Drewniane mostownice na stalowej konstrukcji mostów.
Mają ponad 60 lat. Niestety przez tyle lat nie widziały pociągów.
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
Mam trochę inne spostrzeżenia.hugwa pisze:Nie jest prawdą, jakoby drewno było "grafitowo-czarne" a potem tylko szarzało. Z czasem jednak brązowieje.
Żadna konstrukcja drewniana nie jest brązowa! Chyba że specjalnie była machnięta "olejną", ale to na pewno nie dotyczyło mostów...sebano79 pisze:Most natomiast będzie w kolorze ciemny orzech. Chcę uniknąć ostrych kontrastów na granicy most-grunt. Może lepiej będzie, jak kolor nawierzchni kolejowej na moście dopasuję do reszty torowiska, wykorzystując np.barwę "czerń słoniowa"?
Oczywiście - pomalować. Właściwie, to malowanie lub przynajmniej patynowanie błyszczących plastikowych podkładów powinno się przeprowadzić bez wyjątku, czy to na moście, czy pod szutrowanie.sebano79 pisze:... lśniące plastikowe podkłady nie bardzo mi się zgrywają z drewnianą konstrukcją, której mają być częścią. Pozostaje tylko malowanie podkładów na kolor zbliżony do reszty konstrukcji?
Oczywiście, ze nie szutrować, bo niby jaki to miałoby cel! I co znaczy dla Ciebie określenie "na gołych dechach"?sebano79 pisze:... nurtuje mnie jedna sprawa. Czy tory na takim moście powinienem zaszutrować , czy leżą one na gołych dechach?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość