8 mm * 120 = 960 mm = 96 cm.mahlerian pisze:...jest wymiarowy (8mm wg normy NEM).
Przepraszam czy TO JEST ...SKM (perony wysokie)

Z tego co wiem, perony żwirowe miały jakieś 20-30 cm w realu, a nie metr

Moderator: mod-Makieta Modułowa
8 mm * 120 = 960 mm = 96 cm.mahlerian pisze:...jest wymiarowy (8mm wg normy NEM).
Moim zdaniem ta większa jest jak należy. Wygląda realnie.mahlerian pisze:W akcie desperacji zrobiłem coś, czego nie powinienem: zrobiłem drugą sosnę (większą), a potem... postawiłem pociąg na trawie i po obu stronach ustawiłem sosny: te zrobione wcześniej i tę większą. Oceńcie sami:
miki pisze:Zasadnicza różnica: styrodur ładnie kroi się nożem (....)
Paweł Basiński pisze:No wiesz!!! Prądem? Bohatera? (...)
Dzięki wszystkim za odpowiedź w sprawie cięcia lutownicą...mahlerian pisze:To prawda - nie ma to jak nożyk bądź żyletka. (...)
Sosna dorasta do 25 metrow wysokosci. A tak srednio drzewa w lesie rosnacym kilkadziesiat lat moga miec miedzy 15-20 metrow. Te na zdjeciu maja na pewno ponad 10 metrow, ale w granicach do 15 metrow. Mysle ze to zdjecie wiecej powie o wygladzie lasu niz jakakolwiek inna odpowiedz. Jest to miejsce po wycieciu lasu. Stad tez nie sa to drzewa typowe dla brzegu, tylko srodka duzego komleksu lesnego, jakim jest Mazowiecki Park Krajobrazowy w okolicach Starej Milosnej i Miedzylesia. Na zdjeciu jest fragment lasu mieszanego z przewaga sosen i brzoz.mahlerian pisze:I teraz pora na zasadnicze pytanie: czy te drzewa nie są za małe względem pociągu?
Zaczyna ładnie KLIMACIĆmahlerian pisze:... ostatnio ustawiłem sobie drzewka i mój szynobus...
Ile cm mają Twoje drzewkamahlerian pisze:Czy można podciągnąć to pod tzw. młodnik, czyli młody las?
A czy ma ktoś doświadczenia z "rzeźbieniem" w styropianie (styrodurze) za pomocą lutownicy z rozgrzanym - odpowiednio uformowanym - grotem (np. kształtu rowu - pokazanego na zdjęciu kolegi)mahlerian pisze:Oto skrzynka po oszpachlowaniu: OBRAZEK
Ja bym te sosny sprobowal posadzic gesciej. W przypadku lasu zlozonego z drzew o wysokosci do ok. 15-20 metrow beda to odleglosci rzedu 3 metrow (1:120 - 25mm), mlodsze drzewa mozna posadzic gesciej, ale nie przekraczal bym odstepu rzedu 1-1,5 metra. Jesli zagajnik ma graniczyc z laka, to od jej strony posadzilbym sosny, ktore moga lekko nizsze od tych, ktore sa w srodku lasu, za to maja gestsza korone schodzaca w dol drzewa od strony laki. A to dlatego, ze laki nikt nie bedzie zakladal na wycince lasu, bo krowa nie miala by tam co jesc, nie bylo by tez czego kosic. Lake od drzew odsunal bym o jakies 2-3 metry. Blizej trawa lakowa nie wyrosnie. W zagajniku warto posadzic troche krzakow. Gdy zagajnik jest suchy z gesta korona drzew na dole bedzie tylko rachityczna trawa lesna i jalowce. Jesli jest wiekszy dostep swiatla lub wody pojawia sie krzaki, troche wiecej trawy. Jesli laka ma byc pastwiskiem ogrodzilbym ja ogrodzeniem z zerdzi drewnianych. Slupek co 3-4 metry i dwa dragi poziome. Wyskosc ok. 120cm. To wystarczy, by krowa nie wyszla. Ewentualnie tzw. elektryczny pastuch w postaci drutu rozpietego na okorowanych zerdziach wbitych w ziemie. Choc w ostatnich latach mozna tez zauwazyc postep, w rodzaju plastikowych slupkow. Chyba ze krowy beda uwiazane na lancuchu. Najlepiej z wycietymi sladami kol wygryzionej trawy, o promieniu rownym dlugosci lancucha. Wowczas mozna wcale nie grodzic.mahlerian pisze:Czekam na krytykę i oceny, pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość