Adapter USB

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Adapter USB

Post autor: ArturSchŁ »

kolejarz pisze:... nawet nie wiem o co Tobie chodzi .
ZTCMW: na magistrali USB tylko jedno urządzenie może nią zarządzać, reszta "słucha" (dlatego np. nie można połączyć dwóch PC po USB). Wszystko zależy od elektroniki, którą zastosowałeś.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

Viramir pisze:W gnieździe USB ważny jest jest plus i minus. Czyli jeżeli łączysz dwa gniazda ze sobą ze sobą, to musisz łączyć tak kolejne piny w gnieździe żeby patrząc na nie od frontu (oba gniazda) miały ten sam kabelek (czyli jak gniazda są do siebie "tyłkami" kable muszą się krzyżować).
No właśnie, czyli łączymy 1:1. Pin 1 ma się równać pinowi 1 na drugim gnieździe itd.
I mnie właśnie nie działa takie połączenie :(
Więc co może być źle, co ma w sobie taki adapter USB za bagatela 8 zł.... Jak by ktoś dysponował takim układem, to poprosz o wklejenie.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2008, 20:22 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Viramir
Kontakt:

Post autor: Viramir »

Źle zrozumiałem problem.

W gnieździe USB ważny jest jest plus i minus. Czyli jeżeli łączysz dwa gniazda ze sobą ze sobą, to musisz łączyć tak kolejne piny w gnieździe żeby patrząc na nie od frontu (oba gniazda) miały ten sam kabelek (czyli jak gniazda są do siebie "tyłkami" kable muszą się krzyżować).
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

ArturSch pisze:W PC masz Master/Server USB, a wszystkie pozostałe Slave/Client. Tak masz ?
Tu mnie zaskoczyłeś, bo nawet nie wiem o co Tobie chodzi :(

@Viramir:
Są to 2 gniazda wlutowane w płytkę drukowaną oddalone od siebie o jakieś 3 cm. Ścieszki się oczywiście nie krzyżują. Mogę je poprzecinać i zlutować kabelkiem taka jak napisałeś, 2-gą i 3-cią ścieżkę oczywiście skręcić, natomiast masy zostawić w spokoju. Był by to kable średnicy 0,5mm - kabel internetowy.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2008, 20:21 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Viramir
Kontakt:

Post autor: Viramir »

A jaką masz średnice żył kabla użytego do stworzenia tej przedłużki, jaka jest jego długość i czy jest to kabel ekranowany, oraz czy para żył na których jest transmisja danych (ta środkowa) jest skręcona?

Średnica kabla w mm2 przeklada się na długość tak około razy 10 w metrach przy założeniu że kabel jest dobrze ekranowany a żyły danych sa skręcone.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

W PC masz Master/Server USB, a wszystkie pozostałe Slave/Client. Tak masz ?
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Podłączyłem tak samo jak porty RS232 i LPT, czyli 1:1
Po podłączeniu urządzeń, z jednej strony Hub USB a z drugiej kabel (gniazda męskie A - A) i komputer, to niestety nie działa w/w HUB :(
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Narysuj jak łączysz te gniazda
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Adapter USB

Mam taką zagwostkę.
Robię interfejs do makiety, wszystkie wtyki na płytce drukowanej. To znaczy od wnętrza makiety jest gniazdo do urządzeń, a z zewnątrz jest gniazdo do podłączenia komputera. Jeżeli chodzi i o porty RS232 czy LPT, to je łatwo się podłącza 1:1. Ale problem jest z USB. Po podłączeniu w ogóle mi nie widzi urządzenia. Np. podłączam z jednej strony pendraiva a z drugiej kompa… i kaszana.
Innymi słowy, chcę stworzyć adapter USB na gniazda A-A. Niestety nie znalazłem żadnego schematu jak to zrobić ?
Jeżeli ktoś wie jak to uczynić, będę wdzięczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”