Próba szutrowania
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Próba szutrowania
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 09:26 przez wkocierz, łącznie zmieniany 1 raz.
- trucker
- Kontakt:
Na moim module jest tłuczeń POLAK 5482. Nie mam aparatu jednak w temacie,, Mój pierwszy raz z modułem,, na 12 stronie są zdjęcia .
-
- Kontakt:
Jeśli tak jest z pokazanym wcześniej przeze mnie Faller'em, to rzeczywiście - też nie polecałbym. W grę powinien wchodzić bowiem tylko tłuczony kamień jako materiał użyty na imitacjęDBv pisze:(...)O ile początkowo granulacja i kolorystyka była ok, to niestety (...) Szuter nakładam na mokro a materiał Fallera okazał się nie być drobno mielonym kamieniem a jakąś "materią organiczną"

Ja np. jak zapewne wielu "oglądaczy" tego tematu szukam czegoś gotowego (co można kupić), o wyglądzie oryginału (odpowiednim kolorku rdzy oraz "kanciastych kamieniach") i granulacji w skali... Uszczęśliwiłby mnie producent i nr katalogowy - i tyle w temacie

Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 09:25 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Co do Fallera N/Z zalecam ostrożność. Zakupiłem raz takowy - niestety numeru katalogowego nie pamiętam ale był on koloru jasnoszarego z niewielką domieszką ciemnego tłucznia i na pewno był do N i Z (w domu sprawdzę numer to dopisze) i nie spełniał on moich oczekiwań. O ile początkowo granulacja i kolorystyka była ok, to niestety w trakcie układania tak różowo już to nie wyglądało. W efekcie mam jeszcze jedną paczkę, której do takich celów na pewno już nie wykorzystam.
Szuter nakładam na mokro a materiał Fallera okazał się nie być drobno mielonym kamieniem a jakąś "materią organiczną" (coś a'la dawniejsze trociny tylko o wiele bardziej wyrafinowane pod względem wyglądu). W efekcie całość nie dość, że błyskawicznie zmieniła kolor (ciemny barwnik się rozpuścił i rozniósł się na cała podsypkę torową) to jeszcze zaczęła "puchnąć" co spowodowało, że idealnie ułożony na sucho bankiet urósł jak na drożdżach i już na mokro trzeba było korygować jego formę (co po nawilżeniu nie jest już takie łatwe).
Szuter nakładam na mokro a materiał Fallera okazał się nie być drobno mielonym kamieniem a jakąś "materią organiczną" (coś a'la dawniejsze trociny tylko o wiele bardziej wyrafinowane pod względem wyglądu). W efekcie całość nie dość, że błyskawicznie zmieniła kolor (ciemny barwnik się rozpuścił i rozniósł się na cała podsypkę torową) to jeszcze zaczęła "puchnąć" co spowodowało, że idealnie ułożony na sucho bankiet urósł jak na drożdżach i już na mokro trzeba było korygować jego formę (co po nawilżeniu nie jest już takie łatwe).
-
- Kontakt:
Ja niestety juz kupiłem dwie paczki więc tak jakbym miał jednątete pisze:to czemu takie ciśnienie na używanie właśnie tego![]()

Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 09:24 przez wkocierz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Panowie, skoro ten TT-Auhagen (po odsianiu tłucznia H0
) pozostaje w ilości 50%, to czemu takie ciśnienie na używanie właśnie tego
Nie można sobie zakupić od razu czegoś co w 100% trzyma skalę TT?
No właśnie - czy ma ktoś doświadczenia takie jak kol. jaroktt z zacytowanym przez niego tłuczniem HEKI?? A może idąc za przykładem kol. jarkott'a od razu wrzucać numery katalogowe szuterku "firmowego" pasującego w 100% do skali TT? Tak z doświadczenia...
Auchagen TT - ok. 17zł za 500ml
a np:
FALLER 171697 - 23zł za 500ml ale ma granulację od 0,2mm do 0,6mm
Płacimy 6zł więcej i oszczędzamy 8,50zł
Takiego wspomnianego fallera kupimy spokojnie w sklepach internetowych.
Faller mozna kupic w takich odcieniach:

Wspomniana granulacja zdaniem producenta jest do N i Z, ale wystarczy przemnożyć to przez 120 i widac że wynik zbliżony jest do TT

No właśnie - czy ma ktoś doświadczenia takie jak kol. jaroktt z zacytowanym przez niego tłuczniem HEKI?? A może idąc za przykładem kol. jarkott'a od razu wrzucać numery katalogowe szuterku "firmowego" pasującego w 100% do skali TT? Tak z doświadczenia...
Auchagen TT - ok. 17zł za 500ml
a np:
FALLER 171697 - 23zł za 500ml ale ma granulację od 0,2mm do 0,6mm

Płacimy 6zł więcej i oszczędzamy 8,50zł

Takiego wspomnianego fallera kupimy spokojnie w sklepach internetowych.
Faller mozna kupic w takich odcieniach:

Wspomniana granulacja zdaniem producenta jest do N i Z, ale wystarczy przemnożyć to przez 120 i widac że wynik zbliżony jest do TT

Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 09:24 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zasypuję, zalewam, przyprószam
Przyprószam przesianym substratem kokosowym dla złamania koloru.

Przyprószam przesianym substratem kokosowym dla złamania koloru.
-
- Kontakt:
No prosze jaki piękny przykładGrzegorz TT pisze: http://images26.fotosik.pl/207/e580c24883fb07b5.jpg

[ Dodano: 9 Maj 2008, 10:39 ]
Jeszcze jedno pytanie: Twoja technika to najpierw zasypujesz i potem wikolem czy odwrotnie?Grzegorz TT pisze:Bardzo znaczna i w dodatku znacznie łatwiej się układa
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 09:18 przez wkocierz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Bardzo znaczna i w dodatku znacznie łatwiej się układawkocierz pisze: ... ostatnio robiłem akcje z sitkiem (różnica jest znaczna)

Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 09:17 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Po przesianiu odpowiednim sitkiem tłuczeń Auhagen jest do przyjęcia ale niestety zostaje tylko połowa opakowania, reszte można odsprzedać H-zerowcom
Dlatego najlepiej kupować tłuczeń o skale mniejszą. Wieczorem jak wróce z pracy to wrzuce fotki bo ostatnio robiłem akcje z sitkiem (różnica jest znaczna
)

-
- Kontakt:
Dzięki jarkoTT za odpowiedź
Pozdrawaiam TETE

Pozdrawaiam TETE
- jarkott
- Kontakt:
Szuter Auhagena moim zdaniem jest za gruby, dlatego stosuję szuter firmy HEKI nr katalogowy 3332. Efekt możesz zobaczyć na zdjęciach:
http://www.jarkott.martel.pl/trako2007/index.html
HEKI 3332 jest od ręki do kupienia w sklepie Techno-Hobby.
http://www.jarkott.martel.pl/trako2007/index.html
HEKI 3332 jest od ręki do kupienia w sklepie Techno-Hobby.
-
- Kontakt:
Aha, i jeszcze jedno: najpierw kładź tłuczeń a potem trawę. Odwrotnie to nie działa za dobrze... 

-
- Kontakt:
Dlaczego odradzasz Auhagena i który HEKI polecasz do TT (nr.kat) ?jarkott pisze:A jeśli chodzi o szuter to polecam Heki - odradzam natomiast Auhagena
Zakładając wielkość ziaren w 1:1 od 3cm do praktycznie 8cm wychodziło by w skali TT jakieś 0.25mm do 0.6mm. W takich granicach trzyma się ten HEKI?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 09:15 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzięki.
Faktycznie - błoto
Będę walczyć.
Faktycznie - błoto

Będę walczyć.