Mój pierwszy raz... z modułem

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: Mój pierwszy raz... z modułem

Post autor: T_Domagalski »

mahlerian pisze:http://modelarski.sold.pl/index.php?manufacturers_id=24 Która z tych siateczek Polaka będzie najwłaściwsza
Według mnie - żadna. Ale to kwestia gustu.
O ile trawki, gąbki i zarośla Polaka są OK, to siateczki na drzewka to wg mnie nieporozumienie. Osnowa jest sztywna i słabo rozciągliwa. Trudno z niej uformować coś lekkiego i przejrzystego. A jak się już uda - to nie zostaje na niej ani jeden wiórek, imitujący liść. :/

Wg mnie z fabrycznych wyrobów najlepszą "bazę" na drzewka stanowi Heki, w drugiej kolejności - Faller. Oczywiście te produkty dobrze jeszcze "uszlachetnić" - używam do tego lakier do włosów oraz całą gamę drobno mielonych gąbek Faller Premium, Polaka i... własnej produkcji.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2008, 11:04 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Post autor: mahlerian »

http://modelarski.sold.pl/index.php?manufacturers_id=24

Która z tych siateczek Polaka będzie najwłaściwsza - chciałbym soczystą letnią zieleń (ale nie taką wściekłą) i taką zrudziałą, lekko brązową. Pytam dlatego, że zdjęcia często fałszują rzeczywisty wygląd i kolor. Szczególnie proszę o pomoc Sz.Kol. whosho :)
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

mahlerian pisze:Problem tylko, że na modelmanii.com.pl nie ma takiej siateczki.
Zobacz na modelarski.sold.pl o kolory najlepiej rozmawiaj z kolegą Whosho ;)
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 08:05 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Siateczki Heki pasują zawsze i wszędzie... Drugą sprawą jest brak kwiatów na naszych modułach. Od wiosny do jesieni zawsze coś kwitnie. Polecam eksperymenty z bardzo drobnymi barwionymi trocinami. Należy przy tym pamiętać że kolorem "pierwotnym" jest biały i większość kwitnących roślin taki posiada. Warto też pamiętać o żółtym mniszku lekarskim (zwanym mleczem - nieprawidłowa nazwa dotycząca innej rośliny), który kwitnie co najmniej 2 razy w roku.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2008, 13:04 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

mahlerian pisze:Problem tylko, że na modelmanii.com.pl nie ma takiej siateczki.
Kolego, na jednym sklepie świat się nie kończy. Czy szukałeś w INNYCH ??
:P
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Dziękuję kol. Charakterkowi (a jak się toto nazywa, żebym wiedział, co mówić) i kol. Chudemu. Problem tylko, że na modelmanii.com.pl nie ma takiej siateczki. Proszę o poradę, gdzie kupić taką siateczkę i który numer wybrać (najchętniej chciałbym taką soczystą letnią zieleń, albo taką zrudziałą). Z góry dziękuję za poradę.
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

poszło Ci naprawdę super, a żeby urozmaicić trawę kup siateczkę heki lub polaka (bardziej polecam to drugie) i wkomponuj miejscami w trawę, efekt gwarantowany, a co do szutrowania to nie ma się czego bac ale na wszelki wypadek polecam spróbowanie na jakimś kawałku deski zaszutrować próbny kawałek toru.
miłej pracy
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

mahlerian pisze:Tzn. to różowe to chyba mają być wrzosowiska.
Wrzosowiska na lato - niekoniecznie. Za to toto:
Obrazek

Jak najbardziej!
Ostatnio zmieniony 06 lut 2008, 07:49 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Tzn. to różowe to chyba mają być wrzosowiska. Bo to jest taka mata letnio/wczesnojesienna i stąd te wrzosy (tak myślę). Czy mogą zostać? :?
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Czy naprawdę tak źle mi poszło?
Poszło OK. Po prostu kolejność nietypowa... ;) Uważałby tylko z doborem koloru traw, bo na fotkach widać coś różowego...
Ostatnio zmieniony 05 lut 2008, 12:09 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Dziękuję za porady. Drogi Whosho, co miał oznaczać Twój wpis? Czy naprawdę tak źle mi poszło? Już tłumaczę czemu tak dziwnie się wziąłem do pracy. Po prostu obawiałem się jak mi pójdzie klejenie maty trawiastej, ale teraz widzę, że jest to w miarę łatwe. Obecnie obawiam się szutrowania toru. A jeśli chodzi o drzewko - jest na razie wyjmowane, więc nic mu się nie stanie przy dalszych robotach.

Proszę, powiedzcie, jak wyszła ta trawa i krzewy z drzewkiem... Po namyśle zdecydowałem się jednak zrobić drzewka sam, bo te plastikowe były nie bardzo...

Czekam na Wasze opinie, bo przyznaję, że sam bardzo krytycznie odnoszę się do mojego debiutu... :/
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

mahlerian pisze:tu moje pytanie - co zrobić, żeby pień się tak nie błyszczał, (...)
czy taka wysokość wystarczy???
1. Dodaj do akrylu trochę talku lub zmielonej gliny - zmatowi idealnie. Trochę zgęstnieje, więc należy to ciut rozcieńczyć.
2. Wysokość murku w realu pewnie wynosi 1-1,20 m, zatem w modelu 8-10 mm.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2008, 12:09 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Tak się zastanawiam.... Bo chyba jesteś pierwszą osobą która zaczęła budowę modułu od trawy a nie od torów.. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Trojan
Kontakt:

Post autor: Trojan »

Hej, coś mi sie zdaje że ta krowa bez problemu by przeszła przez ten mur :) Jak dla mnie jeszcze ciut wyższy powinen być.

Obrazek
:mrgreen:

Pzdr
Ostatnio zmieniony 04 lut 2008, 13:17 przez Trojan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Oto moje rezultaty, zieleń i drzewko:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

(tu moje pytanie - co zrobić, żeby pień się tak nie błyszczał, bo malowałem go akrylem i trochę nie podoba mi się ten połysk...)

i drugie pytanie: chciałbym zrobić taki kamienny murek ogradzający pastwisko i nie wiem, jak wysoki powinien być. Wiem, że najlepiej spytać krowę, ale akurat żadnej nie mam pod ręką...

Obrazek Obrazek
czy taka wysokość wystarczy???

Czekam na komentarze - mam nadzieję, że będą w miarę pobłażliwe, gdyż mam świadomość, że to mój pierwszy taki projekt... Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 lut 2008, 13:15 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”