Wojtekkon pisze:Skoro robiłeś to zrób mi jakiś niezbyt skomplikowany o wymiarach 130x70 i daj tu na forum. :)
To jestem zrobić w stanie nawet ja :) wiec jak chcesz to daj mi swoje wymagania na PW i coś zdziałamy

Co do dzielenia tortu na segmenty to u mnie nie wchodzi to w gre- dam znać jak poradziłem sobie z tym problemem, na razie czekam na główną przesyłkę torowa wiec na pytania przyjdzie jeszcze czas :)
Ostatnio zmieniony 23 sie 2008, 23:03 przez lucero, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtekkon
Kontakt:

Post autor: Wojtekkon »

Skoro robiłeś to zrób mi jakiś niezbyt skomplikowany o wymiarach 130x70 i daj tu na forum. :)
220w
Kontakt:

TTcad to naprawdę fajny program, jak wstawisz pierwszy punkt zaczepienia to potem jest już z górki, poza tym wszystko masz opisane łuki, odcinki proste, itd.
Nie wiem, z czym można mieć tu problem.
Zacznij od budowy prostego kółka, jak to ci wyjdzie to łap się za coś trudniejszego.
Ja nauczyłem się go posługiwać w godzinę i zdarzyło się budować makiety 8x8m(choć i tak pewnie nigdy nie powstaną).
Wojtekkon
Kontakt:

Możesz mnie zbanować/ wyrzucić ale ja jednak dalej proszę o takie wykonanie z opisem. Samemu nie poradze sobie narazie z tym programem nawet z dzialem"pomoc".
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Proponuję użyć programu naszego kolegi Tadeusza (np stąd) i wybrać tory modelowe, a wtedy sam zbudujesz to co Tobie najbardziej odpowiada.

Powodzenia.
Wojtekkon
Kontakt:

A mógłbyś stworzyć dla mnie podobny układ tylko na nowych torach, bo właśnie widzę, że rurki odradzacie a po rysunku tego niestety nie umiem poznać narazie :( Będę bardzo wdzięczny :)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Tylko, że ten układ jest na starych torach (rurkach) a w szczególności na starych rurkowych rozjazdach. Dziś preferujemy tory modelowe, których rozjazdy są łagodniejsze od BTTB - co za tym idzie, nie uda Ci się (na modelowych) odtworzyć tego układu.

Na rurkach niektóre (z nowych) wagony i lokomotywy nie pojeżdżą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”