Pytanie o części zamienne ( gniazda sprzegów )

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Re: Pytanie o części zamienne ( gniazda sprzegów )

Post autor: sTTaszek »

Marcin pisze:Kompletne gniazdo KKK nie wystepuje jako cześć zamienna.
Ciekawe, bo ja w ubiegłym roku złożyłem zamówienie u Pana Ćwieczkowskiego w AMC na 2 sztuki nie znając nawet numeru katalogowego i po dwóch tygodniach miałem już gniazda. Na woreczku strunowym w który były zapakowane był wypisany ręcznie numer katalogowy 230070.

Staszek
Ostatnio zmieniony 09 lut 2008, 11:21 przez sTTaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
akinomrz
Kontakt:

Post autor: akinomrz »

OK dzięki wielkie - mam nauczkę na przyszłość, a tymczasem wpadłem na tymczasowe rozwiązanie - skleiłem ulamany bolec i całe gniazdo pójdzie do wagonu, który będzie ostatni w składzie :mrgreen:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

Najnowszy to ten z, jak piszesz, drucianym pałąkiem.
akinomrz
Kontakt:

Marcin pisze:Kompletne gniazdo KKK nie wystepuje jako cześć zamienna.
Czyli pozostaje mi kupic najtańszy wagon dla dwóch gniazd :? czy jako część zamienna wystepuje ten długi bolec co wychodzi z gniazda i do którego mocuje się sprzęg ? A jeżeli tak to jaki to ma numer ( gdzie można dostać jakiś katalog części zamiennych ) ?

A i jeszcze jedno - który sprzęg Tilliga jest najnowszy, bo już się pogubiłem. Myślałem, ze ten cały plastikowy ( zaczepianie przez podnoszenie wagonów/loków ) ale wczoraj wpadł mi w ręce wagon ze sprzegiem z takim drucianym pałąkiem - i w sumie takie dostrzegłem też na stronach sklepów. Ech.... w BTTB nie było takich problemów :lol:
Ostatnio zmieniony 09 lut 2008, 10:52 przez akinomrz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Kompletne gniazdo KKK nie wystepuje jako cześć zamienna.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

akinomrz pisze:Gdzie można dostać gniazda sprzegów KKS,
Generalnie : części zamienne SĄ dostępne w sklepach, ale tylko na zamówienie. I tu jest problem bo cena detalu jest minimalna (rzędu pojedynczego EURO) ale sama przesyłka jest kosztowna. Stąd dobrym pomysłem jest skorzystanie z pomocy kolegów, którzy planują osobiste zakupy w sklepie w Sebnitz.

Warunkiem koniecznym jest odnalezienie w katalogu części zamiennych numeru detalu.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Ja to robię tak, że jednym palcem lewej ręki odsuwam gniazdo w lewą stronę wagonu (wagon mam w ręku do góry podwoziem) - tak, żeby stopnie manewrowych nie przeszkadzały, a drugą ręką po prostu wyciągam stary sprzęg i wsadzam nowy. Przy wtykaniu nowego sprzęgu do gniazda, musisz uważać żeby cały ten pałąk od KKSu nie wyginał ci się w górę lub w dół względem wagonu - bo wtedy właśnie może się złamać. Trzeba to robić z wyczuciem. Rada jest prosta - jeśli zaczyna cię to denerwować - odłóż na bok, wróć za parę minut.
akinomrz
Kontakt:

Pytanie o części zamienne ( gniazda sprzegów )

Witam,

Gdzie można dostać gniazda sprzegów KKS, bo dziś udalo mi się takowy złamać :/ przy próbie wymiany sprzegu. Patrzyłem po krajowych sklepach i nici :( Interesuje mnie cały ten mechanizm KKS co pod kołami w wagonach siedzi. Ewentualnie pozostaje mi kupno taniego wagonu z KKS na części ;)
I całkiem przy okazji - jak wymieniac sprzęgi, by nie urwać tego bolca - przecież trochę siły tam trzeba uzyć :lol:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”