ArturSch pisze:Czyli tak:BR101 112-1 pisze:...jaki orientacyjnie byłby koszt takowego sterowania (bez dekoderów do loków)
- tory, zwrotnice, kabelki, skrzynka - koszt jest niezależny od DCC/analog,
-w analogu jest to koszt szyny z obustronną przerwą, pewnie ok 4 zł :-) w DCC jest to "układ" ceny nie znam - poszukaj.martinezo pisze:musisz wydzielic
(odizolowac) torowisko laczace polnoc z poludniem. Zasilanie tego odcinka musi byc pociagniete ze specjalnego modulu zmieniajacego polaryzacje napiecia w torach, inaczej bedzie ..... zwarcie.
- oraz koszt zasilania torów: analog to cenna trafa (np FZ1 -> allegro) do DCC cena centralki+manipulatora, o tym pisano już wyżej ....i to praktycznie jest koszt DCC.
Makieta DCC
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Re: Makieta DCC
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
bafan pisze:Zawsze jest sens inwestować w DCC (czy to mała czy duża makieta).
To zupełnie inna BAJKA!!
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
martinezo pisze:Witam
Pomijajac kwestje tabory, dekoderow itp musisz wydzielic
(odizolowac) torowisko laczace polnoc z poludniem. Zasilanie tego odcinka musi byc pociagniete ze specjalnego modulu zmieniajacego polaryzacje napiecia w torach, inaczej bedzie ..... zwarcie. Dla DCC jest to proste, zapina sie modul i po krzyku - on sie martwi o przelaczanie. Moduly takie robi LENZ, ROCO........,...... i ja......
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
BR101 112-1 pisze:Dzięki za pomoc. Ustaliłem już sobie plan działania, najpierw "przezbroję" się do końca w Tilligi, chyba że ONZ się do mnie dobierze. Kiedy uzyskam właściwą przestrzeń na normalną makietę to przestawię sie na DCC, póki co zadowolę sie analogiem.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArturSwider pisze:Hi,
Według mnie nie może być mowy, że jedna makieta pasuje do DCC, a druga nie.
Dokładnie! Jeśli zamierzasz rozpocząć zabawę z DCC to bardzo dobrze.pamiętaj, że DCC to nie tylko sterowanie lokami. To także włączanie/wyłączanie oświetlenia, generowanie dźwięków, sterowanie akcesoriami bez plątaniny kabli
Co do początku, to proponuję Ci zakup jakiegoś zestawu DCC Tilliga, wraz z całą "aparaturą" do sterowania cyfrowego. Będziesz miał loka z dekoderem i całą resztę (ja też jak pisałęm gdzie indziej, chcę sobie kupić na święta zestaw DCC Tilliga).
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArJu pisze:No właśnie! Zapomniałem o tej istotej cesze. Szkoda tylko, że tabor tego nie lubi, ale czego się nie robi dla realizmu.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Edward pisze:I można czołówkę zrobic
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArJu pisze:Moim zdaniem dla tej makiety, do sterowania pociągami, DCC nie jest niezbędne. Jednakże pamiętaj, że DCC to nie tylko sterowanie lokami. To także włączanie/wyłączanie oświetlenia, generowanie dźwięków (w TT akurat trudne ze względów gabarytów), sterowanie akcesoriami bez plątaniny kabli, itd. Według mnie DCC to po prostu nowa generacja i tę drogę ja wybrałem. Już zaopatrzyłem się w stosowny zestaw, mimo że tak naprawdę nie mam po czym konkretnym pojeździć.
W kwestii ceny: no cóż... tutaj, jak wszędzie, jest duża rozbieżność. Np. nowy zestaw Lenz'a można kupić za ok. 400PLN, ale można też kupić za 1200PLN. Na początek oba pewnie zaspokoją Twoje potrzeby.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Makieta DCC
BR101 112-1 pisze:Moja makieta wygląda mniej więcej tak:
Obecnie zajmuje się torowiskiem i tu pojawia się problem- jakie sterowanie byłoby lepsze DCC czy analog? Czy warto na tak małej makiecie inwestować w DCC? Jeżeli tak to jaki orientacyjnie byłby koszt takowego sterowania (bez dekoderów do loków)?