Stacja Grabie Stare

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WM-MODEL
Kontakt:

Re: Stacja Grabie Stare

Post autor: WM-MODEL »

:mrgreen:

Tydzień w SAD to jest jedna sesja :P

Głównie chodziło mi o to, że przyjmujesz 4 węgle i wysyłasz 5 buraków ;) to jest moim zdaniem za dużo. Wyobraź sobie, że podstawią Ci te 9 wagonów na raz i masz zapchaną bocznicę oraz ograniczone możliwości manewrowania.
Lepiej dać po jednym wagonie i ewentulanie powtórzyć obieg. Regulacja przewozów -OK, ale lepiej dodać niż ujmować.
Również to, że planując wysłanie towaru należy zabezpieczyć odpowiednie wagony, które prawdopodobnie będa jeździły razem, np. te czyjeś 4 węgle i Twoje 5 buraków.

Gdy nie ma stacji przyjmującej/odbierającej jakiś towar, ich rolę przejmują stacje techniczne według kolorowego kodu.

Pamiętaj też, że SAD sporządza się raz na jutro, na podstawie tego czym dysponuje i przyjmuje Twoja stacja reszta uczestników planuje sobie co i gdzie wozić. Co wypadnie Tobie, wypadnie i innym, czyli wypadnie co najmniej podwójnie.

Przykładowe SADy http://home.pages.at/gottlieb/Fremo/Bahnhofsdaten.pdf lub od Normowiczów.
Od biedy może być 4.
Dlatego też powinieneś nieco ograniczyć przewóz towarów.
Faktycznie, można przpompować paliwo :mrgreen: Zaś przy założonym przez Ciebie ruchu dłuższy postój cysterny raczej nie jest wskazany.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2008, 12:59 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

whosho pisze:A odnosnie paliw w cysternach - co z możliwością przepompowania zawartości np. do samochodu-cysterny? Przecież i tak odbiorca musi jakoś te paliwo odebrać... a to że cysterna będzie stała godzinę dłużej czy mniej... :?
Tatuś powiedział :mrgreen: że można bezpośrednio przepompowywać z cysterny na samochód, jednak Urząd Celny nakazuje aby najpierw paliwo trafiło na magazyn (czyli na zbiorniki), a potem na samochody*.

* sytuacja dotyczy firmy Orlen i rozlewni gazu płynnego (to tak dla ścisłości). Dla benzyny, ropy itp sytuacja podejrzewam jest podobna. ;)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2008, 12:50 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Dzięki za odzew.

1) Z tą "Z"tką to była literówka. Kopiwałem wpisy kilka razy pomiędzy liniami i tak sobie została ;) Będzie K,R.

2) Ruchu może trochę będzie, ale doczytałem na forum N-ormy, że decydowanie o zapotrzebowaniu na konkretne towary na stacji może być dowolnie regulowane również w czasie spotkania, więc Sad jest ciutkę na wyrost. Inna spawa jest taka, że nie byłem pewien jak potraktować ilości potrzebnych wagonów. Czym innym jest przyjąć te 20 - 30 wagonów na dzień a co innego na tydzień.
No i nie jest powiedziane że na każdym spotkaniu będzie stacja mogąca dany towar odebrać lub przyjąć wieć część zleceń prawdopodobnie i tak nie będzie realizowana. Tak czy inaczej zawsze można coś zmienić.
Na schemacie stacji brakuje strzałek -kierunków ruchu i rysunku peronów.
OK, dorobię.
Nie ma też toru postojowego
Od biedy może być 4. Choć oczywiście zdaję sobie sprawe, że możliwości jakie daje ten układ torowy są raczej skromne ;)

A odnosnie paliw w cysternach - co z możliwością przepompowania zawartości np. do samochodu-cysterny? Przecież i tak odbiorca musi jakoś te paliwo odebrać... a to że cysterna będzie stała godzinę dłużej czy mniej... :?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2008, 12:50 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WM-MODEL
Kontakt:

Post autor: WM-MODEL »

:arrow: Dłużycy* i ciętego drewna** nie wozi sie wagonami "Z".
Wg UIC:
-K,O -platformy budowy zwykłej,
-R,S -platformy na wózkach,
-E -węglarka typu normalnego.

:arrow: Na schemacie stacji brakuje strzałek -kierunków ruchu i rysunku peronów.

* -"Przemysł w Rejonie..."Nadleśnictwo..."
** "Ruch towarowy" -"Ład. B"

:arrow: Trochę będziesz miał ruchu na tej Twojej stacyjce :mrgreen:
:arrow: Nie ma też toru postojowego.
:arrow: Nie to, żebym się czepiał, ale skoro paliwo wozisz cysternami, chyba brakuje jakiegoś urządzenia do przeładunku i magazynowania na GSt. Beczki w G byłyby może lepsiejsze...

Ja wiem, że to ma być zabawa, lecz ma to być zabawa w modelowanie ruchu prawdziwej kolei, nie tylko puszczanie kolejek w te i wewte. Dlatego projektując ruch na stacji trzeba zadbać o jego "prawdopodobność", nie tworząc zbyt wielu uproszczeń.
Takie zestawienia właśnie, jak choćby cysterna + urządzenia do przeładunku paliwa tworzą prawdziwie realną oprawę zabawy, taki swoisty klimacik.
No i to, że prowadząc ruch, wtedy nie można się nudzić :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 20 sty 2008, 20:07 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

BRAWO!!

kto następny!
whosho
Kontakt:

No to SAD gotowy. Choć może jeszcze coś będzie trzeba poprawić. KLIK
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

Grabie Stare w RZECZYWISTOŚCI ;)
tete
Kontakt:

ArturSch pisze:Pobór mocy przez lokomotywy i całe składy jest NIEZALEŻNY od zastosowanego systemu (analog/cyfra) tylko od ilości odbiorników prądu.
Z tym się zgadzam - jasna rzecz. Thanks
Ostatnio zmieniony 26 lis 2007, 13:43 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

tete pisze:Jakie przekroje przewodów (...) najlepiej zastosować z uwagi na system cyfrowy?
Błąd w rozumowaniu !! Pobór mocy przez lokomotywy i całe składy jest NIEZALEŻNY od zastosowanego systemu (analog/cyfra) tylko od ilości odbiorników prądu.

Zakładamy, że na makiecie może być kilka składów z wagonami z oświetleniem. Fz1 jest w stanie dać z siebie 1,2 - 1,6 A, DCC Roco 3A, Lenz (LZV100) 5 A - i dla takich właśnie prądów należy stosować przekroje. Praktycznie 1,5 mm ^2 jest OK - jeśli mówimy o przewodach tworzących magistralę (czyli pomiędzy profilami przejściowymi). Odejścia od nich do szyn mogą być oczywiście cieńsze (co najmniej dwa na szynę) np 0,35-0,5 mm^2.
tete
Kontakt:

OK. Z tego co sie zorientowałem, makieta zasilana jest także cyfrowo. Jakie przekroje przewodów lutowanych do szyn na każdym segmencie najlepiej zastosować z uwagi na system cyfrowy?
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Nie autorska odpowiedź, ale stację Grześka miałem przyjemność widzieć tyle razy, że...

Napędy Conrada, przeniesienie napędu zgodne z instrukcją producenta napędu http://www.modelmania.com.pl/images/ins ... conrad.pdf

Siłowniki zamka centralnego są o tyle lepsze, że można je znacząco spowolnić, co przy Conradach nie zawsze jest możliwe. Znaczącą wadą jest natomiast ich rozmiar...
tete
Kontakt:

Mam jeszcze pytanie do autora:
Jakie napędy rozjazdów zastosowano na stacji? TILLIG, inne?
Jak wykonano przeniesienie napędu w przypadku zastosowania innego napędu niż TILLIG?

Pytanie do wszystkich - Tillig to dobry napęd? Czy lepsze sa siłowniki od zamka samochodowego?
tete
Kontakt:

whosho pisze:Racja, jednak semafora nie ruszałem (nawet napędu nie ma), bo wciąż łudzę się, że zamiast niego stanie tam świetlny... :cry:
he he.... ja mam to samo. Tylko żeby w ofercie były takie polskie, ładnie wykonane... KLUBowe :-)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2007, 09:26 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Racja, jednak semafora nie ruszałem (nawet napędu nie ma), bo wciąż łudzę się, że zamiast niego stanie tam świetlny... :cry:
tete
Kontakt:

whosho pisze:.....Jedyne co trochę nie pasuje to kolorystyka trawy na module i w tle. (....) Obrazek
...ja bym jeszcze zamaskował zielenią tą szpecącą, prostokątną podstawę semafora, bo w oryginale tego nie ma ;) Nie wiem co inni na to, ale mi sie wydaje, że po tej operacji ładniej by wyglądało.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2007, 09:10 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”