Tkt3-16 z Chabówki by Tillig
Moderator: mod-Tabor
-
Furia
- Kontakt:
Re: Tkt3-16 z Chabówki by Tillig
przerobiłem kilka miesięcy temu br 86 na TKt 3 i muszę powiedzieć ze ten parowóz, nawet w wersji bttb ma w sobie to coś. podoba mi się, a to najważniejsze. każdy parowóz w skali tt z orzełkiem to coś cudnego, szczególnie gdy jeździł taki w przeszłości po ziemiach polskich. i to wybrzydzanie że to Tillig, cena itp. to naprawdę głupota. jak nie pasuje - budujcie sami! doceńcie to że komuś chce się zebrać dokumentacje i wysłać ją do Tilliga, a nie bręczycie jak starzy tetrycy. jak już napisałem - mam TKt 3 w kolekcji, ale na pewno kupie Tilliga, jeśli wyjdzie.
- Charakterek
- Kontakt:
Nie skądże, to będzie super model (o czym mogę Cię zapewnić) w cenie (specjalnie dla Ciebie) 20 zł. Byś nie musiał 300 zł dawać na przeróbkę Mod Art.Marcin pisze:Napalicie się i znów wyjdzie to samo co z ta izbą.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2008, 20:46 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
Napalicie się i znów wyjdzie to samo co z ta izbą.
- Charakterek
- Kontakt:
I dlatego też dokumentacja tej starej TKt 3 z epoki IIIa została wysłana do Tilliga i nią zajmują się już dużo mądrzejsze osoby. Szczegółów nie będę zdradzał, bo nie chcę, by Tillig wyskoczył z zielonym parowozem. Póki co jest wszystko na w miarę dobrej drodze i wagony z epoki IIIa byśmy mięli także... Ale to śpiewka na 2009 rok, na razie Gagarin Rail Polska jest, a także jak wypuszczą BR 189, to będzie można się rozwinąć nieźle. Ja jeszcze mam napisanego amila z opisem co by tu jeszcze poprawić w BR 86, by było dobrze.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
TKt3 do pierwszej naprawy glownej (ep. IIIa) wygladaly jeszcze jak BR86: przegrzewacz wody w dymnicy, niemieckie oswietlenie, orginalny uklad rur. Z kazda kolejna naprawa ten wyglad sie zmienial. Jak to wygladalo najlepiej ilustruje artykul Pawla Terczynskiego, Parowóz serii TKt3, Swiat Kolei 02/2003 str. 14-21. Szczegolnie schematy na stronie 15.Misiek pisze:tiligiwska BR86 by wyglądała jak SM26
Opracowujac model, do wyboru sa dwie wersje skrzyn wodnych z krotkim podcieciem, nitowana, oraz z dlugim spawana. Sa dwie kabiny: z dwoma oknami i wojenna z jednym, oraz pelne lub szprychowe kola toczne. Zeby prawidlowo i wiernie wykonac model tego parowozu trzeba pozbierac odpowiednio te wszytkie elementy plus dobrac oznacznia i kolorystyke. Nie da sie tu usrednic wygladu lokomotyw z serii. Kazda miala jakies szczegoly rozniace ja od innych. Z czasem ta ilosc roznic narastala.
W kazdym razie ja juz dobrych kilka lat zbieram dane do przerobki modelu BR86 na TKt3 we wlasnym zakresie i nie mam jeszcze satysfakcjonujacej mnie dokumentacji.
A cos co wyglada "prawie" jak TKt3 mnie nie interesuje, bo jak wiadomo "prawie robi wielka roznice.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 27 lut 2008, 08:14 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Misiek
- Kontakt:
tiligiwska BR86 by wyglądała jak SM26
armatura kotła całkiem inna.
nawet jakby to miała być przeróbka IVepokowej BR86
one w Polsce były po prostu... inne...
armatura kotła całkiem inna.
nawet jakby to miała być przeróbka IVepokowej BR86
one w Polsce były po prostu... inne...
-
mradwan
- Kontakt:
Br 52 to fajmy pomysł. bR 38 z MMS - trochę droga.
Ale z Tkt 3 bym nie rezygnował zwłaszcza, że numerów jest chyba więcej do wyboru, a na PKP reprezentowane były różne wersje tych lokomotyw. osobiście wolałbym zarówno lokomotywę jak i wagony w malowaniu Ep. iII
Ale z Tkt 3 bym nie rezygnował zwłaszcza, że numerów jest chyba więcej do wyboru, a na PKP reprezentowane były różne wersje tych lokomotyw. osobiście wolałbym zarówno lokomotywę jak i wagony w malowaniu Ep. iII
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
TKt3-16 z Chabowki jest od wielu lat zimnym eksponatem i do muzealnego wagonu z Wolsztyna w V epoce pasuje jak piesc do nosa.Tomas Rejl pisze:Co Tkt3-16 z Chabówki?Tylko ze kompletne napisy brakuja...
A jeszcze trzeba wspomniec, ze model BR86 Tilliga nadaje sie tylko do epoki III i lokomotyw posiadajacych spawane skrzynie wodne.
Juz predzej mozna by BR52 przerabiac lub BR38 z siostrzanej spolki Tilliga.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 26 lut 2008, 20:23 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Arek
- Kontakt:
Było by SUPER.
Może któryś z Szanownych Kolegów coś by wiedział na temat napisów.
Może któryś z Szanownych Kolegów coś by wiedział na temat napisów.
- Tomas Rejl
- Kontakt:
Co Tkt3-16 z Chabówki?
Tylko ze kompletne napisy brakuja... 
- Tomas Rejl
- Kontakt:
Masz racje, te wagony nie bardzo pasuja do Gagara 
-
Arek
- Kontakt: