Opłacalność linii kolejowych

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Opłacalność linii kolejowych

Post autor: oelka »

Mariusz pisze:Mam duże wątpliwości co do zysków tych przewoźników pasażerskich. Bez dotacji nie są w stanie istnieć.
Tak samo jak do ich strat. Czesc strat ponoszonych przez PR powstalo nie dlatego ze sa puste pociagi, (na to wiekszy wplyw ma uklad rozkladu jazdy, brak skomunikowan itp.), ale na przyklad nieterminowe splywanie pieniedzy z dotacji.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 25 maja 2008, 12:57 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Mam duże wątpliwości co do zysków tych przewoźników pasażerskich. Bez dotacji nie są w stanie istnieć.
Nie należy zapominać, że jest to transport publiczny, a nie taksówka.
Wiele razy było to tu wałkowane.
mradwan
Kontakt:

Post autor: mradwan »

PKP IC mają, Koleje Mazowieckie również (choć to nie PKP), SKM chyba też. przewozy Regionalne to inny temat, ale jak ktoś prowadzi puste pociągi pośpieszne typu Świnoujście Przemyśl, Chełm - Warszawa - Piła - Kostrzyń, czy Kraków - Gorzów to trudno się dziwić.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2008, 10:12 przez mradwan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Tak żartem w podobnym temacie. Ktoś w Polsce kiedyś powiedział że PKP może mieć zyski na przewozach pasażerskich. Do dzisiaj mnie to śmieszy :mrgreen:
mradwan
Kontakt:

Post autor: mradwan »

Może też złóż wizytę w oddziale PLK i spróbuj porozawiać, jak dokonują analiz przed podjęciem decyzji inwestycyjnych. Tak na prawdę rzecz wymaga badań popytowo podażowych, porównania prędkości alternatywnych środków transportu, zbdania kosztów innwestycji. Polecam też analizę projektów SPOT.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2008, 10:12 przez mradwan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

farmeros pisze:Jestem studentem transportu na Politechnice Wrocławskiej i szukam materiałów do mojej pracy dyplomowej na temat: "Ekonomika zwrotu inwestycji w infrastrukture kolejowa" (...)
Jezeli ktos z Was ma dostep do materiałow, wiadomości, linkow w ktorych znajduja sie informacje o liniach, gdzie analiza ekonomiczna wykazala oplacalnośc
Warto przejzec katalogi bibliotek szkol wyzszych, gdzie sa kierunki ekonomiczne. Na przyklad SGH w Warszawie.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 22 maja 2008, 14:30 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
farmeros
Kontakt:

Opłacalność linii kolejowych

Post autor: farmeros »

Witam!
Jestem studentem transportu na Politechnice Wrocławskiej i szukam materiałów do mojej pracy dyplomowej na temat: "Ekonomika zwrotu inwestycji w infrastrukture kolejowa" Szukam linii kolejowych, które postanowiono wyremontować, zmodernizowac, lub przywrócić do ruchu, a głównym czynnikiem decydującym o pracach na danej linii jest opłacalnośc jej inwestycji. Mam na myśli linie te, w których stwierdzono, ze przewoz towarow badz osob na danym odcinku bedzie na tyle wysoki ze linia bedzie mogla obslugiwac polaczenia dla danej predkosci i obciazenia toru. Jak wiadomo sa linie na ktorych predkosci max sa rozne, bo obciazenie toru jest rozne, czasami jest bardziej oplacalne i ekonomiczne zmodernizowac odcinek dla mniejszej predkosci, poniewaz ruch jest mniejszy, ale oplacalny dla inwestycji.
Jezeli ktos z Was ma dostep do materiałow, wiadomości, linkow w ktorych znajduja sie informacje o liniach, gdzie analiza ekonomiczna wykazala oplacalnośc prosilbym o kontakt:
Andrzej
608336424
farmeros@wp.pl
Za wszelkie wiadomości i wszelką pomoc bede bardzo wdzieczny!!!
Ostatnio zmieniony 22 maja 2008, 12:14 przez farmeros, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”