Pytania dotyczące budowy makiety...raz jeszcze :)

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Wojtekkon
Kontakt:

Re: Pytania dotyczące budowy makiety...raz jeszcze :)

Post autor: Wojtekkon »

Wykorzystam do swojej tą ze str. 27"Moorbach"
Jako, że jestem początkującym proszę kogoś o podanie dokładnej ilości i rodzajów torów do właśnie tego projektu i co z elektryki będzie mi potrzebne (narazie chciałbym wykonać układ torów na mojej makiecie wraz z elektryką a potem kiedyś jak będzie kasa dokupić tabor i dorabiać otoczenie). Chyba każdy z was jak zaczynaliście potrzebował pomocy, więc błagam pomóżcie. Może jak będę noobem przy 1 makiecie to przy drugiej będzie lepiej i już będę mógł wykonać ją samodzielnie.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 sie 2008, 11:37 przez Wojtekkon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

Wojtekkon pisze:Czy ktoś taki jak ja jest w stanie zmontować pulpit............. czy potrzebna jest do tego skomplikowana wiedza o elektronice??
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi...
Ty musisz wiedzieć co chcesz osiągnąć...
Czy chcesz mieć skomplikowany układ z zabezpieczeniem ruchu, obsługą świateł semaforów, odcinkami izolowanymi, itd., czy prosty układ podzielony tylko na kilka odcinków izolowanych, a może nawet i bez tego. Jak nie określisz swoich wymagań konkretnie, to nikt ci tu jednoznacznie na to pytanie nie odpowie.
Zobacz na tą prostą makietę i jej pulpit.
Równie dobrze tą makietę można by obsłużyć dosłownie dwiema klawiaturkami bez używania przekaźników, ale wówczas osiągamy zupełnie inny efekt końcowy.
Tutaj masz przykład zastosowania przekaźnika BTTB.
Najlepsze przykłady prostych makiet, a co ważniejsze obwodów elektrycznych do tych makiet znajdziesz pod tym linkiem.
----------------
Pozdrawiam,
Michał
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Jeśli ten pulpit ma obsługiwać makietę zasilaną analogowo to wystarczą Ci zwykłe klawiaturki BTTB, jeśli w DCC będziesz miał jeden manipulator do wszystkiego.
Wojtekkon
Kontakt:

Dzięki solar. Mam jeszcze jedno...no moze nie koniecznie jedno ale na pewno istotne.
A więc: Czy ktoś taki jak ja jest w stanie zmontować pulpit, czy są do tego jakieś poradniki(ja osobiści znalazłem tylko relacje z budowy, z których nic nie rozumiem)/ czy potrzebna jest do tego skomplikowana wiedza o elektronice??
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Wojtekkon pisze:Tylko mam problem, bo w HO to wiem jakie tory są dobre i za dobrą cenę a w TT nie wiem, które wybrać.
Sprawdz tuTu
i jeszcze Tu
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

W TT nie ma zbytniego wyboru- są jedyne słusze od Tilliga. Oczywiście modelowe
Wojtekkon
Kontakt:

Niestety wymiary znowu uległy negocjacji, tym razem ostatecznej bo wybieram się do marketu po płytę wiórową 150x100. Tylko mam problem, bo w HO to wiem jakie tory są dobre i za dobrą cenę a w TT nie wiem, które wybrać.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Zrób jakąś mniejszą makietę np tak jak mówisz 130x70 i w pewnych miejscach w torowisku wstaw rozjazdy. Potem jak będziesz miał chęć na więcej to sobie dobudujesz drugi ttort i przypasujesz do pierwszego.
Wojtekkon
Kontakt:

Lucero uważam to samo. Przetrząsnąłem juz wiele forów ale i tak dalej nie wiele wiem. Przydało by się jakieś czasopismo w stylu "abc modelarstwa kolejowego". Ja osobiście zmieniłem zdanie odnośnie rozmiarów, które jednak wynosić będą 130x70. Może to troche mało ale jak na początek wystarczy. Zakupie jakiś zestaw startowy i nauczę się wszystkiego na czymś małym np. szutrowania czy innych trudnych "rzeczy". No chyba, że warto na taką przestrzeń zaplanować coś w TTcadzie, bo już sam nie wiem doradzcie.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

lucero pisze:..jak na makiecie tortowej rzedu 2x3m spokojnie robić szczegóły w środkowej części :) np szutrować :)...
:idea: Podzielić makietę na segmenty tak jak się to robi z makietą modułową np. http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=31857#31857
Ostatnio zmieniony 22 sie 2008, 19:28 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
lucero
Kontakt:

Post autor: lucero »

Cóż ja zaczynam praktycznie od zera, przeczytałem już całe forum, ale nie powiem, aby pytań było mniej niż na początku, ale podchodzę do tematu ambitnie i chciałbym wiele, jak np ABC przed semaforami, zlozony układ torów z gorkami, tunelami itd :)

Na razie mam uklad z TT-Cada i plac budowy :) ktory zreszta tez stwarza pytanie jak na makiecie tortowej rzedu 2x3m spokojnie robic szczegoly w srodkowej czesci :) np szutrowac :)

O modelowanie terenu na razie nie wspominam :) o ABC i programowaniu tez :)
Wojtekkon
Kontakt:

Jakie wymiary będzie miała twoja makieta??
Ja planuje tak 2x2m.
rietzeTT
Kontakt:

Post autor: rietzeTT »

Ja też będę miał makietę. Mam swój wynajęty pokój, czyli kaciapek. Tylko szukam tory, która może poruszać cyfrowo.
Pozdrawiam
rietzeTT
Wojtekkon
Kontakt:

Ufff istnieją jeszcze ludzie życzliwi :)
Wielkie dzięki za pomoc. A tak odnosząc się do tego co napisałeś(coś w stylu po co robić zawieszone na ścianie). Otóż chodziło mi w tym wypadku o modułową kolejke :) bo torta sie tak nie da ;). Tak dokładniej chciałbym ją zawiesić na wysokości powyżej pasa. Ma to duże plusy, ponieważ takie pomieszczenie można jeszcze wykorzystać w innym celu i wtedy nie będą nam przeszkadzać "stoły" na środku pokoju.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Witamy.

Ad 1.
Tak, każdy. W myśl powiedzenia "jeden lepiej, drugi gorzej" ;)

Ad 2.
Elektrykę i "panel" (zwykle nazywa się to pulpitem ;) ) należy zmontować samodzielnie. W zestawie dostaniesz co najwyżej zasilacz z regulatorem prędkości, albo jakiś manipulator DCC (jeśli kupisz zestaw cyfrowy).

Ad 3.
No jak na początek chciałbyś samodzielnie budować tabor (bo chyba o to Ci chodzi), to ostrzegam, że plany należy sobie wykonać w większości przypadków samemu, a półfabrykatów itp. nie uświadczysz...

Ad. 4
Techno - hobby ( www.techno-hobby.pl )
Modelmania ( www.modelmania.com.pl )
Jaga ( www.modelarski.sold.pl )
Świat Kolejek ( www.swiatkolejek.pl )
Krzyś ( www.krzys.lublin.pl )

Ad. 5
Proszę o inny zestaw pytań. Zależnie od tego co Ty chcesz zrobić/osiągnąć. Na początek jakiś zestaw startowy nie jest głupim pomysłem - zawsze można go rozbudować, a w oparciu o niego zacząć robić jakiegoś prostego "torta"

Ad. 6
Właściwie tak, pod warunkiem, że mocowania nie będą przeszkadzały w łączeniu z innymi modułami. Ze względu na wymagane promienie łuków raczej w warunkach domowych wyłącznie w linii prostej... Tylko po co robić moduły do wieszania na ścianach ;) ??

Ad. 7
Nie istnieje coś takiego.
Ćwicz, próbuj, podglądaj.
Można spróbować np. poczytać i pooglądać materiały umieszczone na Martelu http://www.forum.martel.pl/dload.php?ac ... egory&id=2
i na stronie GBB http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... odelarskie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”