Projekt wmac27

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: Projekt wmac27

Post autor: DBv »

Fakt, że w niektórych rejonach używają tłucznia w kolorach bardzo jasnych. Tak jest np w niektórych częściach Austrii, podobnie zapewne jak we wspomnianej przez Ciebie Bawarii. Wynika to jednak ze specyfiki obszaru i dostępnego tam materiału. Nie należy więc chyba automatycznie przenosić tego na regiony zupełnie odmienne. Ja sam częsciowo popełniłem taki błąd bo użyłem (fakt, że jedynego ówcześnie dostępnego) tłucznia zbyt ciemnego, występującego może na niektórych szlakach DB ale już niekoniecznie na odtwarzanych szlakach DR.

Co do muru oporowego to nic z tym nie zrobisz i póki możesz zrezygnuj z tekturki. Jak nie plastik to kawałek odlanej z gipsu płytki podłubanej igłą i pomalowanej lepiej będzie wyglądać. Problem z papierem jest taki, że jak będziesz chciał to spatynować, to najprawdopodobniej utracisz nadruk w efekcie otrzymując kawałek kartonu...
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Post autor: wmac27 »

drlukasz pisze:WMAC27
Malowanie teraz spowoduje, że całość będzie wyglądać kiepsko. ...
hm ... nie bardzo wiem co teraz zrobić. Widziałem kiedyś nowy odcinek linii kolejowej ze świeżo wysypanym szutrem. Był przeraźliwie, jednolicie szary. Niestety, było to w Bawarii. Być może tu jest różnica pomiędzy szutrem a tłuczniem. :mrgreen:
Nie jestem zdecydowany co zrobić. Może najpierw pomaluje szyny i szuter obok nich. Zobaczę jak to będzie wyglądało.
drlukasz pisze:Można próbować aerografem (matowa farba - rdzawa, szara, czarna mieszane do osiągnięcia zadowalającego odcienia), ...
Mam w planach kupno aerografu. Może to dobry pomysł. Pomyślimy.
drlukasz pisze:ale lepiej wyjdzie w tym momencie pobrudu,zenie pyłem z pasteli - rdzawa (brąz), szara (ciemna) i czarna pastela, starta na drobnym papierze ściernym i nakładana (wcierana) miękkim pędzelkiem albo jakimś tamponem (pałeczka kosmetyczna??)
Obawiam się, że to nie bardzo trwały sposób.
drlukasz pisze: Najprostszy sposób na barwienie szutru (przepraszam, tłucznia) - metoda podana przez Leszka Lewińskiego, daaawno temu (tutaj na forum też gdzieś była opisywana): ...
Zamówiłem 3 kolory Auhagena i czekam na przesyłkę z T-H. Powinno starczyć.
drlukasz pisze:Zamiast kartki Fallera, poszukaj sobie płytek ceglanych Auchagena (jedyne właściwie znośnie wielkościowo cegły w naszej skali). Oczywiście trzeba je pomalować, tak, żeby miały widoczne fugi i lica cegieł.
Przepis na malowanie muru ceglanego.
1. Pomalować (rzadką, dość mocno rozcieńczoną farbą) w kolorze fug. Raczej nie całość, bo nie zdąży się wykonać 2 czynności.
2. Zetrzeć z lic cegieł farbę (szmatka, albo coś zbliżonego)
3. Część najżmudniejsza, ale o decydującym znaczeniu. Różnymi odcieniami koloru ceglanego pomalować pojedyncze cegły, ewentualnie, twardym pędzlem malować większe powierzchnie. Na upartego można sobie odpuścić domalowywanie cegieł (kolor płytek jest bardzo sympatyczny)
4. W efekcie powinieneś dostać płytkę z widocznymi fugowaniami.
Na łukach itp. płytkę można uformować po podgrzaniu.
Tutaj nie bardzo rozumiem. Te kartoniki Auhagena też wymagają poprawek?(!) Jeśli tak, to jaką farbą to robić?
drlukasz pisze: ... Kwiatki itp.
Zwykle na łące kwiaty rosną w miarę jednolitymi grupami... o w miarę jednolitym kolorze. Na Twojej łące kwiaty są za gęste i nieco za bardzo zróżnicowane kolorystycznie (no ale to moje zdanie).
Co kwiatków ... Niektórym się podobają. Chyba tak zostawię. Poczekam na inne opinie.
drlukasz pisze:Jak na pierwszą makietę, to jest bardzo fajnie.
Dzięki. Doceniam i czuję się zmobilizowany do większych wysiłków. :)
drlukasz pisze:Myślałeś już nad napędem do semaforów?
Tutaj są semafory Viessmanna, wszystko jest gotowe, tylko podłączyć
Ostatnio zmieniony 02 cze 2008, 15:10 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Przykłady koloru tłucznia

Post autor: Mariusz »

Stary tłuczeń.
Obrazek Obrazek Obrazek
Nowy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Mieszany, czyli stary obok nowego.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

WMAC27
Malowanie teraz spowoduje, że całość będzie wyglądać kiepsko. Można próbować aerografem (matowa farba - rdzawa, szara, czarna mieszane do osiągnięcia zadowalającego odcienia), ale lepiej wyjdzie w tym momencie pobrudzenie pyłem z pasteli - rdzawa (brąz), szara (ciemna) i czarna pastela, starta na drobnym papierze ściernym i nakładana (wcierana) miękkim pędzelkiem albo jakimś tamponem (pałeczka kosmetyczna??)
Najprostszy sposób na barwienie szutru (przepraszam, tłucznia) - metoda podana przez Leszka Lewińskiego, daaawno temu (tutaj na forum też gdzieś była opisywana):
1. Do słoika wsypać tłuczeń wyjściowy (około 1/3 objętości).
2. Przygotować mieszaninę farb o pożądanym kolorze (wziąść pod uwagę kolor tłucznia wyjściowego).
3. Ilość farby dobrać "na oko". Lepiej wlać na początku za mało niż za dużo (dolać zawsze można ;) ). Dobrym pomysłem jest też wlanie po trochu kolorów niemieszanych - część ziaren zabarwi się np. bardziej czarno, czy bardziej rdzawo.
4. Założyć nakrętkę na słoik, zakręcić, i zacząć energicznie potrząsać przez kilka - kilkanaście minut.
5. Wstrząsanie można przerwać w dowolnym momencie, np. w celu ocenienia, czy nie dolać farby ;)
6. Tłuczeń wysypać na gazetę (prasę codzienną najlepiej - papier ma odsączyć nadmiar farby) czy tp. dość cienką warstwą
7. Po wyschnięciu farby mamy tłuczeń o pożądanym przez nas kolorze. Jeśli kolor nam nie pasuje, można powtarzać zabiegi do skutku :)

Zamiast kartki Fallera, poszukaj sobie płytek ceglanych Auchagena (jedyne właściwie znośnie wielkościowo cegły w naszej skali). Oczywiście trzeba je pomalować, tak, żeby miały widoczne fugi i lica cegieł.
Przepis na malowanie muru ceglanego.
1. Pomalować (rzadką, dość mocno rozcieńczoną farbą) w kolorze fug. Raczej nie całość, bo nie zdąży się wykonać 2 czynności.
2. Zetrzeć z lic cegieł farbę (szmatka, albo coś zbliżonego)
3. Część najżmudniejsza, ale o decydującym znaczeniu. Różnymi odcieniami koloru ceglanego pomalować pojedyncze cegły, ewentualnie, twardym pędzlem malować większe powierzchnie. Na upartego można sobie odpuścić domalowywanie cegieł (kolor płytek jest bardzo sympatyczny)
4. W efekcie powinieneś dostać płytkę z widocznymi fugowaniami.
Na łukach itp. płytkę można uformować po podgrzaniu.

Kwiatki itp.
Zwykle na łące kwiaty rosną w miarę jednolitymi grupami... o w miarę jednolitym kolorze. Na Twojej łące kwiaty są za gęste i nieco za bardzo zróżnicowane kolorystycznie (no ale to moje zdanie).

Jak na pierwszą makietę, to jest bardzo fajnie.

Myślałeś już nad napędem do semaforów?

Tydzial
Nie neguję Twojej wiedzy. O różnicowaniu wielkości kamienia w tłuczniu, zależnie od miejsca w które trafia wiem.
Co do koloru.
Jeśli znajdziesz kamieniołom w którym istnieje złoże idealnie jasnoszarego kamienia (o ile wiem, to nie znajdziesz), to zważ, że:
1. Wydobycie mechaniczne
2. Transport z miejsca wydobycia do urządzeń łamiących kamień
3. Łamanie kamienia
4. Frakcjonowanie (odsiewanie na kolejnych sitach)
5. Składowanie frakcjonowanego kamienia
6. Ładowanie i transport tłucznia na miejsce wykorzystania
7. Rozścielenie kolejnych warstw tłucznia
8. Nałożenie przęseł szynowych.
9. Podbijanie, profilowanie itp.
10. Drugie podbijanie, uzupełnianie tłucznia, dokręcanie śrub mocujących itp. itd.

Każda z tych operacji generuje określoną porcję brudu, kurzu itp.
Reasumując: Kolor jasnoszary
tydzial pisze:nie jest to naturalna barwa kamienia zwanego tłuczniem.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Kolor TŁUCZNIA, nie szutru (to też kole moje oczy), Są różne barwy kamienia w zależności z czego jest pozyskiwany i różne jego barwy w zależności ile lat leży w torze.
Murek z cegiełki, tak naprawdę nie widzę jego sensu.
Na zielskach nie znam się ;)
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Drlukasz wierz mi, ale mam już 33 lata pracy na kolei, z tego 27 jazdy za maszynistę i ten kolor tłucznia (szuter to z niemiecka) jest jak najbardziej ok. Są sypane dwie grubości: grubszy w tor, a drobniejszy na międzytorze. Jak masz wątpliwości co do tego, to pogadaj z jakimś znajomym toromistrzem to wyjawi Ci wszelkie arkana, co do budowy torowiska. Do tego skąd ten rdzawy kolor w na tłuczniu - to rdza opiłków z klocków hamulcowych, nie jest to naturalna barwa kamienia zwanego tłuczniem.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2008, 09:16 przez tydzial, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

drlukasz pisze:Poczepiam się.
Niech tej mojej produkcji wyjdzie to na dobre. :)
drlukasz pisze:1. Co masz zamiar zrobić z szutrem ? No moje oko to jest zdecydowanie za jasny/czysty. Nawet świeżo po wymianie torowiska szuter nie jest jednolicie jasnoszary.
Mam tylko szary szuter, więc nie mogąc się doczekać dostawy z T-H innych postanowiłem zacząć "szutrowanie" tylko szarym. Mam zamiar go pomalować, aby wyglądał bardziej realnie.
drlukasz pisze:2. Póki jeszcze można, wywal ten Fallerowski kartonik robiący za mur oporowy bo wygląda fatalnie (pomijając, że świeci się niemożebnie, to jest przeskalowany nawet w H0).
Może i masz rację, sam nie jestem przekonany do tej cegły. Co zaproponujesz w zamian? Myślę zrobić tam taki pozarastany przez różne zielsko, kwiaty, krzaki, - murek. Nie bardzo wiem z czego to zrobić. Z kamienia?
drlukasz pisze:3. Te kwiatki też są jakoś nie teges... Nie będzie w tych okolicach zieleni średniej/wysokiej? Jeśli nie, to kwiatki ujdą w tłoku (choć dobór kolorystyczny i ich ilość sugeruje celową rabatę a nie nieruszaną naturę), jeśli tak, to zastanów się nad ich rozmieszczeniem (chodzi o ich współistnienie z krzewami/drzewami).
To miała być tak łąka, na której rosną polne kwiaty. Nie wyszło, należycie? :(
Przed semaforem mam zamiar zrobić kawałek pola obsianego, np. z dorastającą pszenicą.
drlukasz pisze:Ale ogólnie nieźle.
Fajnie wyszła trawka - elektrosadzarka, czy metody kombinowane ;)
Dzięki za to "ogólnie nieźle" To mój pierwszy kawałek makiety.
A trawa posiana jest elektrosadzarką. Fajnie się nią robi. Trzeba tylko mieć różne gatunki traw.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2008, 09:12 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Poczepiam się.

1. Co masz zamiar zrobić z szutrem ? No moje oko to jest zdecydowanie za jasny/czysty. Nawet świeżo po wymianie torowiska szuter nie jest jednolicie jasnoszary.
2. Póki jeszcze można, wywal ten Fallerowski kartonik robiący za mur oporowy bo wygląda fatalnie (pomijając, że świeci się niemożebnie, to jest przeskalowany nawet w H0).
3. Te kwiatki też są jakoś nie teges... Nie będzie w tych okolicach zieleni średniej/wysokiej? Jeśli nie, to kwiatki ujdą w tłoku (choć dobór kolorystyczny i ich ilość sugeruje celową rabatę a nie nieruszaną naturę), jeśli tak, to zastanów się nad ich rozmieszczeniem (chodzi o ich współistnienie z krzewami/drzewami).

Ale ogólnie nieźle.
Fajnie wyszła trawka - elektrosadzarka, czy metody kombinowane ;)
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Projekt "wmac27"

Obrazek
Pojawiły się kwiaty na łące, przy semaforze i na rabatce, wzdłuż drogi do nastawni.

cdn ...
Ostatnio zmieniony 02 cze 2008, 09:11 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Projekt wmac27

To jest mój moduł wjazdowy na stację Dolice Gł. Osob.
Obrazek

Jak widać jest w trakcie budowy. Będą na nim 2 semafory wjazdowe przed stacją, nastawnia.
Obrazek

Trawa będzie wysiewana w różnych odcieniach i długościach.
Obrazek Obrazek

Wzdłuż toru będą słupy telegraficzne i słupki pędniowe i odpowiednie znaki drogowe przy szlaku. Ale tego jeszcze nie ma na module.

cdn ...
Ostatnio zmieniony 01 cze 2008, 10:28 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”