Makieta DCC

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Makieta DCC

Post autor: gbbsoft »

ArturSch pisze:
BR101 112-1 pisze:...jaki orientacyjnie byłby koszt takowego sterowania (bez dekoderów do loków)
Czyli tak:
- tory, zwrotnice, kabelki, skrzynka - koszt jest niezależny od DCC/analog,
-
martinezo pisze:musisz wydzielic
(odizolowac) torowisko laczace polnoc z poludniem. Zasilanie tego odcinka musi byc pociagniete ze specjalnego modulu zmieniajacego polaryzacje napiecia w torach, inaczej bedzie ..... zwarcie.
w analogu jest to koszt szyny z obustronną przerwą, pewnie ok 4 zł :-) w DCC jest to "układ" ceny nie znam - poszukaj.

- oraz koszt zasilania torów: analog to cenna trafa (np FZ1 -> allegro) do DCC cena centralki+manipulatora, o tym pisano już wyżej ....i to praktycznie jest koszt DCC.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

bafan pisze:Zawsze jest sens inwestować w DCC (czy to mała czy duża makieta).
To zupełnie inna BAJKA!!
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

martinezo pisze:Witam

Pomijajac kwestje tabory, dekoderow itp musisz wydzielic
(odizolowac) torowisko laczace polnoc z poludniem. Zasilanie tego odcinka musi byc pociagniete ze specjalnego modulu zmieniajacego polaryzacje napiecia w torach, inaczej bedzie ..... zwarcie. Dla DCC jest to proste, zapina sie modul i po krzyku - on sie martwi o przelaczanie. Moduly takie robi LENZ, ROCO........,...... i ja...... :wink:
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

BR101 112-1 pisze:Dzięki za pomoc. Ustaliłem już sobie plan działania, najpierw "przezbroję" się do końca w Tilligi, chyba że ONZ się do mnie dobierze :D. Kiedy uzyskam właściwą przestrzeń na normalną makietę to przestawię sie na DCC, póki co zadowolę sie analogiem.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArturSwider pisze:Hi,

Według mnie nie może być mowy, że jedna makieta pasuje do DCC, a druga nie.
pamiętaj, że DCC to nie tylko sterowanie lokami. To także włączanie/wyłączanie oświetlenia, generowanie dźwięków, sterowanie akcesoriami bez plątaniny kabli
Dokładnie! Jeśli zamierzasz rozpocząć zabawę z DCC to bardzo dobrze.

Co do początku, to proponuję Ci zakup jakiegoś zestawu DCC Tilliga, wraz z całą "aparaturą" do sterowania cyfrowego. Będziesz miał loka z dekoderem i całą resztę (ja też jak pisałęm gdzie indziej, chcę sobie kupić na święta zestaw DCC Tilliga). :)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArJu pisze:No właśnie! Zapomniałem o tej istotej cesze. Szkoda tylko, że tabor tego nie lubi, ale czego się nie robi dla realizmu.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Edward pisze:I można czołówkę zrobic :P
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArJu pisze:Moim zdaniem dla tej makiety, do sterowania pociągami, DCC nie jest niezbędne. Jednakże pamiętaj, że DCC to nie tylko sterowanie lokami. To także włączanie/wyłączanie oświetlenia, generowanie dźwięków (w TT akurat trudne ze względów gabarytów), sterowanie akcesoriami bez plątaniny kabli, itd. Według mnie DCC to po prostu nowa generacja i tę drogę ja wybrałem. Już zaopatrzyłem się w stosowny zestaw, mimo że tak naprawdę nie mam po czym konkretnym pojeździć.
W kwestii ceny: no cóż... tutaj, jak wszędzie, jest duża rozbieżność. Np. nowy zestaw Lenz'a można kupić za ok. 400PLN, ale można też kupić za 1200PLN. Na początek oba pewnie zaspokoją Twoje potrzeby.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Makieta DCC

BR101 112-1 pisze:Moja makieta wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Obecnie zajmuje się torowiskiem i tu pojawia się problem- jakie sterowanie byłoby lepsze DCC czy analog? Czy warto na tak małej makiecie inwestować w DCC? Jeżeli tak to jaki orientacyjnie byłby koszt takowego sterowania (bez dekoderów do loków)?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”