Próba szutrowania

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Próba szutrowania

Post autor: Kilkujadek »

tomeczek pisze:Granulacja- max 2x1mm, ktoś na forum robił sitko wiercąc w wieczku otwory fi2mm, ten tłuczeń przeleci bez problemu, chociaż wydaje mi się ,że jest zbyt mało drobnych kamyczków. Ale jeszcze przesieję dla pewności.
Fi 2 ?? :shock:
To jakaś pomyłka !!
Tłuczeń powinien mieć wymiary 0,4 - 0,8 mm. Takie sitko znajdziesz w kuchni :mrgreen:
Wymiary podsypki są TU
Strona 9.
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

Kolor - robiłem bez lampy błyskowej przy żarówce`, ale docelowo będzie pomieszany z bardzie rudym.

Tor - oczywiście testowy

Granulacja- max 2x1mm, ktoś na forum robił sitko wiercąc w wieczku otwory fi2mm, ten tłuczeń przeleci bez problemu, chociaż wydaje mi się ,że jest zbyt mało drobnych kamyczków. Ale jeszcze przesieję dla pewności.

Ślepa podsypka (dzięki za poprawę)- 3mm też mam, silikon faktycznie troszkę podnosi, ale bardziej chodziło mi o wytłumienie, a po za tym komfortowo się klei.
A jej szerokość?
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

tomeczek pisze:W rzeczywistości chyba lepiej wygląda.
marna pociecha. Głazy narzutowe, smarki i to nitro....szkoda czasu i fatygi. Jest mnóstwo przepisów na tym forum, jeden lepszy od drugiego....a wszystkie lepsze od tego.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Ślepa podsypka ("podkład") powinien mieć 3mm więc uzyskanie dodatkowego 0,5 mm przez "wałki silikonowe” jest nieco ryzykowne. Zaletą może być tłumienie akustyczne . Tłuczeń ("szuter") koloru jakiegoś takiego nijakiego (raczej ujdzie), za to okrutnie przeskalowany. Przesiej go na 2 razy drobniejszym sicie.
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

jak dla mnie to szuter jest za dużej granulacji, ma nieodpowiedni kolor i świeci no a poza tym ta U-rurka :/ ale rozumiem że to tylko dla testów więc jak to mówią praktyka czyni mistrza więc ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz a kiedyś na bank będzie OK, ważne że próbujesz ;)
tomeczek
Kontakt:

Próba szutrowania

Post autor: tomeczek »

Podkład z płyty hdf 2.5mm przyklejony na dwóch wałkach silikonu, szuter barwiony bejcą nitro. Nie wiem czy podkład nie za wąski. Proszę o ocenę i konstruktywną krytykę ;)
Obrazek
W rzeczywistości chyba lepiej wygląda.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2008, 22:03 przez tomeczek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”