MakieTTa - mencin
Moderator: mod-Makieta
- piottrw
- Kontakt:
Re: MakieTTa - mencin
Witam
Brawo! Klasyczne TT czyli makietka na stół. Bardzo ciekawy układ torowy.
Co do pantografów to ja u siebie zablokowałem wychylenie do pozycji rombu, cieniutką niteczką. Z bliska oczywiście jest widoczna, ale z odległości pulpitu juz niebardzo. Co prawda ja u siebie mam elektrowozy BTTB, ale w Tilligu pewnie też da sie to zrobić. A w razie czego niteczkę nożyczkami ciach... i mamy znowu sprawny pantograf
Pozdrawiam
Brawo! Klasyczne TT czyli makietka na stół. Bardzo ciekawy układ torowy.
Co do pantografów to ja u siebie zablokowałem wychylenie do pozycji rombu, cieniutką niteczką. Z bliska oczywiście jest widoczna, ale z odległości pulpitu juz niebardzo. Co prawda ja u siebie mam elektrowozy BTTB, ale w Tilligu pewnie też da sie to zrobić. A w razie czego niteczkę nożyczkami ciach... i mamy znowu sprawny pantograf
Pozdrawiam
- mencin
- Kontakt:
- mencin
- Kontakt:
Zgadzam sie, luzne pantografy stercza za wysoko, ale nie planuje budowy trakcji napowietrznej, a fajnie bedzie jak czasem E11 poudaje, ze jedzie jak w rzeczywistosci 

-
- Kontakt:
Faktycznie, dla linii 2-torowej nie jest tak źle. Inna sprawa, że pantografy bez sieci trakcyjnej zawsze nienaturalnie sterczą do góry. Gdyby nie to, to sklepienie tunelu mogłoby być niżej.mencin pisze:Nie wydaje mi sie, zeby byly za duze.
Pozdro
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 22 lut 2008, 08:09 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
- mencin
- Kontakt:
Nie wydaje mi sie, zeby byly za duze. E11 z podniesionym pantografem przechodzi na styk, balem sie nawet, ze sie nie zmiesci.

Ostatnio zmieniony 22 lut 2008, 08:07 przez mencin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Czy mógłbyś zrobić zdjęcie pociągu przy wylocie z tunelu? Bo wydaje mi się, że przeskalowane portale to standard u producentów wyrobów gotowych
Sam borykam się z problemem "smoczej jamy" na swoim module.
Pozdrawiam
PiotrZ

Sam borykam się z problemem "smoczej jamy" na swoim module.
Pozdrawiam
PiotrZ
- mencin
- Kontakt:
Wlasnie o to chodzilo, zeby pokazac, ze to plac budowy 

- Jacula
- Kontakt:
Fajnie, tylko jak kręcisz filmik do publicznego obiegu, to zrób porządek na makiecie 

- mencin
- Kontakt:
- mencin
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 21 lut 2008, 22:24 przez mencin, łącznie zmieniany 1 raz.
- mencin
- Kontakt:
Plyta ma dokladnie 149 na 100 cm, grubosc 0,9 cm, w rogach przykrecone sa stopki o wysokosci 4 cm, przez srodek wzdluz dluzszej osi biegnie przykrecona i przyklejona kwadratowa listwa o boku 4 cm. Mam jeszcze 4 krotsze listwy o takim samym przekroju przygotowane do przykrecenia i przyklejenia w poprzek plyty, ale jeszcze chwile musze poczekac az bede na 100 procent wiedzial gdzie co bedzie na gorze. Sztywnosc testowalem jeszcze przed przyklejeniem torow i wydaje mi sie, ze juz jest ok, a bedzie jeszcze lepiej.
- michuchu
- Kontakt:
wymiary i rama
Ja mam dwa pytanka:
Czy możesz podać wymiary makiety?
i drugie ważniejsze:
Czy masz solidną ramę pod płytą makiety? Na fotkach niestety nie widać, ale jeśli nie, to radzę wykonać ją jak najszybciej. Nie pożałujesz.
Pozdrawiam,
Michał
Czy możesz podać wymiary makiety?
i drugie ważniejsze:
Czy masz solidną ramę pod płytą makiety? Na fotkach niestety nie widać, ale jeśli nie, to radzę wykonać ją jak najszybciej. Nie pożałujesz.
Pozdrawiam,
Michał
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Zgadza sie, ale nigdzie nie jest powiedziane że to co ci sie teraz podoba będzie ci się podobało nadal w przyszłości. Zawsze to co robimy widzimy z perspektywy naszej wyobrażni, zresztą nie ma rzeczy których by sie nie dało zrobić jeszcze lepiej.biegacz67 pisze:... najważniejsze żeby się tobie podobało. ...
Widzę że powstaje klasyczny minitorcik, który calkiem fajnie się zapowiada.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2008, 23:13 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
- mencin
- Kontakt:
Postepy sa, codziennie cos nowego, ale przede wszystkim kosmetyka. Od ostatniej sesji fotograficznej pojawily sie w jednym z naroznikow klawiaturki do sterowania rozjazdami, torami wyprzegajacymi i przerywajacymi. Elektromechanika juz prawie w 100% dziala, brakuje mi jednego napedu i jeszcze na niego czekam. Pozostale testuje i co chwile reguluje, bo czasem jeszcze (tak 1 na 20 ) przejazdy koncza sie wykolejeniem.
I tu mala dygresja - w innym moim watku (http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=3344& ... zerywajace) pojawily sie watpliwosci na temat skutecznosci dzialania polautomatycznego zatrzymywania pociagow przez tory przerywajace. Otoz przetestowalem to i dziala slicznie!
Zainstalowalem tory przerywajace (http://modelarski.com.pl/T83156+Tor+prz ... _p528.html) na okolo 20 cm przed kozlami oporowymi i brama lokomotywowni. Jeden kabelek do zasilania, drugi do klawiaturki i dziala to tak: loczka wjezdza na bocznice nawet z duza predkoscia, dojezdza do przerwy i zatrzymuje sie przed koncem torow. Przetestowalem V100, V180 i E11. DCC dziala w ten sposob, ze kiedy loczka traci zasilanie moge zmienic jej kierunek jazdy, zredukowac predkosc nawet do zera i po nacisnieciu klawisza zalaczajacego zasilanie wskazana loczka moze sama wrocic na zasilany na stale tor albo powoli potoczyc sie do przodu. Klawisz zasilania mozna oczywiscie zalaczac chwilowo nacisnieciem albo na stale przez podniesienie.
Teraz podklejam boki nasypow styrostone'owych tak, zeby powstaly skosy i czekam na dostawe budynkow, zeby moc zaprojektowac ich lokalizacje. Rownolegle zaczynam przymiarki do tunelu i wzgorz na przeciwleglym do kozlow krancu makiety.
I tu mala dygresja - w innym moim watku (http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=3344& ... zerywajace) pojawily sie watpliwosci na temat skutecznosci dzialania polautomatycznego zatrzymywania pociagow przez tory przerywajace. Otoz przetestowalem to i dziala slicznie!

Zainstalowalem tory przerywajace (http://modelarski.com.pl/T83156+Tor+prz ... _p528.html) na okolo 20 cm przed kozlami oporowymi i brama lokomotywowni. Jeden kabelek do zasilania, drugi do klawiaturki i dziala to tak: loczka wjezdza na bocznice nawet z duza predkoscia, dojezdza do przerwy i zatrzymuje sie przed koncem torow. Przetestowalem V100, V180 i E11. DCC dziala w ten sposob, ze kiedy loczka traci zasilanie moge zmienic jej kierunek jazdy, zredukowac predkosc nawet do zera i po nacisnieciu klawisza zalaczajacego zasilanie wskazana loczka moze sama wrocic na zasilany na stale tor albo powoli potoczyc sie do przodu. Klawisz zasilania mozna oczywiscie zalaczac chwilowo nacisnieciem albo na stale przez podniesienie.
Teraz podklejam boki nasypow styrostone'owych tak, zeby powstaly skosy i czekam na dostawe budynkow, zeby moc zaprojektowac ich lokalizacje. Rownolegle zaczynam przymiarki do tunelu i wzgorz na przeciwleglym do kozlow krancu makiety.
- KamilW
- Kontakt:
Ciekawa mala makietka. Jakies dalsze postepy w pracach sa??