Tutaj jest taki temataviaTTor pisze:poszukam jeszcze na forum))))
jakie kola?
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- michuchu
- Kontakt:
Re: jakie kola?
- aviaTTor
- Kontakt:
Dzieki za pomoc poszukam jeszcze na forum
))))

Ostatnio zmieniony 01 maja 2008, 10:45 przez aviaTTor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
To wszystko co napisałeś nie jest mi obce; w BTTB stosowano koła 8,5mm także bezpiecznie będzie wymieniać na 8,3, a już w szczególności w piętrusach gdzie przy 8 sprzęg uderzał o podkłady (gdzieś to tam jest na tym naszym forum)
- krzysztof
- Kontakt:
Tillig w swoim katalogu ma JEDYNIE koła 8mm i 7,5mm.BarTTek pisze:Najlepsze będą koła 8,3mm nie wiem czy mają jakiś nr kat, ale każdy wie o jakie chodzi
Ja zastosowałem koła 8,3mm jedynie w piętrusach oraz w wagonach zeuke (tam nie było innego wyjścia!)
Jak później zauważysz, w platformach 4.osiowych, fabrycznie stosowane są koła 7,5 mm, bo inne nie pasują (ocierają!).
Jestem zwolennikiem dostosowania się do fabrycznych rozwiązań, a sam wymiar 8,3mm jest spadkiem po bttb. zatem moim zdaniem koła tilliga w wymiarach stosowanych przez tego wytwórcę.
p.s. gdzieś już na Naszym Forum o tym pisaliśmy.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2008, 10:46 przez krzysztof, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Najlepsze będą koła 8,3mm nie wiem czy mają jakiś nr kat, ale każdy wie o jakie chodzi 

- aviaTTor
- Kontakt:
jakie kola?
Witam wszystkich na forum
mam drobne pytanko-jakie zastosowc kola tiliga do modeli wagonow bttb nadmienie ze chodzi mi o wagony Y wagony pietrowe oraz dwuosiowe towarowe prosze o podanie srednicy oraz numeru z katalogu-z gory dziekuje:))))

Ostatnio zmieniony 01 maja 2008, 10:44 przez aviaTTor, łącznie zmieniany 1 raz.