Całkiem przypadkowa wizyta w Kościerzynie zaowocowała ciekawymi zdjęciami aż dwóch gagarinów - ST44-992 i ST44-1102. W sumie to, że na stację zajdę, wiedziaem, nie byłem jedynie pewien tego, co tam zastanę. 992 stał na stacji a 1102 przyjechał by zostawić pociąg z "gruszkami" i następnie zabrać 992 do Gdyni.
Ponadto na stacji zastałem manewrującą SM42-395 (która przyjechała z osobowym 19:14 z Gdyni - zdjęcie robiłem aparatem tradycyjnym), SU42-523, SU42-524 i niewidoczny na zdjęciach SA101-003.
W Zajączkowie przez jakiś czas stały dwie SP42. SP42-056 i SP42-057. Dziś opuściły teren zakładu by udać się w swój ostsni kurs do Olsztyna. Zdjęcia nienajlepszej jakości, ale robiłem telefonem, nie wiedziałem o tym pociągu, który właściwie zaskoczył mnie w pracy na stanowisku (z okna widać stację). Zachciało mi się spojrzeć co się dzieje na stacji i zobaczyłem jak wjeżdża.
Ciekawe zestawienie numerów SP42 - 056 i 057. razem przyszły na służbę i razem z niej odchodzą...
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, 20:23 przez Garinol, łącznie zmieniany 2 razy.
Niezupełnie Robiłem aparatem tradycyjnym i cyfrowym na raz, a że podróżuję najczęściej w pojedynkę, więc braknie czasem rąk, jak chciałbym pokazać efekty pracy na forum.
Zdjęcia z 04.02.2009. Trafiłem przypadkiem na ET41-091 na próbnej jeździe, a przyszedłem by robić zdjęcia składom PPMT i wyładunkowi podsypki pod tory, jaką składują w Smętowie od jakiegoś czasu, podobnie jak w Pelplinie.
I jeszcze zdjęcie z 21.03.2009
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2009, 07:28 przez Garinol, łącznie zmieniany 1 raz.
W Pelplinie trwa budowa obwodnicy miasta. Tłuczeń pod budowę drogi dowozi Freightliner PL maszynami Class 66. Dotąd pojawiły się 66003, 66004 i 66006. Jak dla mnie nareszcie pojawili się w moich stronach i to w porze, w której mogłem zrobić zdjęcia. Tej lokomotywy jeszcze nie trafiłem, aż do teraz.
Class 66 w Smętowie (przelot)
W Pelplinie, mimo że sama stacja jest dość ponura i w okolicach jest raczej dość "fallout-owy" nastrój, można trafić na ciekawy motyw z ceglanym wiaduktem
Kolejno stacje: Smętowo, p.o. Kopytkowo, Stara Jania, Mirotki, Skórcz
Smętowo:
p.o. Kopytkowo:
Stara Jania:
Mirotki:
Skórcz:
Zdjęcia przebiegu linii. Ciekawostką jest, iż obok istniejącej linii znajdują się prace ziemne pod linię dwutorową. Wiadukty, mosty i inne obiekty są przygotowane pod dwutorową linię. Wzdłuż szlaku znajduję się też ruiny niewykorzystanych obiektów - wiaduktów. .
Stara wykolejnica na stacji Smętowo:
Brak pociągu...
Niestety historia tej linii została przerwana...
Ostatnio zmieniony 20 paź 2008, 08:22 przez Garinol, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio na mojej stacji trochę się działo. Między innymi remont blokady samoczynnej, który spowodował, że pociągi zatrzymywały się przy nastawni Sm1:
Pojawił się też on, którego nigdy dotąd nie upolowałem. Tym razem także miałem pecha, nie zdążyłem wbiec na nasyp i uciekł Freightliner PL prawie się u mnie nie pojawia...
...i tyle go widziałem:(
Rozpoczął się także remont wiaduktu. Wagony "lubanie" postawili na tor, na którym od dziesięcioleci nie stało nic:
Wózki motorowe WM15-5723 i WŻA10-864
Ostatnio zmieniony 10 paź 2008, 09:58 przez Garinol, łącznie zmieniany 1 raz.