Nie chcemy Izby pamięci i żenady

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Re: Nie chcemy Izby pamięci i żenady

Post autor: KrzyszTTof »

Tomas Rejl pisze:Jak juź pisalem, na TRAKO mówilem z Panem Andrzejem z AMC w sprawie "Y" PKP 2.klasa.
Bylo zaintersowanie i juź jest w produkcji. Jak sie sprzeda to natychmiast moźe być w przygotowaniu model nastepny.
Pocztowy Y PKP (pomarańcz), choć bardzo krytykowany, sprzedał się jak świerze bułeczki na pniu. Czy trzeba więcej dowodów na potrzeby rynku?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2008, 11:35 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomas Rejl
Kontakt:

Post autor: Tomas Rejl »

Jak juź pisalem, na TRAKO mówilem z Panem Andrzejem z AMC w sprawie "Y" PKP 2.klasa.
Bylo zaintersowanie i juź jest w produkcji. Jak sie sprzeda to natychmiast moźe być w przygotowaniu model nastepny.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Tomas Rejl pisze:To jest super ze jest dostep do odpowiedniej dokumentacji no jest potrzebna teź druga strona - model zamówić i sprzedać.
W Polsce jest przedstawiciel i importer Tilliga. I nadal chodzi o pieniadze. Innej wielkosci w Czechach, a innej w Polsce.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2008, 10:37 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomas Rejl
Kontakt:

oelka pisze:Firma Tillig doskonale wie, kto w Polsce posiada pelne mozliwosci przygotowania i pelnego opracowania w postaci odpowiedniej dokumentacji propozycji modeli taboru PKP i innych polskich przewoznikow.
To jest super ze jest dostep do odpowiedniej dokumentacji no jest potrzebna teź druga strona - model zamówić i sprzedać.

Ja to robie tak, źe wymyśle model CD albo CSD i w Sebnitz zrobia kalkulacje na ten konkretny model. Potem oferte wysle do sklepów i jak jest zainteresowanie to sie model wyprodukuje. W przypadku serii specjalnych krajowych jest ilość min. 300 sztuk. Teraz jest w spredazy czeski "Y" 2-ej klasy zielono-szary. Zainteresowanie sklepów bylo w pierwszej serii cca 1.000 sztuk i jest w ciagu pare dni wysprzedana. Teraz juź mamy cca 500 zamówień na serie druga i wagon bedzie mial inny numer. Nowa produkcja latem.

Na forum nas jest masa i my z tym moźemy teź coź zrobić ;)
Modele poprostu zamówić 8)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2008, 10:36 przez Tomas Rejl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

oelka pisze:Firma Tillig doskonale wie...
Ba, wiecej, w H0 Tillig produkuje modele PKP - za każdym razem mnie to denerwuje, gdy stoję przed gablotą H0 w sklepie w Gdyni i się zastanawiam dlaczego tych samych modeli nie ma w TT - więc nie chodzi o dokumentację.
:P
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze...
:mrgreen:
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Tomas Rejl pisze:Firma TILLIG jest bardzo zainteresowa polskim rynkem tylko potrzebuje wiecej wspólpracy i pomyslów z polskiej strony.
Potem jest wszystko moźliwe. ;) (wagon Bi z orzelkiem)
Firma Tillig doskonale wie, kto w Polsce posiada pelne mozliwosci przygotowania i pelnego opracowania w postaci odpowiedniej dokumentacji propozycji modeli taboru PKP i innych polskich przewoznikow. Mysle, ze ne trzeba po raz kolejny wskazywac palcem.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2008, 10:21 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

xdamian pisze:Odpowiedź jest prosta, bo nie ma realnej konkurencji.
Déjà vu !!
:evil:
Awatar użytkownika
Tomas Rejl
Kontakt:

xdamian pisze:
Dlaczego Tillig nie bada zapotrzebowania rynku? Dlaczego ja muszę czuć się uszczęśliwiany na siłę?
odpowiedź jest prosta, bo nie ma realnej konkurencji. niestety Roco chyba nie chce, a Kuhen ma jeszcze zbyt wąską ofertę.
Pracuje w firmie TILLIG i dzialam na rynku czeskim. Moja praca jest teź wyszukiwanie nowych modeli koleji czeskich, które sa interesujace dla czeskich modelarzy. Pracuje tam tylko 1 rok i mamy juź wiecej czeskiego taboru w katalogu, co 3 miesiace 1 model specjalny i róźne serie krótkie. Wszystko oryginal TILLIG. Beda teź nowoścy na wiosne ;)

Te same moźliwoścy ma Polska.

Na TRAKO o tych moźliwościach mówilem z AMC i teraz jest w produkcji pierwszy specjalny model PKP:
500699 wagon osobowy "Y" 2.klasa.

Firma TILLIG jest bardzo zainteresowa polskim rynkem tylko potrzebuje wiecej wspólpracy i pomyslów z polskiej strony.
Potem jest wszystko moźliwe. ;) (wagon Bi z orzelkiem)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2008, 10:00 przez Tomas Rejl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Po "przeanalizowaniu" semaforów od Włodka doszedłem do wniosku że metodą fototrawienia można wyprodukować prawie wszystko. Nie ma co się pieklić na Tilliga - jest wolny rynek, jak ktoś chce zarobić to do dzieła... ;)
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

AMEN.
xdamian
Kontakt:

Post autor: xdamian »

Dlaczego Tillig nie bada zapotrzebowania rynku? Dlaczego ja muszę czuć się uszczęśliwiany na siłę?
Odpowiedź jest prosta, bo nie ma realnej konkurencji. niestety Roco chyba nie chce, a Kuhen ma jeszcze zbyt wąską ofertę.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2008, 09:57 przez xdamian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Panowie, wszyscy macie rację , ale spójrzcie na to tak jak ja napisałem . Dlaczego Tillig nie bada zapotrzebowania rynku? Dlaczego ja muszę czuć się uszczęśliwiany na siłę?
Druga rzecz gagar z deltaxu jeszcze długo sie nie pojawi.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Ranger pisze:Ale czego w takim razie Marcinie sam sobie nie zrobisz takiego loka jaki Ci się podoba i chciałbyś mieć. Mi się podobała ST44-3001 to sobie zrobiłem. Teraz podoba mi się 311D to siądę do Corela, zrobię blachy i postaram sie wykonać nową lokę. Czy dla Ciebie liczy się tylko zbieractwo czy siedziesz wkońcu i zrobisz coś sam bazując jedynie na planach lub na jakimś modelu. Czyż nie modelarstwo polega na tym,żeby wykonywać modele samemu ??
I pod tym moge sie spokojnie podpisac. Bo mam praktycznie identyczne poglady w tej kwestii.
Ja zreszta juz pewien pomysl na sklad weglarek do M62 z RP juz mam :)
Ja podzielam Twoje zdanie,że Tillig czasami robi babole, ale nie ma co się denerwować tylko pracować nad swoimi dokonaniami w dziedzinie TT.
Tillig popelnia mase bledow i model M62 z Rail Polska, tez nie jest od nich wolny, jednak tym razem ma ich stosunkowo malo. Jesli model tego producenta nie wymaga ingerowania z pomoca wietarki, szlifierki i innych tego typu narzedzi to juz nie jest najgorzej.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2008, 08:04 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ale czego w takim razie Marcinie sam sobie nie zrobisz takiego loka jaki Ci się podoba i chciałbyś mieć. Mi się podobała ST44-3001 to sobie zrobiłem. Teraz podoba mi się 311D to siądę do Corela, zrobię blachy i postaram sie wykonać nową lokę. Czy dla Ciebie liczy się tylko zbieractwo czy siedziesz wkońcu i zrobisz coś sam bazując jedynie na planach lub na jakimś modelu. Czyż nie modelarstwo polega na tym,żeby wykonywać modele samemu ??
Ja podzielam Twoje zdanie,że Tillig czasami robi babole, ale nie ma co się denerwować tylko pracować nad swoimi dokonaniami w dziedzinie TT.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”