MakieTTa by Furia

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Furia
Kontakt:

Re: MakieTTa by Furia

Post autor: Furia »

kapitalny torcik, gratuluje ! :D

też myślałem o kolebach auchagena nad tunelem :) myślę że po wymianie rurek na modelowe będzie super ;) jutro wrzucę fotki swojej.

a co do dwu toru - wiadome, widok mijających się skaldów musi być super, ale no jednak nie czuje super pociągu do takich linii. dla mnie inspiracją są szlaki typu Poznań-Wolsztyn, Czempiń-Jarocin. po prostu nie spotkałem się z koleją w postaci lokalnej linii dwutorowej. nie pasowało by mi to po prostu, ale dzięki za podpowiedz ;) szczerze - marze o dużej stacji węzłowej, która obsługiwała by główną linię dwutorową i lokalną jednotorową. ale to odległa przyszłość ;)
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Witam
Zdjęcie makietty. Linia dwutorowa, teren górski. Stacja z trzema torami, 2 bocznice i tor odstawczy
Obrazek
Wjazdy do tunelu
Obrazek
Obrazek
Tył makiety z otoworem technicznym:
Obrazek Obrazekwidok od góry Obrazek
To tyle bo strasznie długo ładują sie fotki, pewnie linia przeciążona
Pzdrawiam
Furia
Kontakt:

pewnie, poproszę ;)
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Witam
Ja bym oczywiscie zrobił linię dwutorową, taką właśnie mam, natomiast otwór na ewnetualne grzebanie w tunelu mam wycięty od tyłu. Jak coś pojedzie w poprzek to jest łatwy dostep. U mnie plecy makietty oparte są o ścianę, na wystawie też nie przeszkadzało bo dziura była tyłem do publicznosci. Jak chcesz to pstryknę jak mam to rozwiazane. A w tunelu mam tor odstawczy, wjazd od toru wewnętrznego, w sam raz na lokomotywę i wagon do dł. 10 cm.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 05 mar 2008, 21:34 przez piottrw, łącznie zmieniany 1 raz.
Furia
Kontakt:

ginekolog ma łatwiej, bo nie musisz szarpać sklejki tylko... :D no w miejscu przyłączenia modułu będą drzwi, ale one za duże nie będą. raczej myślałem by na górze zrobić jakąś mały magazyn, czy tartak, czy czy skład drewna i to coś dało by się podnieść, razem z kawałkiem sklejki, który by zakrywał okienko w tunelu od góry. może być? :D
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

Ale drzwiczki w tej górze jakieś będą od tyłu? Bo jak się coś wykolei na zwrotnicy to żeby się w ginekologa nie bawić. :mrgreen:
Furia
Kontakt:

no wiesz, ale przerabiałem to - odkręciłem kawałki sklejki, służący za boczek, który osłaniał "wnętrzności makiety" i było o wiele lepiej :D ale zgadzam się, głównie to sprawa mocowania szyn. niestety, ja będę musiał kleić szyny bezpośrednio do sklejki - chce zainstalować kanał oczystkowy ,a jest on blisko zwrotnic, więc trzeba by stosować rożne spadki itp... to nie wyglądałoby za fajnie.

mam pytanie. na schemacie widać tor, który w tunelu odbija od głównej linii. czy może służyć za tor wjazdowy na makietę? chce zrobić moduł, który z jednej strony miałby czoło sttandardowe a z drugiej czoło dostosowane bo mojej makiety. to dobry pomysł?
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Hałas powstaje bez względu na to czy po makietą coś jest czy też nie. Tutaj chodzi tylko o sztywne połączenie torów z podłożem ;)
Furia
Kontakt:

znaczy wiesz, masz tort na gołej sklejce, czy pod tą sklejką są jakieś belki wzmacniające itp? bo to właśnie robi efekt pudła rezonansowego.
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Post autor: mencin »

Gotowe nasypy na szutrowanej piance sa nieco cichsze od korkowych. Mam jeden tor zrobiony czesciowo na Styrostonie, a czesciowo na korku, wiec mam mozliwosc zaobserwowania zmiany glosnosci przy przejezdzaniu z jednego typu nasypow na drugi. Nie mam pudla pod moim tortem, wiec o zadnym rezonansie nie ma mowy.
Furia
Kontakt:

to dudnienie jest spowodowane tym, że konstrukcja płyty działa jak pudło rezonansowe, jak w gitarze. dźwięk się tam odbija i wzmacnia. wystarczy do środka, między żeberka wsadzić styropian, bądź wytłoczki od jajek :)

tomeczku, dla mnie rurki odpadają - są prawie tak samo drogie jak modelowe, a moje stare rurki są tak pogięte przez "zmiany koncepcji" że szok:P
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

BarTTek pisze:To zależy tylko i wyłącznie od tego w jaki sposób tory są przymocowane do podłoża.
Ogólnie rzecz biorąc tabor nie będzie dudnił dopóki się toru nie przyklei lub nie zasypie tłuczniem. Np. po przybiciu gwoździkami podkładów do gołej dechy jeszcze nic nie słychać. Nie wiem jak się ma sprawa z tym gotowym szutrem na piance (czy co to tam jest).
Ostatnio zmieniony 04 mar 2008, 20:13 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Furia pisze:a co do wachlarza... myślę o suwnicy pod jakieś 12 loka ze starego skanera. może być? (no tu już nie żartowałem, suwnice robię na sprzedaż:D)
No też mam w planach....
tomeczek pisze:A przy okazji czy na torach modelowych tabor ciszej jedzie?
Nie. To zależy tylko i wyłącznie od tego w jaki sposób tory są przymocowane do podłoża. W ogólnym rozrachunku będzie dudnić tak samo na kartonie, korku, piance i Bóg wie jeszcze czym.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2008, 21:41 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

Furia tak to już jest z makietami, dużo kosztują. Moja ma 300x180 i też sa rurki, ale mimo generalnego remontu torowiska (są beznadziejnie położone), zostaną rurki. Bo metrów jest ok. 40 a zwrotnic 30. A przy okazji czy na torach modelowych tabor ciszej jedzie?

Marcin ma rację, linia dwutorowa koniecznie. Nie ma nic piękniejszego jak dwa mijające się składy na szlaku.
Furia
Kontakt:

za jakieś 3 miesiące mam urodziny, to z chęcią przyjmę :D a co do wachlarza... myślę o suwnicy pod jakieś 12 loka ze starego skanera. może być? (no tu już nie żartowałem, suwnice robię na sprzedaż:D)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”