napęd rozjazdu Roco N vs. napęd Tillig

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
pepsigo2pl
Kontakt:

Re: napęd do zwrotnicy ROCO czy TILLIG

Post autor: pepsigo2pl »

Czarek pisze:Pytanie zasadnicze gdzie kupić nakrętki??
mozna kupic od Tilliga jako erzatzteile komplet sruba+nakretka. Lub mozna poszukac gdzies na necie u jakiegos producenta mikro srub i nakretek. Moze to byc np Conrad - ale ja sklanialbym sie do rodzimej produkcji.

Powinienem miec gdzies w domu numer Tilligowski a takze namiary na innych "dostawcow" alternatywnych produktow.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2008, 08:12 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarek
Kontakt:

napęd do zwrotnicy ROCO czy TILLIG

Post autor: Czarek »

Ja w tym temacie wprawdzie trochę późno ale może warto się zapoznać z moimi spostrzeżeniami. A mianowicie od jakiegoś czasu Tillig się wycwanił i do pudełek z zwrotnicami nie pakuje kompletu śruba - nakretka. Natomiast ROCO w pudelkach z napędami daje tylko śruby. Pytanie zasadnicze gdzie kupić nakrętki??
adamz1
Kontakt:

Re: napęd rozjazdu Roco N vs. napęd Tillig

Post autor: adamz1 »

Dziękuję za podpowiedzi, kupię kilka sztuk Roco, bo widzę, że warto :)
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

gemol pisze:Napęd Tilliga to nic innego jak napęd Roco N. Po prostu Tillig pakuje je w swoje pudełka, za co trzeba było /nie wiem jak teraz/ zapłacić 10-15 zł drożej.
Do czasu, to wlasnie Rocowskie napedy sprzedawal Tillig, ale jak sie poklocili, to Tillig zaczal robic swoje juz w innej obudowie a Roco produkowalo je jako N'kowskie.

Odsylam do katalogu Tilliga na 1996, str.63. Dopiero w katalogu 2006, str.167 widac zmiane w konstrukcji zewnetrznej napedu. Co prawda w dalszym ciagu we wszystkich wypadkach sa opisane jako produkcja w kooperacji z firma Roco.

Mam tylko i wylacznie napedy Roco i musze przyznac, ze prezentuja sie o wiele lepiej niz napedy Tilliga, ktore szczerze powiedziawszy troszke zabawkowo wygladaja. A co wazniejsze, wagony samowyladowcze nie przelaczaja napedow Roco :P

Leniuszki swobodnie moga zostawic Rocowskie napedy na wierzchu - gdzie Tilliga jakos tak ni przypial, ni wypial.

No i cena atrakcyjna. Goraco polecam Roco.

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 sty 2008, 22:22 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Mam na makiecie oba napędy, i moim zdaniem ten Roco jest lepsiejszy, lepiej wygląda i łatwiej paluchem przesunąć jego wajchę w razie czego. Roco podczas przełączania tylko tak jakby głośniej przeskakuje od tego Tilligowskiego, a co do awaryjności to żaden mi sie jeszcze nie zepsuł, ani Roco ani Tillig. A co do montażu to zakłada go sie tak samo jak Tilliga, pasuje idealnie.
adamz1
Kontakt:

Nie miałem napędu Roco w ręku, ale na zdjęciu pudełko Roco wygląda lepiej niż Tilliga :) Może jakieś opinie na temat niezawodności ?
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Napęd Tilliga to nic innego jak napęd Roco N. Po prostu Tillig pakuje je w swoje pudełka, za co trzeba było /nie wiem jak teraz/ zapłacić 10-15 zł drożej.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
adamz1
Kontakt:

napęd rozjazdu Roco N vs. napęd Tillig

Wyczytałem gdzieś, że napędy Roco takie jak tu: http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=5_371_33_130&products_id=532 pasują do rozjazdów Tilliga EW1. Moje pytania:
1. Czy to prawda i czy ktoś to sprawdził praktycznie?
2. Jeśli tak, to czy można taki napęd zainstalować bez większych problemów?

Trochę zraziłem się do napędów Tilliga, bo kupiłem 2 i jeden z nich od początku działa źle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”