Obudowy tilliga do BTTB

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: Obudowy tilliga do BTTB

Post autor: Charakterek »

Tak bez problemów raczej wymienić się nie da. W Tilligu inaczej montowane są ciężarki i kabina jednak jest węższa (nie trzeba już w niej zmieszczać ogromniastego silnika). No i te światłowody i żarówka w kotle. Musiałbyś pokombinować z przeróbką obudowy, by to wszystko pomieścić. Mowa oczywiście o nowej 86. Natomiast ta do roku 2004 - podmieniałem podczas testów i pasiło wszystko. Zadnych przygód!
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

witam,
uważam, że masz rację.
podmianek nie próbowałem ale mam 4 różne br 86: 2 bttb, 2 tilliga ze wczesnej produkcji - rozbierałem te loka i są te same obudowy i podwozia,
ale też:
niedawno kupiłem obudowy wózków br118 tilliga i... ten sam numer katalogowy a dwie różne części!!! a różnią się tym, że jest nadlew przy mocowaniu sprzęgu - wyłącznie dla nowego typu! akurat mi to pasuje, ale gdybym chciał, to starego sprzęgu już tam nie włożę.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Ichu pisze:Pewnie jest możliwe, ale jaki ma sens, jeśli napęd pozostaje ten sam...
Witam
Ano taki że za 78 zł. w modelmani mam inny nr inwentarzowy lokomotywy niż z czasów BTTB. Poza tym napęd. Jakoś nie narzekam i nie zatrzymują mi się lokomotywy na nierównościach
Czy ktoś próbował takiej podmiany
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 mar 2008, 17:50 przez piottrw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

piottrw pisze:Wpadłem na taki pomysł aby wstawić do BTTB BR 86, 56, nowe obudowy - np. 86 z dwoma oknami. Czy to jest możliwe.
czy to możliwe wstawić obudowy z nowej konstrukcji br 86 - nie jestem pewien, bo nie mam porównania w realu.
napewno pasują te pierwsze tilligowskie (z unowocześnionej wersji bttb).
Ostatnio zmieniony 01 mar 2008, 17:49 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Pewnie jest możliwe, ale jaki ma sens, jeśli napęd pozostaje ten sam...
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Obudowy tilliga do BTTB

Post autor: piottrw »

Mam takie pytanie: Czy obudowy (oberteil) lokomotyw produkowanych obecnie przez Tilliga pasują do starych podwozi BTTB. Wpadłem na taki pomysł aby wstawić do BTTB BR 86, 56, nowe obudowy - np. 86 z dwoma oknami. Czy to jest możliwe.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”