Platforma ROCO z traktorem

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
MarcinSz
Kontakt:

Re: Platforma ROCO z traktorem

Post autor: MarcinSz »

Cobrix pisze: ...w instrukcji pokazane sa klonice przy ktorych te wypustki ktore wchodza w podloge sa przedluzeniem klonicy (ida prosto w osi klonicy) a te ktore sa dolaczone maja te wypustki przesuniete (nie sa w osi). Zamontowanie ich wg rysunku czyli takimi odlewami udajacymi metalowe kolka na koncach klonic spowodowaloby ze klonice praktycznie znajdowalyby sie na srodku (troche przesadzam) podlogi wagonu a powinny moim zdaniem raczej na krancach...
Ja swoje przykleilem. I to odwrotnie niz na rysunku.
Hehe
Słusznie Cobrix zauważa, że z instrukcją jest trochę nie tak. Ja także za początku zamontowałem kłonice wg jej wskazań i były one nie na skraju wagonu (jak to pokazywała ilustracja czy podpowiadał rozsądek) lecz przesunięte do wewnątrz. Wymontowałem je i wcisnąłem ponownie odwrotnie niż w instrukcji i dlatego właśnie jedna z moich kłonic wypada.
Niemniej po pierwszym (i w zasadzie po drugim też) wciśnięciu kłonice się trzymały.
Marcin Szwanenfeld
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

OK
Panowie...są następujące informacje...
1) Stopery bez problemu się przykleja do podłogi...trzeba tylko dokładnie przymierzyć do traktora, by nie był on a za luźno umocowany lub za ciasno...bo wtedy może wypaść...
2) Kłonice Tomas sprawdzi w poniedziałek i poda mi informacje mailem co mam z tym fantem zrobić...
3) padło zagadnienie stosowania kłonic i traktora...ja chcę platformę z kłonicami i samymi stoperami, a traktor pojedzie na pole.

To tyle jak na razie... napiszę co dalej z kłonicami, jak Tomas da mi znać co z tym fantem zrobić.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2006, 23:55 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

MarcinSz pisze:Mam taką platformę ale w barwach DR, bez traktora. Barierki i kłonice mocowałem na wcisk i trzymają się z wyjątkiem jednej, która po odłożeniu platformy do pudełka lubi wypaść.
U mnie podobnie, nic nie wypada, chociaż jedna trzyma sie słabiej (nie na tyle słabo aby odpaść). Myślę, że to kwestia tej metalowej podłogi, zależy jaki odlew sie trafi. Co do tych "stoperów" to może instrukcje wzieli bezpośrednio z tego starszego modelu, gdzie był inny traktor i dlatego teraz nie zgadza sie zalecane położenie.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2006, 22:33 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Niestety otwory sa duzo za duze - albo klonice za waskie :mrgreen: jak kto woli.
Wlozone klonice po prostu kiwaja sie na wszystkie strony wiec nie mozna ich tak zostawic.

Troche mam wrazenie ze gdzies nastapila pomylka i daja do platformy zle klonice.
Po pierwsze w Ludmile wszystko pasowalo idealnie na wcisk.
Po drugie barierka przy platformie tez wchodzi na wcisk, a w instrukcji wyraznie oznaczenie ze trzeba uzyc kleju jest tylko przy stoperach do traktorka.
Po trzecie w instrukcji pokazane sa klonice przy ktorych te wypustki ktore wchodza w podloge sa przedluzeniem klonicy (ida prosto w osi klonicy) a te ktore sa dolaczone maja te wypustki przesuniete (nie sa w osi). Zamontowanie ich wg rysunku czyli takimi odlewami udajacymi metalowe kolka na koncach klonic spowodowaloby ze klonice praktycznie znajdowalyby sie na srodku (troche przesadzam) podlogi wagonu a powinny moim zdaniem raczej na krancach. Ponadto przy takim montazu traktor po prostu nie miesci sie miedzy klonicami. Moze tych klonic nie powinno sie montowac gdy chce sie uzywac platformy z traktorem jako ladunkiem?? Na fotkach w necie jezeli jest traktor to nie ma klonic.

Ja swoje przykleilem. I to odwrotnie niz na rysunku. Stoperow nie przyklejalem poniewaz mam obawy ze przy duzych predkosciach traktorek i tak by zlecial a ze 2/3 torow mam w tunelach nie chcialbym go tam non stop szukac :)

Poza tym nie wiem co to sa za elementy dolaczone do odlewow ze stoperami - jakies skrzynki i tuby ?? Nic o nich nie ma w instrukcji.

Generalnie to jakas kiszke Roco odwalilo ale trzeba przyznac ze wlasciwosci jezdne platformy sa idealne.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2006, 20:37 przez Cobrix, łącznie zmieniany 2 razy.
MarcinSz
Kontakt:

Post autor: MarcinSz »

Mam taką platformę ale w barwach DR, bez traktora. Barierki i kłonice mocowałem na wcisk i trzymają się z wyjątkiem jednej, która po odłożeniu platformy do pudełka lubi wypaść.
Proponuję Ci zatem poprzestać na wcisku, a jeśli jednak otwory okażą się za duże, potraktuj odrobiną kleju (o tym w innych wątkach :).
Co do stoperów i traktoru - sie nie wypowiadam, bo nie podsiadam.
Marcin Szwanenfeld
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

e ja to mam platformy Tilliga jeno. A w Ludmile też mi się wydawało, że dziurki za duże, a tymczasem pasuje jak złoto. I raczej nic nie ginie na torach
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Prosił bym jeszcze o zdjęcia waszej platformy.
Ponieważ uważam, że moje "dziurki" są za duże lub kłonice za małe....
I kłonice nie wchodzą na wcisk, tylko są luźne..
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

obaj macie rację. To i Roco i Tillig. Podobnie jak Ludmiła i 80. Po prosty Roco kiedyśtam oddało Tilligowi linie produkcyjne TT o które teraz się upomnięli, bo TT jest teraz w modzie. A co do kłonic, to ich mocowanie zawsze było upierdliwe. Ale ponieważ to Roco, to wejdą na wcisk na bank! I nie będą potrzebowały żadnych klejów!
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

kolejarz pisze:ale to TILLIG a nie ROCO !! ROCO to ROCO :mrgreen:
A to duża różnica !!
Upss... To najwyraźniej o innym modelu mówimy. Zasugerowałem sie zdjęciem, nie zwracając uwagi na link. Wcześniej Tillig wyprodukował model tego samego (Roco, czy Tillig, jedno i to samo, trudno rozdzielić) wagonu z traktorem w wielkości N (Wiking). Tym razem jednak chyba jest już lepiej jesli chodzi o zgodność skali (1:128) :) Pewności nie mam, ale wygląda to na ("głośnego" ostanimi czasy) Die-Casta-a od Universal Hobbies:

http://www.universalhobbies.net/index1.htm
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

DBv pisze:Właśnie fakt, że dołączony model przedstawia cięzki ciągnik, ratuje tu sytuację. Inaczej wyglądaloby to całkiem karykaturalnie. Nie zmienia to jednak faktu, że Tillig na modelu w wielkości TT posadowił model ciągnika w wielkości N.
ale to TILLIG a nie ROCO !! ROCO to ROCO :mrgreen:
A to duża różnica !!
Ostatnio zmieniony 18 maja 2006, 22:02 przez kolejarz, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Właśnie fakt, że dołączony model przedstawia cięzki ciągnik, ratuje tu sytuację. Inaczej wyglądaloby to całkiem karykaturalnie. Nie zmienia to jednak faktu, że Tillig na modelu w wielkości TT posadowił model ciągnika w wielkości N.
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Post autor: DZIK »

DBv pisze: Trochę mnie jednak razi ta różnica skal...
Niekoniecznie!! - Jeśli jest to jedna z tych ciężkich maszyn, to nawet mieści się w skali.

Obrazek Obrazek
89/94
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

W mojej opinii bardzo dobry wagon. Wózki, mimo, że podobne do Tilligowskich, to inna konstrukcja wiernie odzwierciedlająca oryginał. Wagon zmontowany jest z niewielu cześci i nie jest klejony, a jedynie montowany na wcisk. Jak dla mnie jest to zaletą, bo w przypadku przeróbek (przemalowywania) wszystko moża prosto rozebrać. Wady, jakie mogłbym wymienić to problemy z "kolorystyką". Powierzchnia platformy jest jasnokremowa, co może oddaje barwę drewnianej podłogi, ale conajwyżej w stanie fabrycznym wagonu. Nie jest to jednak duży problem, bo podłoga wykonana jest z metalu (jest jednocześnie balastem) i od ramy wagonu można ją łatwo "wypiąć" i przemalować. Faktura desek też mogłaby być nieco bardziej subtelna, ale to już szczegół. Skoro już przy malowaniu jesteśmy to w moim egzemplarzu nieco za bardzo rzucał sie w oczy "plastikowy" połysk ramy wagonu. Ale to też w zasadzie szczegół. Co do montażu kłonic to powtórze, u mnie nie było z tym problemu. Wszystko weszło na wcisk i trzyma sie do dziś dobrze.
Przy okazji równiez prosiłbym o opinię o tej wersji z ładunkiem traktora. Trochę mnie jednak razi ta różnica skal, ale prosiłbym o wypowiedz (co do wrażeń z modelu) posiadacza.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Jeśli chodzi o sam wagon, to naprawdę prezentuję się tak jak na reklamie...
Ja nie narzekam. Traktor jest ładny, ciężki i kółka się kręcą...a platforma sunie po torach jak po maśle... Aż się zdziwiłem, bo żaden tillig tak nie sunął jak roco.
Polecam z czystym sumieniem. Będziesz zadowolony z niego!!
Jeśli chodzi o mocowanie kłonic, to uważam, że po prostu nie wiem jak je zamontować, i z tąd ten problem. Bo barierkę przednią bez problemu zamocowałem. A co do stoperów do traktora, to nie mocowałem, bo nie chcę, by mi odpadły po kilku przejazdach...
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Post autor: DZIK »

Właśnie zamierzałem złożyć „zapytanie” w temacie tego wagonu. Mam go odłożonego w koszyku i czekam na recenzje, przed podjęciem decyzji o zakupie.
Kolejarz, odpowiedz czy na żywca komplet- wagon i traktor też prezentują się tak okazale jak na reklamie??
Pierwsze kłopoty jak słychać są z mocowaniem kłonic, może inni użytkownicy opiszą plusy i minusy?

Mam też w planie opiniowanie jednego ze sklepów internetowych handlujących naszą skalą, ponieważ właściciel wyraźnie zaczyna stroić sobie żarty z klientów. Trzeba więc przestrzec sowjaków!! -ale o tym w innym temacie.
89/94
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”