ED 74 Acatus

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

Re: ED 74 Acatus

Post autor: Krzysiek »

Fantomas pisze:Ze zdjęć wynika, że wózki są posadowione podobnie jak w TGV - powinno to zapewnić duży komfort jazdy.
I rzeczywiście tak jest. Jechałem nim wczoraj i siedziałem przy połączeniu wagonów. Różnica w porównaniu do EN-57 jest kolosalna. Nie rzuca i nie ma dziwnych ruchów na tym połączeniu. Zwraca uwagę jeszcze to, że pociąg bardzo płynnie rusza - nie ma znanego skąd inąd charakterystycznego szarpnięcia. No i to przyspieszenie... wciska w fotel. To są wielkie zalety.
EZT jest trójwagonowy, bo taki zamówił łódzki Urząd Marszałkowski. Testy przechodził jako czterowagonowy, bo prawdopodobnie takich będzie 11 składów (podobne, ale nie takie same), które będą obsługiwać relację Łódź - Warszawa.
I jeszcze jedno. Ten skład na ograniczoną prędkość maksymalną do 130 km/h. To jest logiczne, bo w ruchu podmiejskim nawet i takiej prędkości się nie wykorzysta. Natomiast na testach osiągnięto prędkość 175 km/h. Wersja na linię Łódź - Warszawa będie miała Vmax=160 km/h.

Pozdrawiam

Krzysiek
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

oelka pisze:ED74 przeobrazil sie w EN59:
Cały czas widzę na zdjęciach ED co prawda z numerewm 59 :)
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Ze zdjęć wynika, że wózki są posadowione podobnie jak w TGV - powinno to zapewnić duży komfort jazdy.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

kolejarz pisze:Jak zaczną jeździć, to postaram się nim pojechać....
Ale z tego co dzisiaj się dowiedziałem, to będą wykorzystywane na trasie dookoła Łodzi...a nie na trasie Łódź-Warszawa... Także do Warszawy bym miał większa prawdopodobność...a gdzie indziej to się okaże...
Bedzie obslugiwal m. in. polaczenia na linii Lodz-Skierniewice.
Inne jednostki tego typu beda produkowane dla PKP-PR i te beda obslugiwac linie Lodz-Warszawa.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

Jak zaczną jeździć, to postaram się nim pojechać....
Ale z tego co dzisiaj się dowiedziałem, to będą wykorzystywane na trasie dookoła Łodzi...a nie na trasie Łódź-Warszawa... Także do Warszawy bym miał większa prawdopodobność...a gdzie indziej to się okaże...
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

kolejarz pisze:A tak na marginesie, toaleta jest ładna...dużo w niej da się zrobić :P
Kamil to musisz potestować i zdać tu na forum relacje :D
EN-ki czas najwyzszy czymś nowym zastąpić, sądzę że przyjemniej będzie Tobie i wielu innym jechać takim ED niż odświeżonym EN z całym szacunkiem do EN :)
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

WIDZIAŁEM!!
Czy to taka rewelacja.....
Faktycznie, w końcu coś innego niż przestarzałe EN...ale one też są remontowane..i jak narazi na zdjęciach ładnie wyglądają.
Ten ma wnętrze ładne, designe zewnętrzny - nowoczesny, skład elektryczny... Zobaczymy jak będzie się sprawował
Za dużo nie powiem, bo krótko byłem... a aparat w drodze :mrgreen:

A tak na marginesie, toaleta jest ładna...dużo w niej da się zrobić :P
Ostatnio zmieniony 29 maja 2006, 19:33 przez kolejarz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

ED 74 Acatus

Dziś onet.pl podaje taką wiadomość

http://biznes.onet.pl/0,1330850,wiadomosci.html

a tu można jeszcze więcej wyczytać i zobaczyć

http://infobus.com.pl/text.php?id=6803
Ostatnio zmieniony 29 maja 2006, 19:37 przez Gdyniak, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”