http://www.lkmk.pl/readarticle.php?article_id=77
Warsztaty modelarskie - Poznań, 26-27.01.2008 r.
Moderator: mod-Imprezy
- jarkott
- Kontakt:
Re: Warsztaty modelarskie - Poznań, 26-27.01.2008 r.
A pełną relację z tej imprezy można przeczytać tutaj:
- jarkott
- Kontakt:
Zapraszam do obejrzenia krótkiej fotorelacji z warsztatów:
http://www.ptmkz.org.pl/warsztaty_Poznan2008/index.html
http://www.ptmkz.org.pl/warsztaty_Poznan2008/index.html
- bartekdj
- Kontakt:
Koło tetettkowiczów??
Myślałałem, że już cos takiego tworzymy
Myślę, że potrzeba takich spotkań, dla budujących jak również dla mnie chociązby by móc popuszczać sobie kolejkę i te platformy
)))
Myślałałem, że już cos takiego tworzymy
Myślę, że potrzeba takich spotkań, dla budujących jak również dla mnie chociązby by móc popuszczać sobie kolejkę i te platformy
Ostatnio zmieniony 29 sty 2008, 09:24 przez bartekdj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Tak, tak. Bo nie wspomniałem, że oprócz zarejestrowanych Forumowiczów było kilku sympatyków TT, którzy interesowali się tym co robimybartekdj pisze:Nie zapomnę Pana w okularach co zadawał tysiące pytań
Zauważył nas również prezes Pyssa i odpytał, co my za jedni. Wspomniał, że kiedyś istniało koło TT-kowiczów przy Technikum Kolejowym. Może spróbujemy je reaktywować?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2008, 09:22 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
- bartekdj
- Kontakt:
hehe no Piotrek myslałem, że się nie doczekam relacji Twojej
ale nie zawiodłeś, oczywiście, śmiało mówie, że największe zrobiło na mnie wrażenie nasze kółko po czym jeździly nasze tabory....piękna ludmila 232 i platformy..dziękuję również MarcinowiSz, że zabrał kilka wagoników spacjelnie dla mnie....
Nie zapomnę Pana w okularach co zadawał tysiące pytań
Nie zapomnę Pana w okularach co zadawał tysiące pytań
-
PiotrZ
- Kontakt:
No więc byliśmy na Warsztatach Modelarskich w Poznaniu.
W sobotę grupę TT stanowili jarkott, miano, MarcinSz, mencin, bartekdj i ja (czyli PiotrZ). Na krótko pojawił się też Mariusz (Krajenka).
Podczas Warsztatów kilka „drużyn” prezentowało praktyczne sposoby waloryzacji taboru, trawienia drobnych elementów z blachy, siana trawy elektosadzarką oraz sadzenia metodą „podbijania”.
Nasza działalność warsztatowa ograniczyła się do ułożenia owalu z torów modelowych i pojeżdżenia trochę cyfrowo, trochę analogowo
A na poważnie, to Marcin - pod bacznym okiem jarkotta – dokleił na swojej dioramie trochę zieleni, natomiast mencin z pomocą kolegów ze starszej skali wlutował dekoder do swej nowej V100.
Poniżej kilka ilustracji do tej bardzo krótkiej relacji.:

„Podbijanie” trawy i gruntowanie przed elektrosadzeniem

Dziękuję za kolejne miłe spotkanie TT-kowe w regionie Poznańskim
Pozdrawiam
PiotrZ
W sobotę grupę TT stanowili jarkott, miano, MarcinSz, mencin, bartekdj i ja (czyli PiotrZ). Na krótko pojawił się też Mariusz (Krajenka).
Podczas Warsztatów kilka „drużyn” prezentowało praktyczne sposoby waloryzacji taboru, trawienia drobnych elementów z blachy, siana trawy elektosadzarką oraz sadzenia metodą „podbijania”.
Nasza działalność warsztatowa ograniczyła się do ułożenia owalu z torów modelowych i pojeżdżenia trochę cyfrowo, trochę analogowo
A na poważnie, to Marcin - pod bacznym okiem jarkotta – dokleił na swojej dioramie trochę zieleni, natomiast mencin z pomocą kolegów ze starszej skali wlutował dekoder do swej nowej V100.
Poniżej kilka ilustracji do tej bardzo krótkiej relacji.:

„Podbijanie” trawy i gruntowanie przed elektrosadzeniem

Dziękuję za kolejne miłe spotkanie TT-kowe w regionie Poznańskim
Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 29 sty 2008, 09:26 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 6 razy.
- mencin
- Kontakt:
O, moja nowa V100 sie zalapala 
Ja tam bylem, miod i wino itd. Mam okolo 170 zdjec, wybiore co ladniejsze i wrzuce
Ja tam bylem, miod i wino itd. Mam okolo 170 zdjec, wybiore co ladniejsze i wrzuce
- Mariusz
- Kontakt:
- Mariusz
- Kontakt:
A ja bardzo chętnie popatrzę 
- mencin
- Kontakt:
Wiem, ze to trywialne rzeczy, ale bede je robil po raz pierwszy wiec dla mnie to wydarzenie porownywalne z ladowaniem na Ksiezycu. Zabieram V100 z dekoderem do wlutowania, E11 i V180 z detalami do przyklejenia.
Czy dekoder mozna lutowac lutownica transformatorowa czy trzeba takiej "starej" z kolba? Jezeli mozna transformatorowa to czy trzeba specjalnych cienkich grotow czy robi sie to standardowymi? Strasznie cienkie i geste te piny...
Czy dekoder mozna lutowac lutownica transformatorowa czy trzeba takiej "starej" z kolba? Jezeli mozna transformatorowa to czy trzeba specjalnych cienkich grotow czy robi sie to standardowymi? Strasznie cienkie i geste te piny...
- mencin
- Kontakt:
Ja bede, a jak dobrze pojdzie to bedzie tez moja V100 i dekoder do cwiczebnego zainstalowania.
- miano
- Kontakt:
Będę na pewno w sobotę, ale nie jestem pewien czy od samego rana.
Myślałem żeby wziąść łuki, flexy, sprzęt DCC i coś z taboru, jeśli nie będzie warunków najwyżej poleżą w samochodzie
Myślałem żeby wziąść łuki, flexy, sprzęt DCC i coś z taboru, jeśli nie będzie warunków najwyżej poleżą w samochodzie
- Mariusz
- Kontakt:
Zbieram się, z czymś, albo bez czegoś, ale dotrę.
- jarkott
- Kontakt:
Pytanie do grupy TT-kowiczów: kto będzie i z czym na warsztatach?
Oczywiście, można przybyć tylko aby popatrzeć - ale może spotkamy się przy okazji i pogadamy o naszym hobby przy piwku.
Ja wybieram się w piątek i będę na ul. Czajczej późnym wieczorem.
Oczywiście, można przybyć tylko aby popatrzeć - ale może spotkamy się przy okazji i pogadamy o naszym hobby przy piwku.
Ja wybieram się w piątek i będę na ul. Czajczej późnym wieczorem.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Wklejam na prośbę Panan Leszka
http://download.gbbkolejka.pl/doc/warsztaty_program.doc
http://download.gbbkolejka.pl/doc/warsz ... szenie.doc
Dokumenty:Leszek Lewiński pisze:Pan Prezes Pyssa prosił mnie o rozpowszechnienie informacji, co niniejszym
czynię, a w imieniu Związku (PZMKiMK) zapraszam do udziału w Warsztatch.
Pozdrawiam.
Leszek Lewiński
Oto treść Jego e-maila:
Witam
Po wyjaśnieniu wszelkich problemów natury organizacyjnej mogę wreszcie przesłać ( w załącznikach):
- program warsztatów
- formularz zgłoszenia,
W warsztatach mogą uczestniczyć modelarze nie zrzeszeni w klubach oraz przedstawiciele wszystkich klubów.
W warsztatach mogą wziąć udział modelarze niezależnie od preferowanej wielkości modelarskiej.
Proszę o wypełnienie i odesłanie do niedzieli karty zgłoszenia. (Przysyłają wszyscy - niezależnie od miejsca zamieszkania).
PS. Proszę o przesłanie tego e-maila z załącznikami do znajomych modelarzy, aby możliwie szerokie grono zainteresowanych otrzymało te informacje
Pozdrawiam
Ryszard Pyssa
OGŁOSZENIE:
Warsztaty modelarskie
Zespół Szkół Komunikacji, Poznań 26-27.01.2008 r.
Warsztaty mają zasadniczo otwarty charakter tzn. z minimalną ilością oficjalnych wystąpień i wykładów i oparte będą na zasadzie - jeśli ktoś coś potrafi, to niech pokaże to innym. Stąd prośba, aby przywieźć ze sobą trochę materiałów, narzędzi i ... dokonań (czyli modeli), aby było czym i na czym prezentować i ćwiczyć. Wiodącymi tematami będą:
• budowa makiet modułowych (podstawy, kształtowanie terenu, wykonywanie elementów krajobrazu),
• sterowanie cyfrowe na makietach, budowa instalacji elektrycznych,
• waloryzacja taboru,
• zasady prowadzenia ruchu pociągów na makiecie.
Nie przewiduje się ścisłego, godzinowego programu warsztatów. Tematyka ma zmieniać się zależnie od potrzeb i oczekiwań uczestników. Zajęcia praktyczne odbywać się będą w grupach tematycznych. Każdy ma znaleźć coś dla siebie:
• początkujący – jak rozpocząć przygodę z modelarstwem,
• zaawansowani – jak „dopieścić” szczegóły.
Ponadto osobnym tematem będzie zmaganie się z modelarską „elektryką”, zwłaszcza związaną ze sterowaniem cyfrowym DCC.
Liczymy też na ogólnopolski panel dyskusyjny „na żywo” o unormowaniach dotyczących makiet budowanych w Polsce przez polskich modelarzy.
PROGRAM:
Piątek, 25 stycznia 2008 r.:
godz. 16.00 – 22.00 Zakwaterowanie zamiejscowych uczestników w internacie Zespołu Szkół Komunikacji w Poznaniu, ul. Czajcza 14
Sobota, 26 stycznia 2008 r.:
8.00 – śniadanie dla kwaterujących w internacie
9.00 – 13.00 – I sesja warsztatowa, ul. Fredry 13
13.00 – 14.00 – przerwa
14.00 – 18.00 – II sesja warsztatowa, ul. Fredry 13
19.00 – dyskusja panelowa i spotkanie integracyjne ul. Fredry 13
Niedziela, 27 stycznia 2008r.:
8.00 - śniadanie dla kwaterujących w internacie
9.00 – 13.00 - III sesja warsztatowa, ul. Fredry 13
13.00 – 14.00 – przerwa
14.00 – 15.00 - podsumowanie warsztatów
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Koszt noclegu – 10 zł od osoby, koszt śniadania – 5 zł, koszt obiadu – 10 zł, koszt spotkania integracyjnego - 10 zł. Posiłki będą tylko dla osób, które zadeklarują je w zgłoszeniu. Należność płatna gotówką w dniu przyjazdu w recepcji internatu.
Ze względów organizacyjnych zgłoszenia na załączonym formularzu należy przesłać na adres: sk.pyssa(małpka)infotransport.pl w nieprzekraczalnym terminie do 20.01.2008 r.
Zajęcia warsztatowe odbywać się będą w budynku szkoły przy ul. Fredry 13, nocleg w internacie przy ul. Czajczej 14.
Do zobaczenia w Poznaniu
Ryszard Pyssa
http://download.gbbkolejka.pl/doc/warsztaty_program.doc
http://download.gbbkolejka.pl/doc/warsz ... szenie.doc