BR86/TKt3 28, Tillig
Moderator: mod-Tabor
- womo
- Kontakt:
Re: BR86/TKt3 28, Tillig
Pozostaje wiec tylko miec nadzieje ze TILLIG bedzie cos z tym robil. Dziekuje za odpowiedz 
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, 22:12 przez womo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Niestety nie ma takiej możliwości. Stara konstrukcja ma zupełnie inną mechanikę.
- womo
- Kontakt:
WItam i dziekuje za test
))
Zaczelem moja przygode z TT jakis czas temu niestety jakos wciaz brak czasu ale...
Dzieki wam zaoszczedzilem wlasnie te 700 zl ( ale te swiatla mnie czaruja i tak;) i kupilem
Br 86 BTTB do tego starczylo na BR 56 BTTB i jeszcze pare wagonow towarowych w sklepie;)))
Mam jednak pytanie :
czy jest mozliwosc podmiany kol tak jak pisal Charakterek na kola z gumkami przyczepnosciowymi na os 1 i 4 ? To taka moja ciekawosc bo jakos nie mam odwagi rozczepiac tych wiazarow;)) ale ... kto wie? Mimo wszystko moze kiedys sie na nia zdecyduje a wtedy hm ... jak nic tillig nie poprawi ...
Zaczelem moja przygode z TT jakis czas temu niestety jakos wciaz brak czasu ale...
Dzieki wam zaoszczedzilem wlasnie te 700 zl ( ale te swiatla mnie czaruja i tak;) i kupilem
Br 86 BTTB do tego starczylo na BR 56 BTTB i jeszcze pare wagonow towarowych w sklepie;)))
Mam jednak pytanie :
czy jest mozliwosc podmiany kol tak jak pisal Charakterek na kola z gumkami przyczepnosciowymi na os 1 i 4 ? To taka moja ciekawosc bo jakos nie mam odwagi rozczepiac tych wiazarow;)) ale ... kto wie? Mimo wszystko moze kiedys sie na nia zdecyduje a wtedy hm ... jak nic tillig nie poprawi ...
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, 10:37 przez womo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tete
- Kontakt:
Git.Marcin pisze:W każdym parowozie jaki mam smaruję także wiązary(...)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2008, 08:52 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
Ja ze swoją BR 86 OBB powalczyłem ostro. Pierwsza oś wiązana jak wszystkie zresztą ma zębatkę. Na osi jest blaszka która nie wiem po co dociska ją do ramy. Ta oto blaszka z racji tego, że była za wąska pięknie haczyła o zębatkę. Efekt taki że oprócz rzęchotu loka potrafiła się zatrzymać.
Pomijam fakt że silnik zbyt ciasno zamocowany i też trochę wibrował.
Rozebrałem cały dół, wyprułem zestawy kołowe. Każdą zębatkę pozbawiłem zadziorów po odlewie z wtryskarki, to samo na bokach ostojnicy. Potem smarowanie (również mechanizmu silnika) i złożenie w całość. W każdym parowozie jaki mam smaruję także wiązary, odwdzięcza się to płynniejszą jazdą, nie pominąłem tego w 86. Silnik zluzowałem trochę w mocowaniu, jest ciszej. Efekt taki że loka jedzie super. Nie wnikałem w przekazywanie prądu bo nie zauważyłem jakichś problemów.
Konkluzja: za taką kasę to mi się Tilliga poprawiać nie chce.
BR 01 Beckmana nie wymagała tuningu a jest niestety dużo droższa.
Pomijam fakt że silnik zbyt ciasno zamocowany i też trochę wibrował.
Rozebrałem cały dół, wyprułem zestawy kołowe. Każdą zębatkę pozbawiłem zadziorów po odlewie z wtryskarki, to samo na bokach ostojnicy. Potem smarowanie (również mechanizmu silnika) i złożenie w całość. W każdym parowozie jaki mam smaruję także wiązary, odwdzięcza się to płynniejszą jazdą, nie pominąłem tego w 86. Silnik zluzowałem trochę w mocowaniu, jest ciszej. Efekt taki że loka jedzie super. Nie wnikałem w przekazywanie prądu bo nie zauważyłem jakichś problemów.
Konkluzja: za taką kasę to mi się Tilliga poprawiać nie chce.
BR 01 Beckmana nie wymagała tuningu a jest niestety dużo droższa.
-
tete
- Kontakt:
RewelacjaGrzegorz TT pisze:Po przeróbce nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z zasilaniem lokomotywy.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2008, 08:22 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kilkujadek
- Kontakt:
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Problemy opisywane przez Charakterka oraz Karola są moim zdaniem mocno wyolbrzymione. Podstawową wadą jest brak smaru oraz złe mocowanie silnika objawiające się przez charczenie napędu. Na ten drugi problem wystarczy 2 mm gąbki między ciężarek a silnik. Problem odbieraków prądu powinien zostać wyeliminowany przez wytworzenie jednej blaszki zawierającej dotychczasowe styki odbierające prąd z kół.
Ogólnie - model z uwagi na swą delikatność i drobne niedopracowania mechaniczno- elektryczne raczej nie nadaje się do zestawów startowych.
Ogólnie - model z uwagi na swą delikatność i drobne niedopracowania mechaniczno- elektryczne raczej nie nadaje się do zestawów startowych.
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Ja też nie mam tego modelu ale na filmie widać że loka ewidentnie wisi na pierwszej i szóstej osi. Stawiam że pociągnięcie pilnikiem wystarczy ale dla czego to my mamy piłowaćet22 pisze:może pomogło by lekkie poluzowanie śrub mocujacych listwę spodnią (element nr 40), tak aby oś 2 i 3 miały nieco więcej luzu w pionie?
Ostatnio zmieniony 06 lut 2008, 20:21 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Charakterek
- Kontakt:
Jeśli ta loka się nie zatrzyma po drodze (w sensie nie zabraknie jej prądu, to może dyś się pokuszę o nakręcenie takiego filmu. Teraz smaruję mail do Tilliga w sprawie ostatecznych poprawek napędu.
- kolejarz
- Kontakt:
Jacku, miał bym do Ciebie prośbę, jeżeli możesz i będziesz miał chęci i chwilę wolnego, nakręć lokę jak się zachowuje na wzniesieniu jak się już na nim znajduje. Jeżeli masz możliwość 3-4 cm na metr. Będę wdzięczny.
- tydzial
- Kontakt:
Zbieram TT już od dawna parowozy to jest całe piękno kolei ale zabawka kiepsko jeździ tak skomplikowane elementy ruchome tyle precyzji nie spotkałem jeszcze żadnego parowozu by najmniej w skali TT żeby coś mu nie domagało , a jak nie sprawne ręce go rozebrały to już klapa.
- Charakterek
- Kontakt:
No i będzie terczała - przećwiczone w poprzedniem wydaniu 86.
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
To bedzie wtedy znowu problem na zębatkach
-
et22
- Kontakt:
Nie mam tego modelu, więc to będzie tylko teoretyczne - może pomogło by lekkie poluzowanie śrub mocujacych listwę spodnią (element nr 40), tak aby oś 2 i 3 miały nieco więcej luzu w pionie?