Gdzie można wypożyczyć makietę?

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

spokocezar
Kontakt:

Re: Gdzie można wypożyczyć makietę?

Post autor: spokocezar »

W takim razie dziękuję kolegom za wypowiedzi.

Forum jest po to aby również pytać, więc zapytałem (zresztą za namową kolegi z pomorza).

Oczywiście, że za 500zł to żaden wystawca palcem nie kiwnie, ale jak budżet przewidywał na ten cel 4000zł to było z czym powalczyć.
Wyżej wymieniona kwota zostanie zamieniona na "gadżety"(kubki, parasolki, długopisy itp.), które jak co roku rozdana gościom targowym.

Jak wspomniałem jestem na etapie zbierania taboru, torowisk i innych rzeczy do zrobienia makiety.
I jeszcze się odezwę, bo na pewno będę szukał porady u kolegów jak wykonać makietę.

A na razie TEMAT można zamknąć.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Żon i makiet nie wypożyczamy :mrgreen:
Można już zamykac temat ??
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

Miałem się nie wypowiadać ale nie wytrzymam, post powyżej mnie zmobilizował bo jest najbliżej prawdy. Jaka jest makieta M1 dużo osób wie, idealna do tego tematu o którym facet pisze. M1 może i by ją wypożyczyło ale faktycznie stawka by wyniosła jakieś 5% wartości za dzień czyli jakieś 2000 zł dziennie plus transport z i do Łodzi jakieś (TIR) ok 2500 zł. Montaż i demontaż jakieś 1500 zł (bo przecież nikt sam sobie tego nie poskłada), ewentualne zniszczenia przez brykających lublinian - niewycenialne. I wszędzie tu mówimy o cenach netto. Jeśli zainteresowany ma chęć za 4 dni wystawy wyłożyć 8000 + 2500 + 1500 = 12000 netto + 22% = 14640 zł to zapraszam, można ugryźć ten temat.
GBB napisał że nie ma wypożyczalni makiet - święta racja, może ktoś otworzy, budować ma je kto - nisza rynkowa!
Nie wiem czy gość myślał że zapłaci komuś 500 zł i weźmie makietę na wystawę??
Ostatnio zmieniony 29 lut 2008, 22:19 przez makieciarz, łącznie zmieniany 1 raz.
xdamian
Kontakt:

Post autor: xdamian »

Nikt ci nie wypożyczy makiety . koszt zbudowania to xxxxx,xx PLN + xxxx roboczogodzin. Kiepskie, architektoniczne makiety o pow 2x3m2 kosztują od 20.000pln. Wypożyczalnie trochę innego sprzętu biorą 7% wartości za dzień. Ty chcesz 2 razy większą makietę. Czy zapłacisz dziennie 3000 za wypożyczenie,plus: koszty ustawienia i przejazdu, kaucja na zniszczenia?
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Post autor: mencin »

Zupelnie jak w dowcipie... Jaka jest roznica miedzy blondynka a makieta...? :))
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

spokocezar pisze:Ja patrzę na to jak klient, który wchodzi do wypożyczalni.
Problem polega na tym, że... nie ma wypożyczalni.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2008, 16:31 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
spokocezar
Kontakt:

Witam Panów i śledzących temat!

Nie sądziłem, że będzie taki kłopot z tym wypożyczeniem makiety.

Ja patrzę na to jak klient, który wchodzi do wypożyczalni.
Wybieram, zamawiam, "prezentuję na targach", płacę, dziękuję i umawiam się na kolejny rok.

Co do wymiarów stoiska to nie jest wcale małe 80m2 z tego 10-15m2 miało być przeznaczone
na "tort" razem ze strefą "wstęp wzbroniony" (to chyba nie jest wcale mało co?).

Myślałem, że znajdzie się ktoś w okolicy Lublina (z racji łatwiejszego transportu), kto posiada makietę, którą po niewielkiej adaptacji można byłoby uruchomić jako wolno stojącą.

Jeśli nie znajdę chętnego w tym roku, to br sobie odpuszczę.

Na targi w 2009r zbuduję makietę SAM!
może nie będzie najładniejsza ale będę mógł ją wypożyczyć!
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Witam
Bo też taka była idea mojego tortu. Musiał sie zmieścić między ścianą a szafką, na komodzie. Co do walizkowości to nie jest to takie proste. Gdy woziłem na wystawy to się zmieściła na tylnym siedzeniu w duzym samochodzie "na skos" to było chyba BMW, albo mercedes, bo do mniejszego nie wejdzie. Faktycznie zapomniałem o instrukcji obsługi. :mrgreen:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

piottrw pisze:Ja swojego torta pożyczę za darmo, a co.
Bez obrazy, ale Twoją makietę, o wymiarach niemal "walizkowych", jest zacznie prościej przewieźć niż jakąkolwiek inną. ;) Niemniej transport i tak jakiś trzeba załatwić.
Ustal też warunki dostępu widowni do makiety (a raczej poziom zabezpieczenia przed tym dostępem), instrukcje i sposób sterowania makietą. Ustal też, co w przypadku awarii lub konieczności serwisowania, kiedy np w transporcie urwie sie jakiś kabel, itp. Najlepiej zastrzeż, ze nie bierzesz odpowiedzialności za takie rzeczy, żeby potem nie okazało się, że na podstawie jakiegoś kruczka prawnego będziesz musiał płacić jakieś odszkodowanie...
piottrw pisze:Acha i trza doliczyć VAT, bo mnie skarbówka może ścigać.
Jeżeli będzie to jednorazowa umowa cywilno-prawna, to VATu nie trzeba naliczać.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2008, 11:24 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Witam
Ja swojego torta pożyczę za darmo, a co.
Tylko spiszemy umowę. jekieś 2000 zł. kaucji (jak coś odpodanie lub sie spali to potrącę), No a za tabor to stawkę walnę jak na PKP - kaucja od lokomotywy od 150 - 500 zł. + kaucja za wagon tak od 30 zł do 200 zł. + amortyzacja, powiedzmy 5- 10 zł. za dzień za lokomotywę i 1-2 zł. za wagon. Acha i trza doliczyć VAT, bo mnie skarbówka może ścigać. Ja nie pojadę więc trzeba grata zabrać z Krakowa. Wymiary: 135-80 cm. Zdęcia na forum
Pozdrawiam :mrgreen: Jak czegoś zapomniałem to w umowie spiszemy
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Prędzej kupisz niż pożyczysz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

spokocezar pisze:Termin - 4 5 6 kwietnia br.
No i urlopu na 4 (piątek)... :mrgreen: i pewnie dzień wcześniej... i pewnie w poniedziałek...
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: Nie ma chętnych?

Post autor: T_Domagalski »

spokocezar pisze:Szkoda, że większość użytkowników prezentuje makiety na forum (tylko zdjęcia), a dla szerszego grona klientów na "żywca" to nie ma. Rozumiem towar deficytowy....
Chłopie! Przede wszystkim znaczna wiekszość makiet typu tort to makiety stacjonarne, nie przystosowane do transportu (dlatego prezentowane tylko na zdjęciach). Do wożenia przystosowane są w zasadzie jedynie makiety modułowe, ale te za to mają dość spore wymagania dotyczące powierzchni (na stoisku wystawowym to się nawet jedna stacja nie zmieści...).
Poza tym każda makieta wymaga obsługi, obsługa - zakwaterowania i jakiegoś wyżywienia, do tego dochodzi transport samej makiety.
Podsumowując - makiety nie da się pożyczyć na zasadzie "pożycz dychę - oddam jutro".
Ostatnio zmieniony 27 lut 2008, 18:57 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
spokocezar
Kontakt:

Termin - 4 5 6 kwietnia br.
Miejsce - Lublin
Cena - oczekuję propozycji, aby tylko budżet wytrzymał
xdamian
Kontakt:

Post autor: xdamian »

wszystko sie da, tylko kwestia na kiedy i za ile. niestety takie czasy.
Zablokowany

Wróć do „Makieta”